Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

         ΝΑΤΟ-Πεντάγωνο:

   «Νόμιμες οι τουρκικές 
     ανησυχίες ασφάλειας»
Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία  έκαναν έκκληση στις ΗΠΑ να πράξει κάτι, ώστε να σταματήσει η τουρκική επίθεση εναντίον του Αφρίν.
  Καθώς τα τουρκικά τανκς και αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις θέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ, (κυρίως των Κούρδων) η πολιτική ηγεσία τόσο στο Λευκό Οίκο όσο και το Πεντάγωνο, δεν δείχνουν να έχουν διαμορφώσει την οριστική αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή.
  Η αναπάντεχη κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων στο Αφρίν, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η διακυβέρνηση Τρανπ δεν είχε διακηρύξει πω ςθα συνεχίσει την (παράνομη) στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Συρία που είχε θεωρηθεί ως έγκριση για την δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής.
  Η πιθανότητα σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ (ΗΠΑ-Τουρκίας) έχει προκαλέσει διπλωματικό πυρετό στους κόλπους της Ατλαντικής συμμαχίας, την ώρα που η αμερικανική στάση ήταν να προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η αμερικανική παρουσία στη Συρία «είναι μακράς πνοής».
  Η τουρκική πολεμική μηχανή βρίσκεται σε συριακό έδαφος και υπόσχεται να ξεκαθαρίσει «ζώνη ασφαλείας» στα τουρκο-συριακά σύνορα», ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής κουρδικής οντότητας στην περιοχή, ακόμη και αν επιθυμούν οι ΗΠΑ κάτι παρόμοιο όπως στο Ιράκ.
Οι Κούρδοι της Συρίας του YPG, όμως είναι καλά εξοπλισμένοι (από τις ΗΠΑ) και πολεμούν με σθένος εναντίον των τούρκων εισβολέων.
  Η χαοτική πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ, έχει ήδη αναστατώσει τη Μέση Ανατολή, όχι μόνο με τη στάση της στο συριακό πρόβλημα, αλλά και στο Παλαιστινιακό.
  Την ίδια ώρα, η βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller, σε συνέντευξή της στη Deutsche Welle ότι «η επικοινωνία αποτελεί το κλειδί ώστε να εμποδιστεί η σύγκρουση ΗΠΑ και Τουρκίας στη Συρία».
   Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς εντάσσεται και εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, προχτες Τετάρτη. 
  Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο υπουργοί εξέτασαν «ζητήματα σχετικά με την Συρία και το Ιράκ, αλλά και τα συμπεράσματα από τη διάσκεψη στο Σότσι (29-30 Ιανουαρίου) για το Συριακό, όσο και για τη συνεχιζόμενη τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στα βόρεια του Αφρίν».  
  Σε ερώτηση της DW προς την Rose Gottemoeller, για τα συμπεράσματα από την επίσκεψή της στην Άγκυρα τις αρχές της εβδομάδας λόγω της πολιτικής σύγκρουσης που έχει προκαλέσει η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία με τις ΗΠΑ- δύο σύμμαχες στο ΝΑΤΟ χώρες, και τη στάση της συμμαχίας, απάντησε: «’Ολοι είναι ανήσυχοι και επιφυλακτικοί για όσα συμβαίνουν στο Αφρίν. Είχα μια διαυγή άποψη από τ ο τουρκικό υπουργείο Άμυνας . Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό με αποφασιστικότητα τις απειλές  της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είχε όμως τις περισσότερες επιθέσεις στο έδαφός της, και αυτό ξεκάθαρα το αναγνωρίζουμε. Καθώς και ότι έχουν ‘νόμιμες ανησυχίες ασφάλειας’, με άλλα λόγια».
  Και η βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμπλήρωσε: «Αλλά το άλλο μήνυμα που θέτουμε ξανά και ξανά είναι η ανάγκη  να κρατηθεί στο νου όλων, ότι το ΝΑΤΟ ως διεθνής οργανισμός υπεραμύνεται των διεθνών νόμων και γι΄αυτό το λόγο οι επιθέσεις θα πρέπει να είναι ‘αναλογικές και περιορισμένου χρόνου’, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων».
 Το Πεντάγωνο διαχωρίζει τη θέση του από το YPG και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς  
  Οι δυνάμεις του αντικαθεστωτικού Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF)  –που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ- αλλά και οι Κούρδοι μαχητές της Λαϊκής Προστασίας (YPG), έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τα βόρεια της Συρίας, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στο Αφρίν, όπως μετέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η ανακοίνωση, διευκρινίζει πάντως, ότι αυτό «δεν έχει γίνει μετά από οδηγίες που δόθηκαν από τον ευρύτερο συνασπισμό», όπως  γράφει η τουρκική Hürriyet.
  Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Adrian Rankine-Galloway δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία της αναδιάταξης των δυνάμεων αυτών επιμένοντας ότι «αυτό δεν γίνεται κατόπιν εντολής  ή της υποστήριξης του γενικότερου συνασπισμού των δυνάμεων (σ.σ. των ΗΠΑ και όσων μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών, δηλαδή).
  «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στην βορειο-δυτική Συρία. Έχουμε εμπλακεί στην επεξεργασία με τους Τούρκους συμμάχους για την αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων και να διαβεβαιώσουμε την ολοκληρωτική ήττα του ISIS και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων. Η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για ασφαλή σύνορα. Πιστεύουμε πως η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων βοηθά να σιγάσει τους λόγους που προκάλεσαν τις βιαιότητες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση, κρίσιμο ζήτημα για τον τοπικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει τους κινδύνους από τους τζιχαντιστές του ISIS και της τρομοκρατικής ιδεολογίας».
Για να καταλήξει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου: «Η συνεργασία μας με το SDF είναι περιορισμένη με στόχο τις επιχειρήσεις για την κατατρόπωση του ISIS. Όσο για τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί σε μάχες με τις τουρκικές κοντά στην περιοχή του Αφρίν, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον Διεθνή Συνασπισμό». 
  Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις αυτές από τις ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει αυξανόμενη απογοήτευση στους Κούρδους μαχητές που μάχονται στις κουρδικές περιοχές του Αφρίν.
  «Πώς αντέχουν και κάθονται να παρακολουθούν;», αναρωτιέται ο Aldar Khalil, εξέχων Κούρδος πολιτικός αναφερόμενος στη στάση του υπό τις ΗΠΑ Διεθνούς Συνασπισμού. «Θεωρούμε την θολή και αναποφάσιστη στάση τους ως πηγή μεγάλης ανησυχίας», πρόσθεσε.
  Άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι, εξέφραζαν την άποψη ότι «δεν αναμένουν από τις ΗΠΑ να φτάσει σε πόλεμο με την Τουρκία, ή να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στο Αφρίν».
  Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατηγός Joseph Votel της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης, «οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία».
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο απ΄ευθείας  με τον πρόεδρο Ερντογάν «καλώντας την Τουρκία να περιορίσει τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία».
 
hurriyetdailynews.com - Deutsche Welle – AP – Reuters.
 

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me