Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Διεθνή αναστάτωση προκαλεί 

     το κουρδικό δημοψήφισμα
        της 25ης Σεπτεμβρίου
  Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει το σχεδιαζόμενο για την 25η Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ενώ εντείνονται οι απειλές για «αντίποινα» από την Άγκυρα.
  Όπως υποστηρίζουν οι παρατηρητές, η Άγκυρα με τα μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια, «προσπαθεί κάτι να πει στις γειτονικές της χώρες».
  Ο αμυντικός αναλυτής Arda Mevlutoglu δήλωσε στο Al-Monitor ότι «τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια αυτού του μεγέθους σε συνεργασία με τις ‘επιχειρήσεις ασφαλείας’ στις ΝΑ περιοχές στο εσωτερικό μοιάζουν περισσότερο με προετοιμασία εισβολής. Και αποτελούν ιχυρό μήνυμαπρος του Κούρδους του Ιράκ (KRG) ενόψει του δημοψηφίσματος».
  Το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου, για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποτέλεσε το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν αργά χτες το βράδυ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν (από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται) με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haidar al-Abadi.
  Η Bleda Kurtdarcan, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γαλατάσαράι της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο αλ- Μόνιτορ: «Όπως ακριβώς οι δυτικές χώρες ασκούσαν “διπλωματία των κανονιοφόρων” τον 19ο και 20 αιώνα, η Τουρκία ασκεί «διπλωματία του αυτοκινούμενου πυροβολικού» εναντίον του KRG».
  Η Τουρκία παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες να πείσει το Αρμπίλ να σταματήσει τις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος απείλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν να προειδοποιεί: « Η Τουρκία θα πάρει αποφασιστική στάση, ανακοινώνοντάς  την στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας» το οποίο θα γίνει υπό την προεδρία του και την συμμετοχή ανώτατων κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών.
  Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, όπως δημοσιεύει η Ηurriyet Daily News στην επικοινωνία των δύο πολιτικών ηγετών που γίνεται λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου δημοψήφισμα, που έχει προγραμματίσει η τοπική Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, τονίσθηκε «η σημασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ». Και οι δύο υποστήριξαν πως το δημοψήφισμα θα προκαλέσει «μεγάλη ένταση στην περιοχή».
  Επίσης συμφώνησαν πως θα πρέπει να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράκ  που είχε ληφθεί λίγες ώρες νωρίτερα (στις 18 Σεπτεμβρίου) και κήρυσσε το δικαίωμα της ιρακινής κυβέρνησης να αναστείλει το δημοψήφισμα «δίκαιο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ερντογάν και αλ-Αμπάντι εξέτασαν το ζήτημα «της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ειδικότερα του ‘παράνομου’ ΡΚΚ και του ‘Daesh’ (Ισλαμικού Χαλιφάτου).
  Επισημαίνεται από το δημοσίευμα πως τόσο η Τουρκία, αλλά το Ιράν, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν την απόφαση του Ιράκ να μην αποδέχεται την διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσματος στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές του βόρειου Ιράκ, επειδή θεωρούν ότι «θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα και θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».
  Μετά τον ΟΗΕ, η Βρετανία και η Γαλλία ακολούθησαν με ανακοινώσεις τους να αποκηρύξουν την διεξαγωγή του κουρδικού δημοψηφίσματος το οποίο χαρακτηρίζουν «ότι αποσπά την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS που εξακολουθούν να κατέχουν εδάφη του Ιράκ και τη Συρίας. 
Κάνουν έκκληση στο Αρμπίλ –έδρα της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης- «να αρχίσει συνομιλίες με την Βαγδάτη για την επίλυση οποιωνδήποτε διαφορών σε θέματα διακυβέρνησης».
  Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει για «απροσδιόριστα επακόλουθα» που θα προκληθούν από το δημοψήφισμα.
