Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

     Κυνήγι "μαγισών", ώστε

        να μην παραπεμφθεί
      ο πρώην πρωθυπουργός
  Η Πελίν Ουνκέρ είναι λεπτοκαμωμένη γυναίκα που μιλάει με χαμηλή φωνή. Είναι η δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet που συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Paradise Papers. 
 Για το λόγο αυτό οδηγείται στο δικαστήριο και καλείται να καταβάλει μαζί με την εφημερίδα για αποζημίωση 500.000 λίρες.
 Γνώριζε από την αρχή ότι τα δημοσιεύματά της στην εφημερίδα Cumhuriyet για ζητήματα φοροδιαφυγής -στο πλαίσιο των ερευνών για τα Paradise Papers- δεν θα ήταν αρεστά στην κυβέρνηση.
  «Το φανταζόμασταν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά ότι θα μας ζητούσαν αποζημίωση 500.000 λίρες δεν το φανταζόμασταν», λέει η Ουνκέρ.    Ήταν μέλος του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων που ερευνούσαν τα θέματα φοροδιαφυγής στους φορολογικούς παράδεισους και έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που επιβάρυναν και τουρκικές εταιρείες. 
  Κάποια από αυτά τα στοιχεία οδηγούσαν στον Σερχάτ Αλμπαϋράκ, αδελφό του σημερινού Τούρκου υπουργού Οικονομικών. 
Κάποια άλλα στοιχεία οδηγούσαν στους γιους του μέχρι πρόσφατα Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. 
  Η Πελίν Ουνκέρ υποστηρίζει: «Νομίζω ότι πρόκειται για οκτώ εταιρείες: μια με τον θείο του και πέντε με τους γιούς του, σε κάποιες είναι πρόεδροι και άλλες τους ανήκουν».
Η εικόνα του “άμεμπτου πολιτικού” 
   Δεν είναι βέβαια παράνομο ότι η οικογένεια του Μπιναλί Γιλντιρίμ επιχειρεί να πληρώσει λιγότερους φόρους μέσω υπεράκτιων εταιρειών, αλλά ο Γιλντιρίμ προσπαθούσε πάντα να καλλιεργήσει την εικόνα ενός άμεμπτου πολιτικού. Συμβούλευε μάλιστα τους γιους του  να μην κάνουν δουλειές με το κράτος, ούτε καν να το πλησιάζουν.
  Ωστόσο σύμφωνα με την Πελίν Ουνκέρ βρήκαν παρακαμπήριους για να συνεργαστούν με το κράτος: «Κατέχουν πολλές εταιρείες αλλά δεν μπορούμε να αποδείξουμε τι ακριβώς δουλειές κάνουν. Ανακαλύψαμε πάντως ότι μια επιχείρηση διαχείρισης πλοίων με την επωνυμία ‘Oras Denizcilik' έχει συμβόλαιο με την κυβέρνηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου».
   Όπως έδειξαν οι έρευνες της δημοσιογράφου, πίσω από την εταιρεία βρισκόταν ο πρώην συνέταιρος του Μπιναλί Γιλντιρίμ.   Όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία κλήθηκε ο Τούρκος πολιτικός να δώσει εξηγήσεις: «Ο λαός μου με γνωρίζει. Έχω ασυλία αλλά τα παιδιά μου όχι. Σας καλώ να ξεκινήσετε έρευνες οικονομικές, δικαστικές. Αυτό θα ήθελα».
  Οι έρευνες όμως ξεκίνησαν εναντίον της δημοσιογράφου, ενός συναδέλφου της και της εφημερίδας ‘Cumhuriyet’, οι οποίοι καλούνται τώρα να καταβάλουν 500.000 λίρες ως αποζημίωση για παραβίαση των δικαιωμάτων περί προσωπικότητας και συκοφαντική δυσφήμιση. 
  Η Πελίν Ουνκέρ θεωρεί πάντως ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία.
  Ωστόσο, όπως λέει χαμογελώντας πικρά, «εδώ είναι Τουρκία».
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me