Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

  Για την ανανέωση του Κογκρέσου

O Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  και ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνέχισαν το Σαββατοκύριακο την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης για την ανανέωση του Κογκρέσου εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.
   Στην περίπτωση που οι δημοκρατικοί κερδίσουν ποσοστά, θα ενταθεί η αντιπαράθεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνούς εμπορίου και κλιματικής αλλαγήςΣτην περίπτωση που οι δημοκρατικοί κερδίσουν ποσοστά, θα ενταθεί η αντιπαράθεση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, διεθνούς εμπορίου και κλιματικής αλλαγής αλλά και της πολιτικής απέναντι στο Ιράν. Οι δημοκρατικοί ακόμη υπερασπίζονται το νόμο για την Υγεία που θέσπισε ο Ομπάμα και είναι αντίθετοι με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Τραμπ. Συμπληρωματικά οι Δημοκρατικοί επιθυμούν διεξαγωγή αποτελεσματικών ελέγχων ως προς την αγορά και κατοχή όπλων από τους πολίτες.
  Για τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους τα ζητήματα που προέχουν είναι το μεταναστευτικό, οι διορισμοί στο ανώτατο δικαστήριο και η Οικονομία.
«Οι εκλογές θα αποφασίσουν αν θα επιτύχουμε την εξαιρετική ευημερία που δημιουργούμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε πλήθος που τον αποθέωνε την Κυριακή στο Μέικον της Τζόρτζια, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως «οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν πλήγμα στην οικονομία μας».
  Ο Τραμπ μετέβη στην Τζόρτζια για να υποστηρίξει τον υποψήφιο κυβερνήτη Brian Kemp, τον οποίο ανταγωνίζεται ,με ίδιες πιθανότητες εκλογής, ο δημοκρατικός υποψήφιος Stacey Abrams.
  Στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες ο Τραμπ χρησιμοποίησε την γνωστή του σκληροπυρηνική ρητορική για το μεταναστευτικό προειδοποιώντας «το καραβάνι των προσφύγων που κατευθύνεται στα αμερικανικά σύνορα μετο Μεξικό και τις «συμμορίες των φιλελεύθερων», που τους υποστηρίζουν.
  Ελλείψει άλλου προβεβλημένου στελέχους, οι δημοκρατικοί χρησιμοποιούν τον εξαιρετικά δημοφιλή ακόμη πρώην πρόεδρο. Ο οποίος, την ίδια ώρα κατηγορούσε την διακυβέρνηση Τραμπ «για πολιτική διχασμού και ψέματα» σε ομιλία του στο Γκέρυ της Ιντιάνα, όπου διακυβεύεται η επανεκλογή του δημοκρατικού γερουσιαστή Joe Donnelly. «Η διαμόρφωση του χαρακτήρα της χώρας εξαρτάται από την ψήφο σας», είπε ο Ομπάμα.
  Οι Τραμπ και Ομπάμα, που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα στους κόλπους των κομμάτων τους με τις προεκλογικές αυτές εμφανίσεις τους προσπαθούν νε επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες λεγόμενες εκλογές –του μέσου της προεδρικής θητείας- μια και θεωρούνται και ως είδος δημοψηφίσματος για τα πρώτα δύο χρόνια του Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
  Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναμένεται να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία των δύο εδρών στην Γερουσία, η οποία θα τους επιτρέψει τον διορισμό δικαστικών λειτουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκλογές
 Για όσους αναρωτιούνται το λόγο που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ως σύμβολο τον ελέφαντα, θα πρέπει να αναζητήσουν τα πρώτα πολιτικά καρτούνς πίσω στα 1874, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν ως σύμβολο τον γάιδαρο από το 1828.
 
