Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Την ώρα που φουντώνει 

           το ενεργειακό 
    στην ανατολική Μεσόγειο
  Τρία 24ωρα πριν την εκπνοή της Navtex για πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.
  Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.
  Tο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη Navtex:
«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους NR 091/18
  Απαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλλόμενους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλλόμενους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
  Λίγη ώρα αργότερα, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex: «N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα
1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.
2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου» δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.
3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία.
4. Η NAVTEX  FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».
Η Κύπρος θα θέσει την τουρκική Navtex στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
  Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.
Σημείωση styx.gr: Τι όμως κρύβεται πίσω από τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου; Το bloomberg έρχεται να διαφωτίσει με τις εξελίξεις…
Αραβο-ισραηλινό deal για το φυσικό αέριο
Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου
δημιουργεί νεό σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο
  Ανατροπή στο ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί η συμφωνία ύψους $15 δισεκατομμυρίων, για την πώληση φυσικού αερίου ανάμεσα σε δυο κάποτε εχθρικές χώρες: Την Αίγυπτο και το Ισραήλ. 
  Η Αίγυπτος, το 1979 ήταν η πρώτη αραβική χώρα που είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. 
  Από τότε καθώς έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες και με την ατμόσφαιρα να έχει αλλάξει στη Μέση Ανατολή, Αίγυπτος και Ισραήλ μετατρέπουν την ψυχρή σχέση τους σε συνεργασία, όπως επισημαίνει το «bloomberg.com». 
Η ισραηλινή εταιρία Delek Drilling ανακοίνωσε πως θα εφοδιάσει την Αίγυπτο με φυσικό αέριο αξίας $15 δις, στο μεγαλύτερο ως τώρα συμβόλαιο για την ενεργειακή παραγωγή του Ισραήλ.
  Η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μια και ανατρέπει τις ως τώρα προοπτικές δημιουργίας αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας.
  Η αιγυπτιακή εταιρία Dolphinus θα αγοράσει 64 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από την Delek Drilling και τον αμερικανικό εταίρο της «Noble» σε χρονικό διάστημα 10 χρόνων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έγινε κι από τις δύο χώρες.
  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάου ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «ιστορικής σημασίας συμφωνία».
Ισραηλινή πλατφόρμα, δυτικά του λιμανιού Ashdod.
  Όπως δήλωσε ο Νετανιάου, η συμφωνία «θα ενισχύσει την ισραηλινή ασφάλεια και την οικονομία της χώρας αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις περιφερειακές σχέσεις».
Για την ώρα, ο Δείκτης Τιμών Πετρελαίου & Αερίου του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ, σημείωσε άνοδο έως 16%.
Ο διευθύνων  σύμβουλος της Delek Drilling Yossi Abu,  είπε πως η συμφωνία «καθιερώνει την Αίγυπτο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».   
  Σημειώνεται πως διατρέχοντας την περιοχή από το al-Arish, στο βόρειο Σινά, υπάρχει ήδη ο αγωγός EMG που μετέφερε αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο ισραηλινό Ashkelon, βάσει παλιάς συμφωνίας του 2005. 
  Η συμφωνία εκείνη όμως κατέρρευσε στα 2012, αφού ο αγωγός είχε δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις και υπήρχαν συνεχή αιγυπτιακά παράπονα πως η συμφωνία της  εποχής διακυβέρνησης από τον Μουμπάρακ δεν ήταν δημοφιλής και ότι το ισραηλινό κράτος δεν πλήρωνε αρκετά για το φυσικό αέριο.
  Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο  αλλά η συμφωνία υποδηλώνει ότι το Ισραήλ και οι "γείτονές" του ενισχύουν τους δεσμούς τους καθώς επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
  Οι εταιρίες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη ποιο δρόμο θα ακολουθήσει το ισραηλινό φυσικό αέριο από τις μεσογειακές δεξαμενές Tamar και Leviathan προς την Αίγυπτο.
  Η ανακοίνωση της Delek αναφέρει πως υπάρχουν «διάφορες δυνατότητες», συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού EMG.
  Το Ισραήλ ανακάλυψε τις πηγές Ταμαρ και Λεβιάθαν το 2009 και 2010 αντίστοιχα και από τότε είχε αρχίσει συντονισμένες προσπάθειες να καταστεί σημαντική εξαγωγική ενεργειακή δύναμη.
  Το Σεπτέμβριο του 2016, εταιρίες από το Ισραήλ και την Ιορδανία υπέγραψαν συμβόλαιο φυσικού αερίου ύψους 10 δις για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Τ  η σημαντική αυτή ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ- Αιγύπτου επισημαίνει σε ενημέρωση των πελατών ο αναλυτής της «Barclays Plc» Tavy Rosner υποστηρίζοντας πως «αποτελεί κλειδί για να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματικότητα των ισραηλινών ενεργειακών εταιριών με προοπτική συμφωνίας με την Royal Dutch Shell Plc, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρειο Αίγυπτο».
Απομένει να διευκρινισθεί πόσο ωφέλιμη θα είναι η συμφωνία και για τα αιγυπτιακά εξαγωγικά σχέδια του γιγάντιας ενεργειακή επένδυσης στο al-Zohr.
 H  “Eni”,  η οποία ανακάλυψε την γεώτρηση τον Αύγουστο του 2015, σχεδιάζει  να αντλεί γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο την ημέρα,  από το Zohr ως τα τέλη του2019. 
  Η ρωσική κρατική παραγωγός Rosneft PJSC, έχει ήδη κλείσει συμφωνία να αποκτήσει δικαιώματα στα30% της γεώτρησης και η BP Plc αγόρασε άλλα 10% τον περασμένο χρόνο. 
Δυσμενείς επιπλοκές σε αισιόδοξη ατμόσφαιρα
  Στην αντίστοιχη αιγυπτιακή ανακοίνωση, δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αντιπαλότητα με το Ισραήλ για το Παλαιστινιακό.
  Σχόλιο του CBC, υποστηρίζει πως η Αίγυπτος «έχει δικαίωμα να εισάγει αέριο από την Κύπρο, ή από οπουδήποτε αλλού προκειμένου να καταστεί ενεργειακό κέντρο».
  Η περιοχή από την Κύπρο ως το Λίβανο και την Αίγυπτο περιέχει ενεργειακό πλούτο τον οποίο οι χώρες της περιοχής ανυπομονούν να εκμεταλλευθούν και υπολογίζονται πως ξεπερνούν τα 300 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
  Ο αναδυόμενος αυτός πλούτος δημιουργεί τη νέα απειλή ενός πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο που ήδη έχουν ανταλλαγεί απειλές τις πρόσφατες εβδομάδες μια και υπάρχουν αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ τους.
 
(Philenews  -  bloomberg.com)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me