Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η δόξα και το χρήμα μαλακώνουν σίδερα

Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Τα ξεπούλησε όλα στους Δυτικούς με τι αντάλλαγμα;

Οι κατήγοροι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία πρότειναν ποινή κάθειρξης 25 ετών για την  72χρονη Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Η πρώην πρόεδρος των Σέρβοβοσνίων έχει δηλώσει ένοχη για τις εκτελέσεις Μουσουλμάνων και Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Είχε παραδοθεί αυτοβούλως στο ΔΠΔ, και είχε αφεθεί ελεύθερη ως την δίκη της.
Η ανώτατη εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, είπε στους δικαστές ότι οι κατήγοροι θα ζητούσαν την ισόβιο κάθειρξη για την κυρία Πλάβσιτς εάν η ίδια δεν παραδεχόταν την ενοχή της.
Όμως η κ. Ντελ Πόντε είπε ότι δεν είναι πεπεισμένοι για το βαθμό μετάνοιας της κ. Πλάβσιτς, καθώς η τελευταία αρνήθηκε να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο και να καταθέσει σε άλλες δίκες.
Μετά από τρεις ημέρες καταθέσεων, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία και το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει ποία θα είναι η ετυμηγορία του.

 

Κατά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας  η Πλάβσιτς είχε παραδεχτεί πως «είχε καλύψει εγκλήματα και είχε δικαιώσει πράξεις που αργότερα χαρακτηρίστηκαν εθνοκάθαρση μη Σέρβων».

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η Πλάβσιτς «ο φόβος» την είχε τυφλώσει και δεν έβλεπε τις βιαιοπραγίες των Σέρβων κατά τον πόλεμο της Βοσνίας.

 Μαντλήν Ολμπράιτ. Μάρτυρας κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης ταυτόχρονα στη δίκη της Πλάβσιτς.

 

Η απολογία της ακολούθησε την κατάθεση της Μαντλήν Ολμπράιτ –(υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Κλίντον (1997-2001)- Ανώτερου Αξιωματούχου των ΗΠΑ που καταθέτει στο ΔΠΔ). Η Ολμπράιτ κατέθεσε και ως μάρτυρας κατηγορίας αλλά και υπεράσπισης.

Στην απολογία της η Πλάβσιτς, είπε πως τόσο ο τότε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, όσο και ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν εμπνευστές του σχεδίου εθνοκάθαρσης στη Βοσνία.

Ωστόσο η δήλωσή της αυτή δεν αναμένεται να βοηθήσει στη δίκη εναντίον του Σλομπόνταν Μιλόσβιτς στο ΔΠΔ, επειδή η Πλάβσιτς αρνείται να καταθέσει εναντίον του, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δίκη.

Σε γραπτή κατάθεση που μοιράστηκε μετά τη δεύτερη μέρα της δίκης της η Πλάβσιτς υποστηρίζει πως «πολλές χιλιάδες αθώοι έπεσαν θύματα οργανωμένης προσπάθειας των Σέρβων να απομακρυνθούν από τις διεκδικούμενες περιοχές Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, και Βόσνιοι Κροάτες.

Η Ολμπράιτ, που είχε μία και μόνη συνάντηση με τη Πλάβσιτς (1997), κατέθεσε, πως  προς το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) η Πλάβσιτς είχε διαχωρίσει τη θέση της από τους σκληροπυρηνικούς Βοσνιοσέρβους και είχε αποδεχτεί τις συμφωνίες του Ντέυτον.

Η Ολμπράιτ, που εκείνη την εποχή ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε πως η κα Πλάβσιτς, ρισκάρισε που υιοθέτησε τις συμφωνίες του Ντέυτον και ως αποτέλεσμα έχασε στις εκλογές την προεδρία των Βοσνιοσέρβων.

Στην ανταπόκριση του  BBC από την δίκη της Πλάβσιτς, υπενθυμίζεται πως η αμφιλεγόμενη «Σιδηρά Κυρία» των Σερβοβοσνίων, που ήταν υπουργός κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, είχε επανειλημμένα υπεραμυνθεί της εθνοκάθαρσης, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για «φυσικό φαινόμενο».

Στο τέλος του πολέμου είχε διαφωνήσει με τον Κάρατζιτς, και τότε αποδέχτηκε τις συμφωνίες του Ντέυτον.

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση τον Ιανουάριο του 2001είχε παραδοθεί στο ΔΠΔ και τον Οκτώβριο είχε ομολογήσει την ενοχήτ ης για τους διωγμούς εναντίον Μουσουλμάνων και Κορατών στη Βοσνία. Εναντίον της Πλάβσιτς, είχε εκδοθεί «μυστικό ένταλμα σύλληψης, που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό. Η κίνησή της αυτή είχε θεωρηθεί πως υπέκρυπτε κάποιου είδους συμφωνία με τις δυτικές δυνάμεις που δέχονταν επικρίσεις για τις διώξεις Σέρβων αξιωματούχων.

Η Πλάβσιτς, ήταν γνωστή για τις εκρήξεις της όσον αφορά τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Σε μια από τις εθνικιστικές εξάρσεις της είχε πει, πως «υπάρχουν 12 εκατμμύρια Σέρβοι. Ακόμ ακαι τα έξι να χαθούν στον πόλεμο θα μείνουν άλλα έξι να δρέψουν τους καρπούς της νίκης».

Μία απότ ις εκρήξεις της είχε ως αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς να πεί γιαυτήν: «Η θέση της είναι σε κλινική». Ακόμα η σύζυγος του Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς, την είχε αποκαλέσει κάποτε «θηλυκό Μέγκελε (το περιβόητο εγκληματία πολέμου Ναζί γιατρό).

Η πρώην καθηγήτρια της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ , είχε πει ακόμα μετά την απότομη μεταστροφή της το 1996 προς τη Δύση, ότι «οι Σέρβοι είχαν υποφέρει τα πάνδεινα επί 50 χρόνια από τους κομμουνιστές», καθώς περίμενε τα δυτικά κονδύλια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας του ελεγχόμενου τότε από εκείνη μισού σερβοσνιακού κρατιδίου.

Ως την οικειοθελή παράδοση της Πλάβσιτς στη Χάγη, ο ανώτερος Σερβοβόσνιος κρατούμενος ήταν ο πρώην πρόεδρος της τοπικής εθνοσυνέλευσης Μόμτσιλο Κράγισνικ που θεωρείται δεξί χέρι του καταζητούμενου ακόμα  πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me