  Σε συνένετυξή του στο «αλ Μόνιτορ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο κουρδικό δημοψήφισμα, είπε πως «δεν πρόκειται να φέρει σταθερότητα ή περισσότερα δικαιώματα στους Κούρδους του Ιράκ», χαρακτηρίζοντάς το «μέγα λάθος». Εξέφρασε ακόμη «την προθυμία της Άγκυρας να μεσολαβήσει ώστε να αποκτήσουν οι Κούρδοι του Ιράκ περισσότερα δικαιώματα και να εγγυηθεί γι΄αυτό».
  Πάντως, η κουρδική ηγεσία δεν έχει δείξει σημάδια ότι υποκύπτει στην διεθνή πίεση που δέχεται με αφορμή την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.
Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, οι Κούρδοι είχαν εξασφαλίσει την αυτόνομη διακυβέρνηση των περιοχών τους συνταγματικά, αλλά παραμένοντας στο ιρακινό κράτος.
 
  Πάντως ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί  (στη φωτό με τον Ιρακινό πρωθυπουργό) έχει δηλώσει πως «το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει αυτόματα και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ, αλλά θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βαγδάτης. 
Η δικαστική απόφαση
 Η απόφαση του ιρακινού ανώτατου δικαστηρίου για το κουρδικό δημοψήφισμα επιμένει στην αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής του.
  Όπως μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, «το Aνώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25η Σεπτεμβρίου», μετά από προσφυγή της κυβέρνησης της Βαγδάτης.
  «Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έχει επικίνδυνα επακόλουθα, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ειρήνη των πολιτών της χώρας», αναφέρεται στην απόφαση.
Τουρκικά γυμνάσια στα σύνορα με Ιράκ
  Μεγάλα τουρκικά γυμνάσια έχουν ξεκινήσει στην περιοχή των στην επαρχία της Σινώπης (Silopi) κοντά στην μεθοριακή είσοδο Habur, βόρεια των συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία.
  Στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται πως τα γυμνάσια εντάσσονται στην «εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατικής δράσης».
  Σ΄αυτά συμμετέχουν πλέον των 100 μηχανοκίνητων οχημάτων συμπεριλαμβανομένων και τανκς, αυτοκινούμενου πυροβολικού και εκτοξευτήρων πυραύλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Doğan News Agency.
  Τα γυμνάσια εντάσσονται στις πιέσεις που ασκεί η Άγκυρα στην προσπάθεια να πείσει την αυτόνομη κουρδική διακυβέρνηση του Μπαρζανί  στο Ιράκ να αναστείλει το δημοψήφισμα γιατί αλλιώς «η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των ημερών για την Άγκυρα, σε προχθεσινή ομιλία του στην Şanlıurfa, απείλησε πως «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έθετα σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας θα τύχει άμεσα της πρέπουσας απάντησης». Προσθέτοντας πως «δεν θα αποδεχθεί η Τουρκία τετελεσμένα που ονειρεύονται κάποιοι στη Συρία και το Ιράκ».
Στις 18 Σεπτεμβρίου, επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα και οχήματα μηχανικού, εστάλησαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας στην περιοχή Reyhanlı της νότιας επαρχίας  Hatay, στα σύνορα με τη Συρία.
  Άλλα τέσσερα μαχητικά στελέχη του ΡΚΚ σκοτώθηκαν σε τουρκική αεροπορική επιδρομή στις 18 Σεπτεμβρίου, στο όρος Σούκι στο βόρειο Ιράκ. 
  Όπως ανακοινώθηκε επίσης από τουρκική στρατιωτική πηγή, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ, στην ανατολική περιοχή της Τουρκίας Mardin. «Σημειώθηκε εμπλοκή με το ΡΚΚ, επίσης στις περιοχές Mardin’s Nusaybin  και Ömerli σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
  Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, 46 αντάρτες του ΡΚΚ «εξουδετερώθηκαν» την περασμένη εβδομάδα.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me