Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Tο σύμβολο με ιστορία 60 χρόνων  

  Όταν το 1958 ο βρετανός γραφίστας Γκέρανλυ Χόλτομ σχεδίαζε ένα σήμα για τις αντιπολεμικές - αντιπυρηνικές διαδηλώσεις που τάραξαν το Λονδίνο, το Πάσχα της ίδιας χρονιάς δεν πίστευε ότι το σχέδιό του θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Εμπνεύστηκε από τα γράμματα N και D, τα αρχικά των λέξεων «Nuclear Disarmament».
Διάδοση στις ΗΠΑ 
  Το σύμβολο της ειρήνης γρήγορα διαδόθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ. Κυρίως χάρη στον Μπάγιαρντ Ράστιν, στενό συνεργάτη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ύψωσε τη σημαία με το σύμβολο της ειρήνης μπροστά από το Αμερικανικό Κονγκρέσο, όταν τον Ιούνιο του 1964 ενέκρινε τον μνημειώδη Νόμο για τα Πολιτικά Δικαιώματα (Civil Rights Bill).
Βιετνάμ, αντπολεμικό κίνημα, χίπηδες 
 
  Η αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 60 ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως. Ειδικότερα στις ΗΠΑ οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ συνδέθηκαν με το κίνημα των χίπηδων. Στη φωτογραφία αμερικανοί στρατιώτες με το σήμα της ειρήνης στα σύνορα Βιετνάμ-Λάος.
«Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο!»
  Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο πήραν εξαρχής ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Το μότο τους «Make love, not war» ήταν δημοφιλέστατο σε όλον τον κόσμο και σημάδεψε ολόκληρη γενιά. Ο Τζον Λένον με το τραγούδι του «Imagine» αλλά και η Γιόκο Όνο με την ακτιβιστική της δράση έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Γούντστοκ 1969   
Το σήμα της ειρήνης ταυτίστηκε επίσης με το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969. Ήταν παντού, από σημαίες και πανό μέχρι μπλουζάκια. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ και η Τζάνις Τζόπλιν έστειλαν τότε από το λόφο Kάτσκιλ στα περίχωρα της Νέας Υόρκης το δικό τους μήνυμα υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης μπροστά σε 500.000 κόσμου.
Greenpeace 1971  
Toν Σεπτέμβριο του 1971 ομάδα Καναδών ακτιβιστών έφτασε στην Αλάσκα με ένα πλοιάριο ονόματι «Greenpeace» με στόχο να τραβήξει τη παγκόσμια προσοχή για τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ στην περιοχή. Η μικρή αυτή ομάδα που έμελλε να γίνει μια από τις σημαντικότερες διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις έκανε το ντεμπούτο της με έμβλημα το σήμα της ειρήνης. 
Μήνυμα κατά της τρομοκρατίας  
Το σήμα της ειρήνης χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της τρομοκρατίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι ο γάλλος γραφίστας Ζαν Ζυλιέν σχεδίασε μια παραλλαγή του σήματος της ειρήνης με τον Πύργο του Άιφελ.
Περιβαλλοντική διάσταση  
Με αφορμή τη Σύνοδο G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017, Γερμανός αγρότης στην Κάτω Σαξονία έφτιαξε εντυπωσιακό σήμα της ειρήνης σε χωράφι του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες. Ενδιαφέρον έχει ότι το σήμα της ειρήνης δεν συνοδεύεται από πνευματικά δικαιώματα επειδή ουδέποτε τα διεκδίκησε ο εμπνευστής τους. Για αυτό και μπορεί να χρησιμοποιείται από τον καθένα!
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me