Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Άρθρο στο “counterpunch.org”
          θυμίζει την εποχή Νίξον 
              και τις αποκαλύψεις 
               που είχαν οδηγήσει
              στην παραίτησή του
Ετεροχρονισμένο παραλληλισμό μεταξύ της δραματικής ιστορίας του αξέχαστου ερευνητή δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ επί Χούντας και του Τζαμάλ Κασόγκι επιχειρεί ο αρθρογράφος Muhammad Othman από την ηλεκτρονική  σελίδα του αμερικάνικου  περιοδικού counterpunch.org, με τίτλο «Khashoggi and Demetracopoulos».. 
 

 Θυμίζει την απίστευτη περιπέτεια που αντιμετώπισε ο Έλληνας αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος,λόγω των αποκαλύψεών του για τις σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τους πραξικοπηματίες αλλά και για τη χρηματοδότηση της εκλογικής καμπάνιας του Νίξον από μυστικά κονδύλια που στέλνονταν στον Δημήτριο Ιωαννίδη μέσω CIA για να επιστραφούν στα ταμεία των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον. 
                         Ηλίας Δημητρακόπουλος 1928-2016
 
Γράφει λοιπόν ο Othman:
  «Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι Ρίτσαρντ Νίξον και Χένρι Κίσιντζερ, είχαν αποφασίσει την εξόντωση του δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ και ονομαζόταν Ηλίας Δημητρακόπουλος.
Ήταν εκείνος που με ντοκουμέντα συνεχώς αποκάλυπτε τους δεσμούς που είχε η τότε αμερικανική κυβέρνηση με την διεφθαρμένη χούντα των συνταγματαρχών που είχε καταργήσει την δημοκρατία και εξασκούσε αυταρχικό καθεστώς.
Ασχέτως με την άποψη του καθενός για τον δημοσιογράφο  Christopher Hitchens (*) σε γενικές γραμμές, είναι εκείνος που έχει γράψει την πραγματικά πειστική αναφορά (στο βιβλίο του «The Trial of Henry Kissinger)») για τον τρόπο που οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες (με την ενθάρρυνση των Νίξον και Κίσιντζερ) συνωμοτώντας με την δικτατορία των στρατηγών της εξτρεμιστικής δεξιάς (υπό τον ψυχοπαθή ταξίαρχο Ιωαννίδη) να απαγάγουν και να σκοτώσουν τον Δημητρακόπουλο, αφού πρώτα τον μεταφέρουν στην πρεσβεία τους (στην Ουάσινγκτον).
 Ο Δημητρακόπουλος με τον Κίσιντζερ την δεκαετία του ΄50.
 
 Ουάου! Βρίσκετε πολλά πράγματα να ταιριάζουν με όσα συνέβησαν αυτές τις ημέρες, χωρίς να έχει κάτι αλλάξει;
Ένα από τα πράγματα που χάθηκε μέσα στην μπερδεμένη υπόθεση της «εξαφάνισης» του Κασόγκι, είναι οι νομικές ευθύνες της CIA, να προειδοποιεί κατοίκους των ΗΠΑ γνωρίζοντας δυναμικές που εφαρμόζονται. 
  Οι πρώτες πληροφορίες προσδιορίζουν ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα γύρω από το αν ναι ή όχι οι ομοσπονδιακοί  πράκτορες γνώριζαν τι ακριβώς πρόκειται να επακολουθήσει.
  Ασχέτως με το γεγονός με όσα δεν συνέβησαν τελικά στον Δημητρακόπουλο πριν πολλές δεκαετίες, θα πρέπει να εξετασθεί από ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο –έστω και «χωρίς έγκριση»- προκειμένου να σταματήσει η συνωμοσία της εξαφάνισης του Κασόγκι.
  Επειδή έχουν επιβεβαιωθεί σήμερα –και πάντοτε ίσχυε η αλήθεια… για την ανάμειξη στις δολοφονίες του Χιλιανού στρατηγού Rene Schneider (1970), του Sheik Mujibur Rahman (1975) ή την δολοφονική απόπειρα εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου(1970).   
