Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

            O σουλτάνος 

     εντείνει την κόντρα του

              με τη Δύση

  Την ίδια ωρα που το αμερικάνικο Κογκρέσο αποφάσιζε την παράταση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η Τουρκία προχωρούσε στη συμφωνία για την αγορά έναντι 2,5 $ δισεκατομμυρίων των ρωσικών πυραύλων S-400.
 Την επιβεβαίωση της είδησης  για την αγορά του προχωρημένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έκανε το Bloomberg αναφέροντας πως δύο πυροβολαρχίες S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία, μαζί με το τεχνολογικό υλικό υποστήριξης.
«Επιπλέον των δύο πυροβολαρχιών S-400 που θα κατασκευασθούν στη Ρωσία για να παραδοθούν στην Τουρκία, η συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα της Άγκυρας να συναρμολογήσει άλλα δύο πυραυλικά συστήματα με ίδια μέσα», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες ανώνυμου Τούρκου αξιωματούχου. 
  Πρίν λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι «παρόλο που η Μόσχα ως τώρα δεν κατασκευάζει παρόμοια πυραυλικά συστήματα στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό στο μέλλον».
  Αργούν ακόμη
  Για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο σε πόσο καιρό θα εγκατασταθούν τα αντιαεροπορικά συστήματα στο τουρκικό έδαφος, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν έχει διαθέσιμα έτοιμα για αποστολή, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να τα κατασκευάσει.
Ανάλογες συμφωνίες  για την αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων, έχει κάνει η Ρωσία με την Κίνα και την Ινδία.
  Επισημαίνεται ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκό υλικό που είναι ήδη εγκατεστημένο στην Τουρκία. Ήδη το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Και ήδη η αεροπορική αυτή βάση χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.
  Τα προβλήματα που επισημαίνονται από ΝΑΤΟϊκούς κύκλους είναι πως το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί στις ΝΑΤΟϊκές δομές και αυτό προκαλεί ανησυχία στην συμμαχία.
 Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Fikri Işık ο οποίος διαβεβαίωνε από το Μάρτιο ότι η Άγκυρα δεν σκέφτεται να εντάξει το ρωσικό σύστημα στις υπάρχουσες ΝΑΤΟϊκές δομές.
  Εξηγώντας την απόφαση της Άγκυρας να στραφεί στη Μόσχα, παρά τις ΝΑΤΟϊκές επικρίσεις, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, είχε πεί ότι «οι εταίροι στη συμμαχία δεν είχαν κάνει στην Τουρκία ανάλογα ικανοποιητική οικονομική προσφορά».
  Υπενθυμίζεται πως το 2015, η Τουρκία είχε ακυρώσει συμφωνία $3,4 δισεκατομμυρίων με την Κίνα για ανάλογο αντιαεροπορικό σύστημα, το FD-2000, επειδή η Κίνα είχε αρνηθεί να μοιρασθεί με τους Τούρκους το τεχνολογικό «know-how».
Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ
  Δεν είναι η κρίση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ που έχει προκαλέσει η αγορά από την Άγκυρα των S-400, αλλά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται ιδιαίτερα μετά το αποτυχόν στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου χρόνου, καθώς και την αμερικανική στρατιωτική προς τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας YPG στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Το τουρκικό κράτος θεωρεί πως οι Σύροι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται με τους αυτονομιστές Κούρδους του ΡΚΚ της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας και τις δύο οργανώσεις «τρομοκρατικές».
  Επίσης το καθεστώς Ερντογάν επανειλημμένα  έχει απαιτήσει από την Ουάσιγκτον να εκδώσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως εμπνευστή του πραξικοπήματος.
Ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του Ερντογάν στις δυτικές σύμμαχες χώρες, αλλά και λόγω του ανελέητου κυνηγητού των πολιτικών του αντιπάλων, με την βοήθεια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», που εφαρμόζει στη χώρα του εδώ κι έναν χρόνο.  
  «Τα δυτικά κράτη δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να ακολουθεί στα τυφλά τις οδηγίες τους από ΄δω και πέρα», είπε μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του χτες. 
  Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τους αξιωματούχους της  ΕΕ, τα δυτικά σχόλια εν γένει για την αυταρχική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τους S-400, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια «S-300» (*).
"Και η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ είναι και χρησιομοποιεί τους ρωσικούς S-300 εδώ και χρόνια", είπε.
«Με Θεού θέληση θα δούμε τους πυραύλους αυτούς στη χώρα μας σύντομα», είπε, σύμφωνα με το Bloomberg. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι ανάλογη συμφωνία είχε προσπαθήσει να κάνει με τις ΗΠΑ, χωρίς αποτέλεσμα.
  Οι επισημάνσεις του Ερντογάν, έρχονται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του αμερικάνου στρατηγού Joseph Dunford, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ ότι "Τουρκία και Ρωσία δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην αγορά αυτού του πυραυλικού συστήματος". "Θα δημιουργηθεί ανησυχία όταν γίνει η συμφωνία, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη, δήλωσε ο στρατηγός στις 23 Ιουλίου.
Ο στρατηγός Dunford είχε χαρακτηρίσει τις πληροροφίες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο "λανθασμένες".
  Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους συμμάχους της Τουρκίας να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της χώρας, χαρακτηρίζοντας όσους έχουν συλληφθεί ως «ξένους πράκτορες».
«Η Δύση θέλει την Τουρκία να υπακούει στις απαιτήσεις της χωρίς ερωτήσεις… Λυπάμαι αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια» είπε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντιόταν με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίος Επίτροπος επικεφαλής της διαδικασίας Ένταξης, υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τoν πυρήνα των δημοκρατικών αξιών που είναι η ελευθερία του Τύπου, «προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ».
(*) Οι S 300 είχαν παραγγελθεί και πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me