Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

          Εντάσεται κι αυτό

     στο προεκλογικό κλίμα
 
 "Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τα δύο μέρη": ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ (Νοέμβριος 2014)
 
 Στον γερμανικό Τύπο δημοσιεύθηκε πως «έγιναν νέες δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων».
 Αφορμή υπήρξε μεταξύ άλλων, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Αθήνα. «Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία θέλει τον τρόπο του, τον χρόνο του και την ώρα του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Κοτζιάς.
  Όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle: «Παραμένουν πιθανές οι ελληνικές διεκδικήσεις επανορθώσεων», γράφει το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του, επικαλούμενο τη δήλωση Κοτζιά. 
 «Πριν από τρία χρόνια επρόκειτο για 289 δις, τα οποία ζητούσε η Ελλάδα από τη Γερμανία για ζημιές και εγκλήματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα η διεκδίκηση αυτή επανέρχεται –ωστόσο χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά», παρατηρεί το Stern.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι και στην Πολωνία καταβάλλονται προσπάθειες για καταβολή επανορθώσεων από τη Γερμανία, ενώ υπενθυμίζει ότι η Γερμανία θεωρεί το ζήτημα λήξαν μετά την υπογραφή της Συνθήκης 2+4 για τη γερμανική επανένωση.
  Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, παρατηρεί η Handelsblatt σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα στη διαδικτυακή της έκδοση. «Ο Τσίπρας επαναφέρει τις γερμανικές επανορθώσεις στην ημερήσια διάταξη», γράφει στον τίτλο του άρθρου, εκτιμώντας ότι η χρονική στιγμή που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση «ενδέχεται να μην είναι σύμπτωση», δεδομένου ότι «σήμερα είναι στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας», σημειώνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ.
Το παράδοξο είναι πως η Deutsche Welle είχε παράλληλα, προβαλλόμενο δημοσίευμα και για τα «75 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή (Ιταλών) στην Κεφαλονιά». 
 To μνημείο για τους εκτελεσθέντες στην Κεφαλονιά, από τους ναζί Ιταλούς στρατιώτες που υπάρχει στη Βερόνα.
 
  Το φθινόπωρο του 1943 η Βέρμαχτ είχε εκτελέσει εν ψυχρώ 5.200 ιταλούς στρατιώτες στην Κεφαλονιά. Η θηριωδία αυτή κατά των πρώην συμμάχων τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου των ναζί στη νότια Ευρώπη.
Σε λόφο στο Αργοστόλι, βρίσκεται το μνημείο για ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της ιστορίας του νησιού. Το 1943 η Βέρμαχτ, μετά τη ρήξη ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την Ιταλία, εκτέλεσε 5.200 στρατιώτες της ιταλικής μεραρχίας Acqui. 
Για την Ιταλία αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν ιστορική καμπή στην Κεφαλονιά, εξηγεί η Κλοτίλντε Περότα (πρόεδρος του ελληνικοϊταλικού πολιτιστικού συλλόγου Mediterraneo στην Κεφαλονιά). «Για εμάς αυτά τα γεγονότα ήταν η αρχή της αντίστασης κατά του φασισμού του Μουσολίνι από τους ιταλούς στρατιωτικούς».
  Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας και η ναζιστική σφαγή άλλαξε την εμπόλεμη καθημερινότητα και για τους Έλληνες στην Κεφαλονιά. 
  Μετά από σχετικά ήρεμα χρόνια υπό ιταλική κατοχή, η εισβολή των γερμανών κατακτητών άλλαξε τα πάντα. 
  «Όταν οι άνθρωποι είδαν τους Γερμανούς να εκτελούν εν ψυχρώ τους ιταλούς στρατιώτες, έμειναν άναυδοι», αναφέρει η Κλ. Περότα. Έλληνες άρχισαν να προσφέρουν καταφύγιο σε Ιταλούς για να τους γλυτώσουν από την εκτέλεση. Μέχρι πρότινος εχθροί, έγιναν σύμμαχοι. Μέχρι σήμερα η σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία είναι εμφανώς λιγότερο περίπλοκες συγκριτικά με τις ελληνογερμανικές».
Το Πόρισμα του ΝΣΚ για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις
 Η Ελληνική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας την πλήρη ικανοποίηση όλων των δημοσίων αξιώσεών της αλλά και των αξιώσεων Ελλήνων υπηκόων, που πηγάζουν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Στα συμπεράσματα του ογκώδους πορίσματος, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, το ΝΣΚ εισηγείται ότι αν η Ελληνική Δημοκρατία επιθυμεί τη “δυναμικότερη προώθηση των διεκδικήσεων της”, πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
Να προσκαλέσει, μέσω της διπλωματικής οδού, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε διαπραγματεύσεις. Σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις ή σε περίπτωση που οι δύο χώρες αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει απευθείας “σε δεσμευτική για τα μέρη δικαιοδοτική κρίση”, παρακάμπτοντας το Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου.
 
  Η Ομάδα Εργασίας του ΝΣΚ συγκροτήθηκε μετά την πρώτη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (τον Μάρτιο του 2013), προκειμένου να προβεί σε “ειδική νομική μελέτη, επεξεργασία και τεκμηρίωση της υπόθεσης των Γερμανικών Αποζημιώσεων (κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις και ατομικές αποζημιώσεις)” αλλά και να υποβάλει πόρισμα για “την πορεία και τον αποτελεσματικότερο και επωφελέστερο για τα συμφέροντα της χώρας νομικό χειρισμό”.
  Το   Πόρισμα του ΝΣΚ, έχει παραδοθεί από το 2014 στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αξιοποιηθεί. 
Εκεί ακριβώς που έχει παραδοθεί και η δεύτερη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον “Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο”, η οποία αποτιμά τις συνολικές απαιτήσεις στο ιλιγγιώδες ποσό των 341 δισ. ευρώ. 
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 9 δισ., το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύψους 10,34 δισ., και οι υπόλοιπες αξιώσεις από τον ίδιο πόλεμο. (Τα προαναφερόμενα ποσά είναι σε ευρώ αξίας 2014).
  Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης υποστήριξε πως «θα έρθει 'Εντός του 2018 στην Ολομέλεια', το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις».
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me