Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Περισσότερες αμερικάνικες βόμβες 
 έπεσαν στο Αφγανιστάν το Μάρτιο,
         παρά σε Συρία και Ιράκ
 Αμερικάνικο “F-16 Falcon’’ απογειώνεται από την αεροπορική βάσηBagram στο Αφγανιστάν για νυχτερινό βομβαρδισμό (ΑΥΓ. 2017/ Reuters).
  Οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερες βόμβες στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα, από όσες μαζί, στο Ιράκ και την Συρία. 
  Κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η πολεμική προσοχή του αμερικάνικου Πενταγώνου κάνει παλινδρομήσεις. Στην χώρα όπου οι ΗΠΑ εισέβαλαν το 2001, με πρόφαση τον αλήστου μνήμης Οσάμα μπιν Λάντεν, και κατόπιν με απώτερο στόχο τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου  Ισλαμικού Χαλιφάτου, (ISIS) μετά το 2014.
  Για όσους αρέσουν τα στατιστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Μαχητικής Αεροπορίας (USAF) τα αμερικάνικα μαχητικά έπληξαν με 339 βόμβες στόχους στο Αφγανιστάν, σε σύγκριση με τις 294 με τις οποίες είχαν βομβαρδίσει στόχους στο Ιράκ και την Συρία.
  Τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, η αμερικάνικη αεροπορία είχε ρίξει 203 βόμβες στο Αφγανιστάν, ενώ ο αριθμός των βομβών που έπληξαν στόχους στο Ιράκ και τη Συρία ξεπερνούσαν τις 3.878.
  Σημαντικό ρόλο στην μείωση αυτή οφείλεται πως μετά την ρωσική επέμβαση το 2015 στη Συρία και τους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το 2014, οι τζιχαντιστές που κάποτε έλεγχαν εκτεταμένες περιοχές από το κεντρικό Ιράκ και την βόρεια-κεντρική Συρία, η περιοχή τους πλέον περιορίζεται σε ελάχιστα απομονωμένα τμήματα στην έρημο, κοντά στην ιρακινο-συριακή μεθόριο. 
  Στο Αφγανιστάν, οι αμερικάνικοι βομβαρδισμοί έχουν στόχους τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δραστήριες αν και έχουν περάσει 17 χρόνια από την εισβολή των αμερικάνικων δυνάμεων (και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ) με πρόσχημα τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» σύμφωνα με το σύνθημα που επικράτησε το 2001.
  Τώρα μαζί με τους Ταλιμπάν, έχουν συμμαχήσει και πολεμούν τις ξένες δυνάμεις το «Khorasan» που αποτελείται από Πακιστανούς Ταλιμπάν οι οποίοι είναι πιστοί στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο».
  Οι αμερικάνικες αεροπορικές επιδρομές έγιναν με αεροσκάφη B-52, F-16 καιA-10, βομβαρδίζοντας τον Μάρτιο με στόχο στρατιωτικά κέντρα, εργοστάσια και αποθήκες ναρκωτικών των Ταλιμπάν και σύμφωνα με την USAFπροκάλεσα ζημίες μεγαλύτερες από $40 εκατομμύρια.
Επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
  O ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn είναι ο πολιτικός που εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν.
  Όπως δήλωσε την ‘Mirror’: «Μετά από 16 χρόνια αιματοχυσίας και καταστροφής οι Ταλιμπάν δεν έχουν ηττηθεί και η τρομοκρατία απειλεί όχι μόνο την ίδια αλλά και γειτονικές της χώρες. Συνεχίζοντας να στέλνουμε στρατεύματα προσπαθώντας να νικήσουμε σ΄ έναν μάταιο πόλεμο αυξάνουμε απλώς τα δεινά του αφγανικού λαού».
  Το Αφγανιστάν είναι η χώρα στον κόσμο όπου έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες από οπουδήποτε αλλού. Μερικέςυπάρχουν από την περίοδο των Σοβιετικών (1979-1989). Σχεδόν δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει κάποιο θύμα από έκρηξη νάρκης.
  Υπολογίζονται σε περισσότερους από 800.000 oι Αφγανοί που έχουν καταστεί ανίκανοι από νάρκη και η πλειοψηφία είναι παιδιά.
Η κατάσταση της υγείας των κατοίκων χαρακτηρίζεται «δραματική», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Σύμφωνα με στοιχεία του οποίου ασθένειες που βρίσκονται υπό έλεγχο στις περισσότερες χώρες εξακολουθούν να προκαλούν θανάτους και ανικανότητες στο Αφγανιστάν, όπου είναι σχεδόν παντελής η έλλειψη εμβολίων. Από αυτό το γεγονός και μόνον, εφέτος παρατηρήθηκαν 35.000 περιπτώσεις θανάτων από ιλαρά.
  Υπολογίζεται επίσης πως τα μισά παιδιά κάτω των πέντε χρόνων υποφέρουν από χρόνια ασιτία γεγονός που προκαλεί και πολλές ψυχικές ασθένειες.
  Επίσης, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί από τις ΗΠΑ, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην «χώρα της παπαρούνας», έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε πως ακόμη και νεαρά παιδιά έχουν εθιστεί στο όπιο. Στα 25% των κατοικιών όπου ζουν οπιομανείς ενήλικες, εξετάσεις που έγιναν έδειξαν πως τα παιδιά που ζουν εκεί παρουσιάζουν επιπτώσεις από έκθεση σε περιβάλλον με ναρκωτικά. Χώρια από τον κίνδυνο που προκαλείται από την διάδοση του ιού HIV, λόγω της χρήσης της ίδιας μολυσμένης σύριγγας από πολλά άτομα.
  Οι έρευνες για την κατάσταση της υγείας των γυναικών στο Αφγανιστάν, είναι πολύ δύσκολη λόγω των θρησκευτικών περιορισμώναλλά και της έλλειψης γυναικολόγων. Περί τις 17 γυναίκες πεθαίνουν σε κάθε 1.000 γέννες. Κι αυτό επειδή οι περισσότερες γέννες πραγματοποιούνται κατ΄οίκον, χωρίς την ύπαρξη κάποιας μαίας.
  Οι περισσότεροι ιατροί και ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό έχουν εγκαταλείψει την επικίνδυνη αυτή χώρα. Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως 770 νοσοκομεία έχουν κλείσει είτε λόγω πολεμικών καταστροφών, είτε από έλλειψη προσωπικού.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me