Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

              Στο Αμβούργο:

       Πρόσωπο με πρόσωπο
          Πούτιν και Τραμπ
Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ουδέποτε ήταν ισχυρότεροι, υποστήριξε χτες ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ   σε ομιλία που εκφώνησε σε πλατεία της Βαρσοβίας.
  Ο αμερικάνος πρόεδρος επέμεινε ότι «ο διατλαντικός δεσμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πάντα ισχυρός και ίσως, από μερικές απόψεις, ακόμη και ισχυρότερος παρά ποτέ», δήλωσε ενώπιον περίπου 15.000 Πολωνών που είχαν πάει για να τον ακούσουν στην πλατεία Κρανσίνσκι της Βαρσοβίας.
  Κατά την ομιλία του αυτή, ο  Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε επίσης το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «ένας για όλους και όλοι για έναν». Πρόσθεσε, όμως αμέσως ότι στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. «Για την προστασία της, και το ξέρετε.    Όλοι το γνωρίζουν. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα», δήλωσε.
  Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική» δράση της στην Ουκρανία και αλλού. Οι επικρίσεις του για τη Ρωσία διατυπώνονται πριν από την πρώτη ιδιαίτερη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στη Γερμανία.
 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της Συνόδου της Ομάδας των 20 (G-20) στο Αμβούργο.
  Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Βόρειας Κορέας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τη σύνοδο. 
Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και έξι μήνες- από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στο Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα γίνει αύριο, Παρασκευή.
Συνάντηση που επικεντρώνει το ενδιαφέρον όλων, περισσότερο από το ότι πραγματοποιείται στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της διάσκεψης των G-20 η οποία έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο.
Οι πρόεδροι των δύο χωρών, θα πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσει για να βρεθεί συμβιβαστική λύση σε κρίσιμα ζητήματα για τα οποία διατηρούν αντιδιαμετρικές απόψεις. 
Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση, ο καθηγητής Bruce Allyn της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε άρθρο του υπενθυμίζει φράση του προέδρου Abraham Lincoln: «Δεν μ΄ αρέσει αυτός ο άνθρωπος. Θα πρέπει να τον γνωρίσω καλύτερα».
  Η ατμόσφαιρα υστερίας που έχει προκληθεί από τις κατηγορίες της «ρωσικής ανάμειξης» στις προεδρικές εκλογές και της πολεμικής διαμάχης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τα σημαντικότερα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει εκρηκτικό μίγμα που προκαλεί ερωτηματικά υπάρχει δυνατότητα διεξόδου για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
  Τα θέματα που θα συζητηθούν στην ατζέντα των συνομιλιών -υποστηρίζουν οι αναλυτές- θα περιλαμβάνουν την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κρίση στην Ουκρανία, τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια στα ρωσικά σύνορα, τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Μόσχας καθώς και την καταγγελλόμενη ρωσική «ανάμειξη» στις εκλογές του 2016.
  Τα ρωσικά Μέσα υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, το οποίο παραλείπεται από τα δυτικά: Η κατάσχεση από τον απελθόντα πρόεδρο Ομπάμα, ρωσικής διπλωματικής περιουσίας στις ΗΠΑ. Η οποία και παρά τις ρωσικές ελπίδες, δεν έχει επιστραφεί από την διακυβέρνηση Ομπάμα.
Πούτιν και Τραμπ, έχουν μιλήσει τρεις φορές στο τηλέφωνο μέσα στο 2017. 
  Στην πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, ο Ντ. Τραμπ είχε αναφέρει εφτά φορές, «πόσο σπουδαίο θα ήταν για τις ΗΠΑ να τα βρει με τη Ρωσία».
  Παρ΄όλο που ο Αμερικάνος πρόεδρος έχει επισημάνει , πόσο  η Ουάσιγκτον χρειάζεται την ρωσική συνεργασία για να «ξεκαθαρίσει με τον ΙSIS», την ίδια ώρα βομβαρδίζονται οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την αμερικάνικη "συμμαχία των προθύμων". Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια κοντά στα ρωσικά σύνορα στη Βαλτική ενώ η εισδοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ήταν μία ακόμη πρόκληση για τη Μόσχα.
   Οι Ρώσοι σχολιαστές παρομοιάζουν τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια «με τις προετοιμασίες για εισβολή του Ναπολέοντα και του Χϊτλερ».
«Άβουλα όργανα των ΗΠΑ», χαρακτήρισε τις χώρες –μέλη του ΝΑΤΟ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Όλβερ Στόουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, έχει επισημάνει πόσο επικίνδυνη είναι η ανάπτυξη «αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος» στη Ρουμανία.
  Η τεταμένη ατμόσφαιρα που περιλαμβάνει ακόμη και κατηγορίες ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πράκτορας του Πούτιν», απέκλειε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ταξιδιού του Αμερικάνου προέδρου στη Μόσχα ή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουάσιγκτον.
  Έτσι η λύση της συνάντηση σε «ουδέτερο έδαφος» κρίνεται από όλους ικανοποιητική.
  Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη συναντήσει στο Οβάλ Γραφείο του στην Ουάσινγκτον τον Κινέζο πρόεδρο Σι Γιπίνγκ, τη πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίζα Μέι, την καγκελάριο της Γερμανίας  Άγκελα Μέρκελ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε , ενώ αναμένεται στα τέλη του μήνα να πάει στο Παρίσι να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν.
  Ήδη έχει πραγματοποιήσει ταξίδι στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ενώ πήγε και στις Βρυξέλλες και συνάντησε τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me