Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

        Συρία:

     Περίπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι 

       από Ρωσία - ΗΠΑ και Τουρκία

 Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος ποιητής Mustafa Goren, είχε σταθεί στη μέση ενός δρόμου στην μεθοριακή πόλη Καρκαμίς και σηκώνοντας το δάχτυλο δείχνοντας προς τον ουρανό, είχε πει με βροντερή φωνή:
  «Είμαι εναντίον της εισβολής στη Συρία, Πρόκειται για άλλο ένα παιχνίδι της Δύσης. Είναι κι αυτά παιδιά μας που κομματιάζονται εκεί. Γιατί οι Σύροι πολίτες υποχρεώνονται να καταφύγουν στη Δύση; Γιατί ντροπιάζονται και υποφέρουν; Απευθυνό,μενος στην Ευρώπη τώρα, της λέω: Σύντομα θα πνιγείς από το νερό που τώρα πίνεις. Θα πληρώσεις για όσα κάνεις στη Συρία και τις άλλες χώρες!» …
Όταν έλεγε αυτές τις φράσεις ο Τούρκος ποιητής, εκτεινόταν στα συρο-τουρκικά σύνορα ένα  πανύψηλο γκρίζο  τσιμεντένιο μελαγχολικό  τείχος με πολλούς πύργους-παρατηρητήρια.
Στην είσοδό του σταθμευμένα αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρα. Πιο πίσω τουρκικά θωρακισμένα οχήματα έτοιμα να περάσουν τη μεθοριακή γραμμή.
  Πάντως, ήδη από τότε, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονταν σε συριακό έδαφος, αλλά πολεμώντας –όπως επίσημα διαβεβαίωνε η Άγκυρα- εναντίον των τζιχαντιστών στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».
  Υπάρχει αυστηρή προειδοποίηση στους δημοσιογράφους να μην φωτογραφίζουν την μεθοριακή περιοχή, ούτε να κάνουν ερωτήσεις για «ευαίσθητα ζητήματα». Ο νόμος έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία προβλέπει σύλληψη και κράτηση επ΄αόριστον για τους ενοχλητικούς.
  Τώρα που οι τουρκικές δυνάμεις πολεμούν και πάλι μέσα σε συριακό έδαφος, στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς ο ανήσυχος κουρδικός πληθυσμός στην τουρκική επικράτεια αναστατωμένος από τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων «αδελφών του» στη Συρία, ξεκίνησε τις διαμαρτυρίες.
  Το γεωστρατηγικό παιχνίδι που παίζεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο «συριακό πρόβλημα», περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
  Η Ρωσία, που άναψε το πράσινο φως για τη νέα τουρκική εισβολή, για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», κατηγορεί ανοικτά τις ΗΠΑ ότι «εξοπλίζει με σύγχρονα όπλα», τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.
  Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του στις 20 Ιανουαρίου, κατηγορεί τις ΗΠΑ πως «το Πεντάγωνο με τις χωρίς έλεγχο παραδόσεις σύγχρονου εξοπλισμού στους φιλοαμερικανούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Βόρεια Συρία, συνεισφέρει στην γοργή κλιμάκωση της έντασης και προκάλεσε την τουρκική ειδική επιχείρηση».
 Στις 21 Ιανουαρίου, ο Ρώσος  ειδικός προεδρικός εκπρόσωπος για τη Συρία, Alexandr Lavrentyev, 

δήλωνε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti: «Η στάση μας είναι καθαρή. Αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να σταθμεύουν στο έδαφος κυρίαρχης χώρας παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησής της».
 Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις συσκέψεις στο Σότσι για την επίλυση στο συριακό πρόβλημα, ως παρατηρητής.
 Την ίδια ώρα που οι υπό τις ΗΠΑ συνασπισμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υποστηρίζουν πως μάχονται αποκλειστικά εναντίον των τζιχαντιστών και ουδεμία ανάμειξη έχουν στις επιχειρήσεις στο Αφρίν. Και η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση προς όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση.
  Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε πως η Άγκυρα είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον πριν ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση εναντίον του Αφρίν.
  Αναμεταδίδοντας δηλώσεις χτες Κυριακή, μέσα στο αεροπλάνο κατευθυνόμενος στην Ασία, του υπουργού Άμυνας, από αμερικανικά Μέσα ανέφεραν ότι είπε επίσης πως «η Τουρκία Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ με ανταρτική διείσδυση μέσα στα σύνορά της».
 Υποστηρίζοντας ότι “η τελική ολοκληρωτική επιτυχία για την εξόντωση των τζιχαντιστών του Daesh», (επονομαζόμενου ως Ισλαμικό Χαλιφάτο – ISIS), ο Μάτις είπε ακόμη ότι «είναι εύκολο να κατανοηθούν οι λόγοι που η Άγκυρα ανησυχεί επειδή η σύγκρουση έχει επεκταθεί και πέραν των συριακών συνόρων».
Οι τουρκικές επιχειρήσεις 
 Η επίσημη τουρκική άποψη είναι πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ως στόχο τους ‘τρομοκράτες’  του PKK/KCK/PYD-YPG και του Daesh, στο πλαίσιο των τουρκικών δίκαιων που βασίζονται στο διεθνή νόμο, τις αποφάσεις 1624, 2170 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα δικαιώματα αυτοάμυνας που προκύπτουν από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πως «οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να δημιουργήσουν πάγιες συνθήκες για  την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή κατά μήκος των τουρκικών συνόρων καθώς και να προστατεύσουν τους Σύρους πολίτες από τις δραστηριότητες καταπίεσης και βιαιοτήτων από τους τρομοκράτες».
 Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επίσης υποστηρίζουν πως «δίνεται εξαιρετική  σημασία στην αποτροπή να πληγούν άμαχοι». Σύμφωνα με τις ως τώρα ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «ήδη οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει δύο οχυρές θέσεις  Κούρδων PYD/PKK στη βορειοδυτική Συρία, από τις οποίες εκτοξεύονταν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του τουρκικού εδάφους, με στόχο πολίτες».
Αφορμή η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους
 Κούρδοι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) συνομιλούν με Αμερικανούς στρατιώτες στην συριακή πόλη Darbasiya κοντά στα τουρκικά σύνορα (φωτογραφία περασμένου Απριλίου).
«Η Τουρκία δεν θα είχε εξαπολύσει την στρατιωτική της εκστρατεία στο Αφρίν, αν η Ουάσινγκτον είχε τηρήσει την υπόσχεσή της να περικόψει τον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη των Κούρδων ανταρτών στη Συρία, υποστήριξε με δηλώσεις του στο RT.com o Yasar Yakis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να εξοπλίζουν τους Κούρδους, η Τουρκία  δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο που βρίσκεται τώρα. Η Άγκυρα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της συμμάχου της». Και απευθυνόμενους στους Αμερικανούς είπε: «Δεν θα πρέπει να παρέχετε πυρομαχικά σε τρομοκρατικές ομάδες». 
---
(Anadolu Agency -  hurriyetdailynews.com - rt.com - Sputnik - Counterpunch)
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me