Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο Eρντογάν απειλεί με δημοψήφισμα  

    «Με αποκαλούν δικτάτορα -
            δεν με νοιάζει» 
  Με επιβολή οικονομικών κυρώσεων απειλεί την τουρκική ηγεσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις και προφυλακίσεις επικριτικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων και βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κουρδικού κόμματος HDP.
  H απάντηση Ερντογάν στο Σουλτς – αν δεν είχε έμμεση απειλή για το προσφυγικό και μας αφορά- θα μπορύσε να χαρακτηρισθεί «αυτοκτονική». Υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος αντίστοιχο με εκείνο του Brexit για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εισδοχής στην ΕΕ.  Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Bild am Sonntag.
 
  Τελευταία στη σειρά προκλητική ενέργεια, ήταν η προφυλάκιση του Ακίν Αταλάι, εκδότη της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας Τζουμχουριέτ.
 Ο Αταλάι, στον οποίο επιρρίπτεται από την τουρκική κυβέρνηση η κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, είχε συλληφθεί την προηγούμενη Παρασκευή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε επιστρέφοντας από τη Γερμανία.
  Να συνεχισθεί ο διάλογος με την Τουρκία   
«Θα πρέπει ως ΕΕ να σκεφθούμε τι είδους οικονομικά μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε» κατά της Άγκυρας, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε στην εφημερίδα Bild της Κυριακής ότι «θα πρέπει ως ΕΕ να σκεφθούμε τι είδους οικονομικά μέτρα θα μπορούσαμε να λάβουμε.
 Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταρρυθμιστεί η τελωνειακή ένωση, της οποίας είναι μέλος και η Τουρκία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά από αυτό το κύμα συλλήψεων κατά βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων θα διευρύνουμε την τελωνειακή ένωση», δήλωσε με νόημα ο Μάρτιν Σουλτς.
Παρά τις απειλές για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία. Όπως εξήγησε, αν συμβεί αυτό «δεν θα έχουμε καμία δυνατότητα πλέον να βοηθήσουμε την αντιπολίτευση και τους φυλακισμένους».
Ο Τούρκος Υπ Εξ καταγγέλλει τον Σουλτς ότι υπερασπίζεται το ΡΚΚ 
 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβρλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου ότι «υπερασπίζεται το  “εκτός νόμου ΡΚΚ” μετά τις επικριτικές δηλώσεις Σουλτς για τις συλλήψεις Κουρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης  και δημοσιογράφων.
  «Γνωρίζουν να υπερασπίζονται το ΡΚΚ πολύ καλά, αλλά δεν έκαναν το ίδιο για την κυβ΄ρνησή μας που μαρτύρησε», είπε ο Τσαβούσογλου στοςυ δημοσιογράφους , υπαινισσόμενος το αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου.
      Έκκληση στον Ερντογάν να επιδείξει σύνεση
  Ο προβληματισμός για το τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι περισσότερο από εμφανής στην Ευρώπη. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης και γενικότερα η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας σε μια χώρα που κατέχει νευραλγική γεωπολιτική θέση, θέτει την ίδια την ΕΕ ενώπιον πολλών διλημμάτων.
 Ο Μάρτιν Σουλτς δεν ήταν ο μόνος ευρωπαίος αξιωματούχος που άσκησε κριτική στην τουρκική ηγεσία για τους τελευταίους χειρισμούς της. Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Γκύντερ Έτινγκερ κάλεσε μέσα από τις σελίδες της κυριακάτικης Welt τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν» να επιδείξει περισσότερη σύνεση».
Ο Γερμανός επίτροπος δήλωσε: «Αναμένω από τον πρόεδρο Ερντογάν (σ.σ. να μεριμνήσει ώστε) να μην γίνεται κατάχρηση των μέσων καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Τουρκία - τα οποία είναι πάντως πλήρως δικαιολογημένα - με τρόπο ώστε να πλήττονται αθώοι άνθρωποι και να παραβιάζονται επανειλημμένα τα θεμέλια του κράτους δικαίου».
Όπως είπε ο Γκύντερ Έτινγκερ,  ο Τούρκος πρόεδρος «θα πρέπει να συγκρατηθεί και να κυβερνά τη χώρα του με δημοκρατικά μέσα».