  Η δολοφονία, αποτελεί ειδεχθή πράξη και δεν συμποσούται με οποιαδήποτε ποσότητα πώλησης όπλων για την απόκρυψη και μη παραπομπή της εγκληματικότητας. Ειδικότερα όταν πρόκειται για έγκλημα πολέμου που έχει σχέση με την τρομακτική πράξη εναντίον ατόμου – σε δεδομένη σχέση με την υφιστάμενη κρίση στην Υεμένη.
  Ο Τραμπ είπε ψέματα όταν υποστήριξε πως οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να αγοράσουν όπλα από αλλού «αν αντιμετωπίζαμε με λάθος τρόπο την εξαφάνιση του Κασόγκι. Όταν η Δύση πουλά όπλα στους Σαουδάραβες εδώ και πολλά χρόνια και οι διασυνδέσεις τους κάνουν δύσκολο να απευθυνθούν πλέον στην Ρωσία ή την Κίνα. Αποτελεί επίσης υπερβολή για τις επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την απώλεια των 100 $ δισεκατομμυρίων.
  Ωστόσο δεν θα πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιούνται οι θέσεις εργασίας, ή ο,τιδήπτε παρόμοιο ως επίγραμμα για την ηθική μας πυξίδα».
Οι αποκαλύψεις Δημητρακόπουλου
  Χρειάστηκαν να περάσουν πάρα πολλά χρόνια, και αφού το περιβόητο «σκάνδαλο Γουότεργκεητ», που είχαν αποκαλύψει οι δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ καιΚαρλ Μπερνστάιν, από τις στήλες της «Ουάσιγκτον Ποστ» και την παραίτηση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, να έρθει η απάντηση στο «γιατί έγινε αυτή η διάρρηξη».
  Σαν "έκρηξη" ήρθε η αποκάλυψη για τα αίτια της διάρρηξης των γραφείων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, 14 χρόνια αργότερα, όταν ο Δημητρακόπουλος αποκάλυπτε την ύπαρξη «ελληνικής διασύνδεσης». Οι διαρρήκτες έψαχναν να βρουν τα στοιχεία που είχε στείλει ο Δημητρακόπουλος στο Δημοκρατικό Κόμμα και αποδείκνυαν την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον από έναν Ελληνο-αμερικανό επιχειρηματία με διασυνδέσεις τόσο στην CIA όσο και τη χούντα των συνταγματαρχών.
  Πρόκειται για τον Τομ Πάππας, όπως γράψαμε στο www.styx.gr  στις 19/04/2008 : «Η χούντα, ο «ελληνικός σύνδεσμος»  και το σκάνδαλο Γουότεργκέητ» ότι στην «Boston Sunday Globe» της Κυριακής 25 Μαΐου 1986, ο Thomas Oliphant έγραφε:
«… Ο Δημητρακόπουλος ήταν η αυθεντική πηγή για τις κατηγορίες που προέρχονται από το 1968, ότι ο Πάπας είχε διοχετεύσει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, χρήματα που προέρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας (οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούνταν από την αμερικανική CIA) για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον. Οι κατηγορίες αυτές είχαν αποκρουστεί εκείνη την εποχή, αλλά καινούρια στοιχεία είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο βιβλίο του δημοσιογράφου Seymour Hersh για τον Κίσιντζερ πριν τέσσερα χρόνια (1982).
Ο Χερς ανέφερε ότι σε κεκλεισμένων θυρών κατάθεση το 1976, ο πρεσβευτής του Νίξον στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, είχε πει σε ερευνητική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Πάπας του είχε πει ότι είχε λειτουργήσει «ως αγωγός» για την χρηματοδότηση».
