Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Αυξάνεται η ένταση στη 

Μέση Ανατολή με τις ισραηλινές 

      αεροπορικές επιδρομές

  «Δεκαετίες ανωτερότητας –  και πολλές φορές  όπως στο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, κυριαρχία στον αέρα- έχουν  το Ισραήλ σε συμπεριφορές όχι μόνον ότι είναι η ισχυρότερη δύναμη στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής, αλλά και η μοναδική.
Το Σάββατο το συμπέρασμα αυτό τελείωσε. Το Ισραήλ δεν είναι μόνο στον ουρανό και το τίμημα είναι ακριβό. Είναι κωμική η δικαιολογία του ισραηλινού ισχυρισμού ότι ιρανικό drone παραβίασε την κυριαρχία του. Το Ισραήλ μπορεί να παραβιάζει οποιουδήποτε την κυριαρχία –να πετάει πάνω από τον Λίβανο, να βομβαρδίζει τη Συρία, το Σουδάν και φυσικά την απελπισμένη Γάζα- αλλά μόνον το ιρανικό drone παραβίασε την κυριαρχία».
  Το σχόλιο είναι του Gideon Levy από την αντιπολιτευόμενη  ισραηλινή "Haaretz" και αποτελεί  ένδειξη της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εμφανής πλέον εμπλοκή των Ισραηλινών στην ματαίωση κάθε προσπάθειας επίλυσης της συριακής κρίσης.
Ήδη έχει διαμορφωθεί στα διεθνή ΜΜΕ πεποίθηση πως το Ισραήλ ετοιμάζει πολεμική επιχείρηση στο Λίβανο εναντίον στόχων παραγωγής και εκτόξευσης πυραύλων από τους Χεσμπολά.
  Αυτό θα προκαλέσει μαζική εκτόξευση πυραύλων από την λιβανική οργάνωση, εναντίον  κατοικημένων περιοχών στο Ισραήλ με τη συμμετοχή δράσης και από την Χαμάς.
  Κι όλα αυτά εν γνώσει των ΗΠΑ, που ήδη έχουν ενισχύσει το Ισραήλ που ήδη μετέφερε στα σύνορα με το Λίβανο τα απαραίτητα όπλα για την αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων.
  Τα πράγματα θα περιπλακούν επικίνδυνα αν αναζωπυρωθεί ο πόλεμος στο νότιο μέτωπο της Συρίας με ενδεχόμενη αμερικανική εμπλοκή εκτός των Χεσμπολά, των Ιρανών και των Παλαιστίνιων της Χαμάς. Κάτι που θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Κι όλα εξαρτώνται από την ισραηλινή αντίδραση.
Η Ουάσινγκτον έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» για την ισραηλινή επιχείρηση, όπως υποστηρίζει από τις 30 Ιανουαρίου ο Thomas Friedman με άρθρο του στη «New York Times» με τίτλο «Μπορούν οι Τρελοί να διατηρήσουν την Ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν;». https://www.nytimes.com/2018/01/30/opinion/syria-border-peace-israel-iran.html 
Στο άρθρο του υποστηρίζει πως  «Ιράν και Χεσμπολά έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές κι οι Ρώσοι πάτρονές τους δεν τους συγκρατήσουν, το Ισραήλ θα τους πλήξει σκληρά».
Χώρια που υπάρχει κι η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Λίμπερμαν, σύμφωνα με την οποία «όλη η Βηρυτός θα κρύβεται στα καταφύγια για να αποφύγει τις βόμβες».
  Την ίδια ώρα απόστρατοι Ισραηλινοί στρατηγοί μιλούν ξεκάθαρα: «Αυτές οι τοποθεσίες στο Λίβανο θα καταστραφούν ολοσχερώς» δήλωσε ο απόστρατος αντιστράτηγος Noam Tibon.
  Εκείνο που περνά απαρατήρητο από τα διεθνή ΜΜΕ, είναι η ενεργειακή διάσταση του προβλήματος: Η κλιμάκωση στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου συμπίπτει με την απόφαση της Βηρυτού να αρχίσει διερευνητικές γεωτρήσεις στο «Block 9».
Πόλεμος δίχως τέλος Ισραήλ-Συρίας