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Τουρκία

 Ο πρόεδρος της Τουρκίαςν, προσκάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Τουρκία.
Το αποκάλυψε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην Λευκορωσία, στις 12 Νοεμβρίου.
  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι «η ομάδα του Τραμπ έχει παρόμοιες απόψεις για το Ιράκ και τη Συρία με την Τουρκία» για να προσθέσει ότι οι ταραχές εναντίον του νεοεκλεγέντα προέδρου στις ΗΠΑ «δείχνουν ότι πολλοί δεν μπορούν να χωνέψουν τη νίκη του Τραμπ».
Η κριτική της Ευρώπης αφήνει αδιάφορο τον Ερντογάν
  Ωστόσο όλα δείχνουν πόσο  αδιάφορη είναι για τον Ερντογάν η κριτική που προέρχεται από την Ευρώπη. Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, θέμα που όπως είπε θα συζητηθεί σύντομα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Δεν μετράει τι λέει η Δύση αλλά τι λέει ο λαός μου» δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η Cumhuriyet δεν είναι μια οποιαδήποτε εφημερίδα γράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο twitter. «Είναι η πιο παλιά κοσμική εφημερίδα της χώρας, ένας θεσμός της δημοκρατίας» σημειώνει. «Χτυπάνε το τελευταίο φρούριο» γράφει επίσης στο twitter ο Τσαν Ντυντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, ο οποίος ζει πλέον, εξόριστος στη Γερμανία.
Η αλήθεια είναι πως η Cumhuriyet ανήκει σε μια από τις ελάχιστες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση και χρειάζεται πολύ θάρρος από τους δημοσιογράφους ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί. Όπως πολύ θάρρος χρειάζεται πλέον και για να διαδηλώσεις στην Τουρκία. Όποιος συλληφθεί μπορεί να κρατηθεί μέχρι και 30 ημέρες στην αστυνομία.
 «Με αποκαλούν δικτάτορα, δεν με νοιάζει»  
  Είναι σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα όπως φάνηκε και από ομιλία του που μετέδωσε προχτες η τουρκική τηλεόραση. Η αντίδρασή του για τις συλλήψεις και προφυλακίσεις Κούρδων βουλευτών δείχνει πως εννοεί την έννοια δημοκρατία: «Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση της ασυλίας τους για να προκαλούν και να καθυβρίζουν το κοινοβούλιό μας, την κυβέρνηση και το σύστημα δικαιοσύνης, έχουν ένα μοναδικό στόχο, να δημιουργήσουν προβλήματα  για την Τουρκία στη διεθνή σκηνή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα το πω καθαρά, δεν έχω τον παραμικρό φόβο ή ανησυχία από αυτές τις διεθνείς επιθέσεις».  
 Το Spiegel και η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung  δημοσίευσαν αποσπάσματα από το σχέδιο έκθεσης προόδου για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ, που  κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι  για την Τουρκία.
«Με αποκαλούν δικτάτορα. Δεν με νοιάζει. Από το ένα αυτί μου μπαίνει και από το άλλο μου βγαίνει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου. 
Σε “διαθεσιμότητα” άλλοι 291 αξιωματικοί του Ναυτικού
  Με την πρόφαση ότι είχαν διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες του περασμένου Ιουλίου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «τίθενται σε διαθεσιμότητα» 168 αξιωματικούς και 123 υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού , την κατηγορία ότι είχαν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιερωμένο Φετουλά Γκιουλέν, οποίος κατηγορείται ότι ήταν εκείνος που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
 Mε αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, περισσότεροι από 110.000 δικαστές, αστυνομικοί και 4.200 στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί στην Τουρκία ενώ πλέον των 36.000 έχουν συλληφθεί –σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.    Περισσότερο έχει πληγεί η τουρκική πολεμική αεροπορία και η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη νέων πιλότων.
  Με πρόφαση «τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εναντίον των πολλαπλών τρομοκρατικών απειλών», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση  Numan Kurtulmuş δικαιολόγησε και την κατάργηση 370 συνδέσμων σε 39 τουρκικέ επαρχίες.
«Βρισκόμαστε σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά δρούμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και οποιαδήποτε λάθη θα τακτοποιηθούν», πρόσθεσε ο Kurtulmuş.
 
(Deutsche Welle | hurriyetdailynews)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me