  Παρ΄ όλο που οι εκλογές της Μέσης Περιόδου –όπως αποκαλούνται- δεν αφορούν στην εκλογή προέδρου- οι επιπτώσεις που θα έχουν για την συνέχεια της προεδρίας Τραμπ είναι σημαντική.
Ενώ τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων αναμένεται να πάνε στις κάλπες την Τρίτη, υπάρχουν πάρα πολλοί που ήδη έχουν ψηφίσει βάσει του νόμου που ισχύει από το 2016, χώρια δε οι επιστολικές ψήφοι.
 Aύριο Τρίτη θα εκλεγούν και τα 435 μέλη που θα ανανεώσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων (ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια). Θα εκλεγούν επίσης και 35 γερουσιαστές για να ανανεώσουν (το ένα τρίτο σχεδόν) από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Η διάρκεια της θητείας τους είναι εξαετής.
  Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί πάρουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αναμένεται να προκαλέσουν εφιάλτες στο υπόλοιπο της προεδρικής θητείας Τραμπ. 
  Στην αντίθετη περίπτωση, ο Τραμπ θα ισχυριστεί πως οι δημοσκοπήσεις είχαν στηθεί από τα ΜΜΕ του συρμού και πως ο κόσμος είναι με το μέρος του. Όπως ακριβώς είχε ισχυριστεί και μετά τις προεδρικές εκλογές πριν από δύο χρόνια.
Εκείνο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ο αριθμός ρεκόρ των γυναικών υποψηφίων σ’ αυτές εκλογές. Στην περίπτωση εκλογής τους θα καταγραφεί άλλο ένα ιστορικό προηγούμενο.
 Υπάρχει και το ενδεχόμενο εκλογής τριών αφρο-αμερικανών ως κυβερνήτες πολιτειών.
 
Η Deutche Welle μεταδίδει:
  Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προγνωστικά, το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι, ενδέχεται να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια πολύ κοπιαστική προεκλογική εκστρατεία, έναν πραγματικό μαραθώνιο. Κάθε δύο ημέρες έβγαζε ομιλίες κάπου στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τους υποψηφίους του κόμματός του. 
  Ο τρόπος που το έκανε ήταν πάντα ο ίδιος. Με μικρές κοφτές προτάσεις, που συνεχώς επαναλάμβανε. 
  Το ότι δεν έλεγε πάντα την αλήθεια δεν είχε κάποια ιδιαίτερη απήχηση στους ψηφοφόρους του. Από την πρώτη στιγμή μέχρι που κατέβαινε από τη σκηνή, πολλές φορές μετά από μιάμιση ώρα, τον επευφημούσαν. 
  Ο Τραμπ μιλούσε ελεύθερα και αυθόρμητα χωρίς κείμενο και με ακατέργαστες εκφράσεις για να δείξει στους οπαδούς του ότι είναι ένας από αυτούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Πολλοί από τους εκπληκτικούς γερουσιαστές και βουλευτές ήρθαν σε μένα με φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2018. Και τους είπα, μα τι στο καλό σημαίνει αυτό; Θέλετε να αυξήσετε τους φόρους; Μετά όμως έμαθα ότι εδώ και 40 χρόνια αυτό το όνομα δίνουν. Φορολογικές μεταρρυθμίσεις; Ουδείς γνωρίζει τι σημαίνει. Τότε τους ρώτησα πώς θα μπορούσε να το πει κάποιος  αλλιώς. Και τους είπα, Νόμος για περικοπές, περικοπές, περικοπές, περικοπές των φόρων».
Φόβοι για αποχή
  Ο πολιτικός επιστήμων Τσαρλ Φράνκλιν από το Πανεπιστήμιο Marquette στο Ουισκόνσιν επισημαίνει στην Deutsche Welle: «Το αξιοπερίεργο ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία σε αυτές ακριβώς τις πόλεις όπου η πολιτική του είχε τη μεγαλύτερη απήχηση. Στόχος του, 
όχι  να πείσει ψηφοφόρους, αλλά να πείσει τους οπαδούς του να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία». 
«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των συμβούλων του είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τον ψήφισαν πριν δύο χρόνια θα καθίσουν αυτήν τη φορά στο σπίτι τους. Διότι δεν κατεβαίνει ο ίδιος στις εκλογές, αλλά υποψήφιοι που ταυτίζονται περισσότερο με τον Τραμπ παρά με τους Ρεπουμπλικάνους».
Εάν με τον μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα καταφέρει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του, θα αποδειχθεί σε λίγες ώρες.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me