Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Το καλό παιδί για την Δύση 
    Μιχέιλ Σαακασβίλι
Δημοσίευμα των New York Times, της περασμένης Τετάρτης στην σελίδα Α4, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τα διεθνή Μέσα: «Ο Μίλχέιλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, τέθηκε επικεφαλής διαδηλωτών σε δρόμους του Κίεβο αφού προηγουμένως είχε απειλήσει πως θα πηδούσε από πενταόροφο κτίριο για να αποφύγει τη σύλληψη.
Να θυμηθούμε ποιος ο Σαακασβίλι:
  Είχε εκλεγεί πανηγυρικά πρόεδρος στη Γεωργία το 2004, αφού προηγουμένως η Τιφλίδα είχε συγκλονισθεί από την περιβόητη «Επανάσταση των Ρόδων» η οποία είχε την αμέριστη υποστήριξη του τότε προέδρου Τζορτζ W. Μπους ο οποίος είχε εξαγγείλει «σταυροφορία για παγκόσμια δημοκρατία». Και είχε συντονίσει σειρά από «λουλουδένιες λαϊκές εξεγέρσεις».
Όσο διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί στο Πεκίνο, τον Αύγουστο του 2008, ο Σαακασβίλι είχε στείλει τον στρατό του για να συντρίψει την εξέγερση της μικροσκοπικής Νότιας Οσετίας, που επιδίωξε την ανεξαρτητοποίησή της από την Γεωργία, όπως η Γεωργία είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Ρωσία.
Στην επιχείρηση εκείνη όμως έκανε ένα μοιραίο λάθος: Τα στρατεύματα του Σαακασβίλι σκότωσαν Ρώσους της ειρηνευτικής δύναμης. Άμεση αντίδραση του Πούτιν. Σε 24 ώρες έστειλε ρωσικά τανκς και στρατεύματα νέσω του τούνελ Ρόκι, εκδιώκξοντας τα στρατεύματα του Σαακασβίλι από την Οσετία και καταλαμβάνοντας μερικά εδάφη της Γεωργίας.
Όπως ήταν φυσικό, το πολεμοχαρές νεοσυντηρητικό κόμμα που κυβερνούσε στις ΗΠΑ, αποκήρυξε την «ρωσική επιθετική ενέργεια», ενώ θερμοκέφαλοι στο ΝΑΤΟ έκαναν έκκληση να σταλεί προς βοήθειά του Σαακασβίλι η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και να εγκατασταθεί στον Καύκασο, αφού καταστεί η Γεωργία μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. 
Το φερέφωνο των νεοσυντηρητικών, ο ακροδεξιός John McCain διακήρυξε: «Είμαστε όλοι Γεωργιανοί». Ευτυχώς, ο Μπους -σοφά σκεπτόμενος- δεν θέλησε σύγκρουση με τη Ρωσία. 
Αλλά ο Σαακασβίλι; Παρέμεινε στην εξουσία ως το 2013 και φού το κόμμα του ηττήθηκε στις εκλογές και κατηγορήθηκε ο ίδιος για διαφθορά, εγκατέλειψε τη χώρα του καταφεύγοντας στην Ουκρανία.
Εκεί, ο εκλεκτός της Δύσης πρόεδρος Ποροσένκο που ανέλαβε την εξουσία μετά το υποστηριζόμενο από τους ΝΑΤΟϊκούς ακροδεξιό πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014, τον είχε διορίσει  Κυβερνήτη στην Οδησσό θεωρούμενη ως πλέον διεφθαρμένη περιοχή της Ουκρανίας.
Στα 2016 όμως, ο Ποροσένκο κατηγόρησε τον Σαακασβίλι για διαφθορά και «ο πρωταγωνιστής της ταινίας» διέφυγε στο εξωτερικό. Παρ΄όλα αυτά τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς επέστρεψε περνώντας κρυφά τα σύνορα.  
Να πως περιγράφει στους «ΝΥ Times» ο Andrew Higgins για την πιο πρόσφατη περιπέτεια:
«Την Τρίτη ο Σαακασβίλι, κάποτε το αγαπημένο παιδί της Δύσης, πραγματοποίησε το αποκορύφωμα της πολιτικής του καριέρας, σκαρφαλώνοντας στην οροφή πενταόροφου κτιρίου όπου διέμενε, στο κέντρο του Κιέβου και καθώς εκατοντάδες οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί από κάτω, και τον επευφημούσαν.
Τυλιγμένος με σημαία της Ουκρανίας φώναζε με ντουντούκα προσβλητικά συνθήματα χαρακτηρίζοντας «προδότη» και «κλέφτη» τον ηγέτη της Ουκρανίας, και απειλώντας να πηδήξει καθώς αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.
Ο Σαακασβίλι καλούσε τους «οπαδούς του» να ανατρέψουν τον Ποροσένκο όπως είχε γίνει και με τον Γιαννούκοβιτς το Φεβρουάριο του 2014.
Οι οπαδοί του εμπόδισαν να τον οδηγήσουν στο αυτοκίνητο της Ασφάλειας για να κρατηθεί και τον διευκόλυναν να διαφύγει  και πάλι».
  Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο ανακοίνωσε αργότερα, ότι η αστυνομία συνέλαβε εκ νέου τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος είχε  απελευθερωθεί νωρίτερα από οπαδούς του, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ως ύποπτος για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.
  Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στη διαμάχη μεταξύ των ουκρανικών αρχών και του Σαακασβίλι, ο οποίος είχε λάβει την ουκρανική υπηκοότητα , είχε διορισθεί κυβερνήτης της Οδησσού, αλλά πολύ σύντομα ήρθε σε ρήξη με τον πρώην σύμμαχό του πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για διαφθορά...
  Κρίμα που δεν ζει ο Πίτερ Σέλερς να πρωταγωνιστήσει στην ταινία με θέμα τον βίο και την πολιτεία του Σαακασβίλι. Και τον επικίνδυνο τραγέλαφο που δημιουργούν όσοι βασίζονται σε παρόμοιους μπουφόνους.
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me