 Αλλά εδώ βρίσκεται το ζουμί, που όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό. Συνεχίζει λοιπόν,ο Όλιφαντ στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην Sunday Boston Globe της 25ης Μαΐου 1986:
  «Ανάμεσα στις σημαντικότερες αποκαλύψεις για την υπόθεση Γουότεργκεητ ήταν τα ακόλουθα: Επίκεντρο της ανάκρισης για τον Πάππας ήταν η συνεισφορά 150.000 δολαρίων για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον που είχαν διοχετευθεί στις αρχές του 1972, καθώς και ένα δώρο 100.000 δολαρίων λίγο μετά τις εκλογές που είχε λάβει από τον Νικόλαο Βαρδινογιάννη, τα οποία ο Πάππας είχε δώσει στον Maurice Stans, πρώην υπουργό Εμπορίου και τότε  πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής της προεκλογικής εκστρατείας του Νίξον. Ο Βαρδινογιάννης που εν τω μεταξύ έχει πεθάνει και είναι Έλληνας υπήκοος, είχε λάβει το Σεπτέμβριο του 1972 ένα χαριστικό συμβόλαιο να ανεφοδιάζει με πετρέλαιο τον αμερικανικό 6ο Στόλο, που βρίσκεται στη Μεσόγειο.    Ο Πάππας είχε πει στους ανακριτές ότι δεν γνώριζε κάτι για το συμβόλαιο αυτό, ώσπου να το δημοσιεύσουν εφημερίδες και ότι δεν είχε μεσολαβήσει προς όφελος του Βαρδινογιάννη.
 Ο Πάππας γνώριζε και για άλλες οικονομικές δωρεές που είχαν γίνει από επιφανείς Έλληνες πολίτες το 1972 αλλά και το 1968 κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον καθώς και το ρόλο που έπαιζε ως μέγας χορηγός καθώς και αγωγός για να φτάνουν χορηγίες στις ΗΠΑ από άλλες χώρες.
   Τηλεγράφημα του Ασοσιέιτεντ Πρες που δημοσιεύεται στην St. Louis Post στις 25 Μαΐου 1986, κάτω από τον τίτλο «Οι εφημερίδες στηρίζουν τη θεωρία για την υπόθεση Γουότεργκέητ» περιγράφει:
  «Οι δημόσιοι κατήγοροι για την υπόθεση Γουότεργκέητ όταν ολοκλήρωσαν την ανακριτική τους εργασία πριν δώδεκα χρόνια, αποφάνθηκαν ότι ο Ελληνοαμερικανός της επιτροπής για την επανεκλογή του Ρίτσαρντ Νίξον, είχε παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο αποδεχόμενος ξένες εισφορές ύψους 15.000 δολαρίων. Οι εισαγγελείς όμως,  αποφάσισαν να μην του απαγγείλουν κατηγορίες λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.
  Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα πως ο ίδιος άνθρωπος, ο Τομ Πάππας είχε δώσει «δάνειο» στα τέλη του 1972 50.000 $ στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης John Mitchel, «προφανώς για να αποπληρώσει τα έξοδα από την αγορά διαμερίσματος».
   «Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος που ζει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως ανακάλυψε τα στοιχεία για το Γουότεργκέητ αντίγραφα των οποίων παρέδωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
   Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Σε υπόμνημα με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 1974, ο  Ρότζερ Γουάιτεν, μέλος της ειδικής  Παραπεμπτικής Επιτροπής για το Γουότεργκεητ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Πάππας είχε παραβιάσει τον Ομοσπονδιακό Νόμο, «αποδεχόμενος και παραλαμβάνοντας πολιτική συνεισφορά στην Ελλάδα από τονΝικόλαο Βαρδινογιάννη, Έλληνα πολίτη, την οποία και παρέδωσε στον Μόρις Στανς», πρόεδρο της επιτροπής για την επανεκλογή Νίξον. Ο Πάππας ήταν συμπρόεδρος της οικονομικής αυτής επιτροπής…
---
 
(*) Ο Χίτσενς γράφει ότι με την κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1976, ο Χένρι Τάσκα (που είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα 1970-74- επί χούντας ), "επιβεβαίωσε ότι το 1968, χρήματα από το δικτατορικό καθεστώς δόθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία των Νίξον - Άγκνιου. Πηγή των χρημάτων ήταν ο Μιχαήλ Ρουφογάλης της ΚΥΠ. "Ένα περιουσιακό στοιχείο της CIA ανακύκλωνε χρήματα ενός αποκρουστικού καθεστώτος που προσπαθούσε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές..."
Subscribe in a reader Facebook page Follow me