Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

         Στηρίζουν οι ΗΠΑ
   το Οικουμενικό Πατριαρχείο
 
  Η κρίση που έχει προκαλέσει η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την χορήγηση του Αυτοκέφαλου στην Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας προκαλεί τριγμούς στην Ορθοδοξία, ιδιαίτερα μετά την διακοπή των θρησκευτικών σχέσεων με την Μόσχα.
  Όπως υποστηρίζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρωσίας, οι Ρώσοι ορθόδοξοι είναι η πλειοψηφία στην Ουκρανία και ο λόγος αυτός είναι αρκετός να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την «ανεξαρτητοποίηση από την πνευματική τους έδρα».
  Πηγαίνοντας πίσω 17 αιώνες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι το αρχαιότερο από τις 15 αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να θεωρείται «πρώτος εν μέσω ίσων» από τους άλλους ιεράρχες.
  Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης είναι παλιά ιστορία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μεν το αρχαιότερο, αλλά πολύ μικρό σε αριθμούς σε σύγκριση με της Μόσχας που είναι το πολυπληθέστερο.
  Στα 1996, ο τότε πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ΙΙ, είχε επίσης διακόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για λίγες εβδομάδες, μετά την διαμάχη για την εκκλησία της Εσθονίας.
Τελικά στην βαλτική αυτή χώρα δημιουργήθηκαν δύο εκκλησίες. Μία υπό το πατριαρχείο της Μόσχας και μία υπό το  Οικουμενικό της Κωνσταντινούπολης.
 Ναός Αγίας Σοφίας –Κίεβο. Έδρα της «σχισματικής» ως τώρα,  –αυτοκέφαλης πλέον Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
 
  Μετά την απόφαση προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, ο Πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσίας, ακολουθεί την «γραμμή Πούτιν» αποκαλώντας τους Ρώσους και Ουκρανούς πολίτες που ζουν στην Ουκρανία «αδελφούς» και «πιστούς ενός λαού». 
  Για την ουκρανική εκκλησία, αυτά αποτελούν «προπαγάνδα του Πούτιν».
Τα πρώτα προβλήματα με τις σχέσεις των πατριαρχείων Μόσχας -Κωνσταντινούπολης, είχαν φανεί με την απόφαση του πατριάρχη Κυρίλλου να μην παραστεί στην Πανορθόδοξη Διάσκεψη που είχε γίνει στην Κρήτη το 2016, υπό την προεδρία του πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Τότε είχε πείσει να μην παραστούν και οι πατριάρχες των αυτοκέφαλων Ορθοδόξων εκκλησιών της Γεωργίας, Βουλγαρίας και Αντιοχείας.
  Η απόφαση για το αυτοκέφαλον της Ουκρανίας σημαίνει πως ο εμφύλιος περνά και στους κόλπους της εκκλησίας, με τους μισούς Ουκρανούς επισκόπους να συνεχίζουν να προσεύχονται υπέρ του Κυρίλλου, ως πνευματικού τους ηγέτη, βάσει της θρησκευτικής ελευθερίας.
  Η απόφαση για το αυτοκέφαλον της ουκρανικής ορθοδόξου εκκλησίας έχει προκαλέσει προβλήματα και στους υπό την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επισκόπους στην Γερμανία. Αυτοί αποφάσισαν «προσωρινά» να απόσχουν από τις εργασίες  του επισκοπικού Συμβουλίου Γερμανίας (OBKD), μετά από εντολή του πατριάρχη Μόσχας.
 Ο αρχιεπίσκοπος Μάρκ, επικεφαλής των ρώσων επισκόπων στην Γερμανία, δήλωσε πως η διακοπή συμμετοχής στο συμβούλιο «είναι πολύ επώδυνη, αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτά που γίνονται εναντίον της Ορθοδοξίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
 
 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ
το Οικουμενικό Πατριαρχείο 
 Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τον Βαρθολομαίο "φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου". Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει τη διασφάλιση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουκρανία, καθώς και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
  Σε ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας όλων των μελών των ομάδων να διοικούν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα χωρίς κρατική παρέμβαση". 
   Επί πλέον προστίθεται ότι οι ΗΠΑ σέβονται την ικανότητα των Ορθόδοξων θρησκευτικών ηγετών της Ουκρανίας και των πιστών να επιδιώξουν την αυτοκέφαλη λειτουργία σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.
   "Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως φωνή της θρησκευτικής ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν την σθεναρή στήριξη τους στην Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και στην ρωσική κατοχή της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε επίσης την Ουκρανία, καθώς χαράζει τη δική της πορεία και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και συνεργασίες, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις".
Κρεμλίνο: Ανησυχία για τη διαμάχη Mόσχας-Φαναρίου
  Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ελπίζει ότι η σύνεση θα επικρατήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο ελπίζει σε σεβασμό των δικαιωμάτων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συνέχεια της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, ωστόσο δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο τέλος η σύνεση θα επικρατήσει. 
Προβλήματα με τη βίζα έχουν ρώσοι προσκυνητές στο Άγιο Όρος
  Προβλήματα έχουν προκύψει με τις θεωρήσεις προσκυνητών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, έπειτα από τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ακοινωνησία μεταξύ Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Φαναρίου.
Λόγω των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ακοινωνησίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Φαναρίου, οι προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφθούν τον Άθω είχαν προβλήματα με την έκδοση βίζας, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδια του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος», δήλωσε στο RIA Novosti ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα, Σεργκέι Γκολόβιν.
«Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στη συνολική κατάσταση, αλλά όχι στη δουλειά μας. Δεν αλλάζουμε σχέδια ούτε ακυρώνουμε εκδηλώσεις. Ό,τι είναι προγραμματισμένο θα πραγματοποιηθεί», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν προβλήματα και με τους προσκυνητές που ήδη ταξίδευαν στον Άθω. «Το πρόβλημα υπάρχει ήδη και δεν είναι καν εκκλησιαστικό. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν χορηγεί βίζα όχι μόνο στους ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στους προσκυνητές του Άθω. Για να μεταβούν στον Άθω, οι προσκυνητές έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ιταλικής βίζας — οι Καθολικοί παρείχαν θεωρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος.
Μητροπολίτης Σερβίας: «Κατάχρηση θέσεως» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο 
  Ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο τόνισε ότι η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης συνιστά «κατάχρηση της ανωτερότητάς του και μια αντι-μητροπολιτική ενέργεια».
Τη θέση ότι τo ζήτημα της εκκλησίας στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί μόνο σε Πανορθόδοξη Σύνοδο εξέφρασε ο επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, μητροπολίτης Αμφιλόχιος. 
Παράλληλα τόνισε, μιλώντας στο Sputnik ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία αποτελεί κατάχρηση της θέσης του.
 
(AFP, KNA, AP, DW, sputniknews.gr)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me