   Τα δραματικά γεγονότα του Σαββάτου, με την κατάρριψη του ισραηλινού F-16 από τα συριακά αντιαεροπορικά και ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από ισραηλινό ελικόπτερο, αποτελούν κλιμάκωση μετά από σειρά πρόσφατων προκλήσεων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία.
  Ενόψει την κλιμάκωσης της κρίσης –την χειρότερη από το 1982 οπότε είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στο Λίβανο, ο Michael Oren υφυπουργός στην κυβέρνησης Νετανιάου για διπλωματικές υποθέσεις, δήλωσε πως όπως πιστεύει «το Ισραήλ περισσότερο βασίζεται στη Ρωσία, παρά στις ΗΠΑ, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ παρακολουθεί από το παρασκήνιο» σύμφωνα με το Bloomberg. Επειδή, όπως συμπλήρωσε ο Oren «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμπεράνει πως η Ρωσία έχει την ικανότητα να συγκρατήσει τόσο το Ιράν όσο και τη Συρία».
  Εκεί επικεντρώνεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα.
  Το μήνυμα που επιδιώκουν να περάσουν στη Μόσχα εδώ και καιρό οι Ισραηλινοί, είναι πως το Ιράν έχει ξεπεράσει τα όρια συνεργασίας για τα ρωσικά συμφέροντα.
  Όπως επισημαίνει στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Qadri Jamil, ηγέτης της πλατφόρμας της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, «οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε στόχους σε συριακό έδαφος αποσκοπεί στην αποτροπή επίτευξης πολιτικής επίλυσης στην κρίση».
  Σύμφωνα με τον Jamil, «οι Σύροι θα συνεχίσουν να ψάχνουν πως θα βρεθεί πολιτική επίλυση στο πρόβλημα με βάση την απόφαση 2254 του ΟΗΕ που αποτελεί και το μόνο τρόπο για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας σ΄ολόκληρη την συριακή επικράτεια».
  Το Τελ-Αβίβ και η Δαμασκός ουδέποτε υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και επανειλημμένα έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις με πλέον πρόσφατη εκείνη που ανακοίνωση η συριακή αντιαεροπορική άμυνα, στις αρχές Ιανουαρίου ότι «ανασχέθηκαν τρεις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον περιχώρων της συριακής πρωτεύουσας».
  Εδώ και αρκετό καιρό το Ισραήλ παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στην αεροπορική βάση κοντά στην Παλμύρα, που πρόσφατα βομβάρδισε. Όπως επισημαίνει το «al-monitor.com» σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, «οι Ιρανοί έχουν καταστήσει τη βάση αυτή «προπύργιό τους, εντός του κράτους του Άσαντ». Και οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως «αν το Ιράν δεν λάβει τα μήνυμα, ο Άσαντ θα πληρώσει το τίμημα».
  Το Ισραήλ επιδιώκει ακόμη που τώρα δεν διαγράφεται πλέον η ανατροπή του καθεστώτος στη Δαμασκό, να το καταστήσει όμηρο, ακόμη και μετά τον τερματισμό της κρίσης.
  Το κύριο πρόβλημα που είχε και έχει το Ισραήλ είναι η ρωσική παρουσία στη Συρία. 
Το ερώτημα είναι πόσο ο Πούτιν θα αντέχει τις ισραηλινές προκλήσεις χωρίς να έρθει σε ανοικτή σύγκρουση.  Μια και η Ρωσία επιμένει στην κόκκινη γραμμή της συριακής κυριαρχίας.
Το Ισραήλ παραμένει κάτω από την προστασία της αμερικανικής ομπρέλας. Ενδεχόμενη λανθασμένη κίνηση της ισραηλινής κυβέρνησης ωστόσο, διακινδυνεύει να φέρει απ΄ευθείας αντιμέτωπες Μόσχα και Ουάσινγκτον με ολέθρια επακόλουθα.
 
Haaretz,  sputniknews.com,  al-Monitor.com
Subscribe in a reader Facebook page Follow me