Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Ευρώπη και Γερμανία 
     δεν ελπίζουν σε αλλαγή 
       της πολιτικής Τραμπ 
Τα κέρδη των Δημοκρατικών στις εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ, παρ΄όλο που προκάλεσαν ικανοποίηση σε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, ταυτόχρονα όμως εξέφραζαν  αμφιβολία αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ.
  «Θα ήταν λάθος να περιμένουμε διόρθωση της πορείας του Τραμπ τώρα», έγραψε στο Twitter του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος  εκτός Ευρώπης» πρόσθεσε πως «θα πρέπει όμως να αναδιαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».
  Στην πρώτη αντίδρασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι οι εκλογές ανέδειξαν το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.
  Δυστυχώς όμως, είπε, παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης. 
  Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που Ουάσιγκτον, στο πνεύμα της πολιτικής America First, αποχωρεί πλέον σταδιακά από διεθνείς συμφωνίες. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ οφείλει να απαντήσει με ενιαία φωνή σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.
  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς,  έγραψε επίσης, στο Twitter του: «Οι αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την ελπίδα από τον φόβο, την ευγένεια από την αγένεια, τους καλούς τρόπους από τον ρατσισμό και την ισότητα από τις διακρίσεις». Για να εξηγήσει ο Ολλανδός πολιτικός ενόψει των ευρωεκλογών του 2019: «Δηλαδή στάθηκαν συμπαραστάτες στις δικές μας αξίες».
  Ο Πιερ Μοσχοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, ειρωνεύθηκε στο Twitter του την δήλωση Τραμπ για «τρομερή εκλογική επιτυχία»: «οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Βουλή των αντιπροσώπων για πρώτη φορά μετά οκτώ χρόνια παρά την  χειραγώγηση πολλών εκλογικών περιφερειών. Πράγματι ο Ντ. Τραμπ έχει δίκηο για την τρομερή επιτυχία».
  ο Μάνφρεντ Βέρνερ, Γερμανός πολιτικός επικεφαλής  του Κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), δήλωσε πως τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ δίνουν «ανάμεικτα συμπεράσματα». Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο
«Bayerischer Rundfunk» πως «η νομοθετική ατζέντα του Τραμπ θα είναι πλέον δυσκολότερη, εκτός αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεργασθούν για να βρουν λύσεις και ίσως αυτό αποτελέσει τα καλύτερα νέα της ημέρας».
  Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Με ελπίδα για μια στροφή στην πολιτική του προέδρου Τραμπ αντιδρούν γερμανοί πολιτικοί στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Η πλειονότητα ωστόσο συμφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.
 Η γενική γραμματέας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, (η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου) θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα επιδιώξει με αυτήν την επανεκλογή του το 2020. 
  Η γερμανίδα πολιτικός τάσσεται ωστόσο υπέρ της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με τις αμερικανικές πολιτείες, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον αμερικανό πρόεδρο. 
  Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαιρέτισε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοκρατών τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια φόβου, τις μονομερείς ενέργειες και τα συνθήματα κατά των μειονοτήτων. Για εμάς τους Ευρωπαίους το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, ταυτόχρονα όμως στόχος μας είναι να αποκτήσει η ΕΕ με τη στήριξη των χωρών-μελών δυνατότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο».
Μαζική χρηματοδότηση υποψηφίων στις αμερικάνικες εκλογές από ισραηλιτικές οργανώσεις
 
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Φλόριντα Bill Nelson, έχει λάβει χορηγίες  οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από την ισραηλίτικη οργάνωση AIPAC,(αμερικανο-ισραηλίτικη επιτροπή δημοσίων σχέσεων) που έχει στόχο την υποστήριξη των πολιτικών που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
 
  Λεπτομερής κατάλογος των υποψηφίων για την αμερικανική Γερουσία που δημοσιοποιήθηκε από εναλλακτικούς ιστότοπους δείχνει πως 28 ισραηλίτικες οργανώσεις που εντάσσονται στην ΑΙPAC, χώρια τους ανεξάρτητους Ισραηλίτες των ΗΠΑ, χορήγησαν πολλά εκατομμύρια για να προωθήσουν το στόχο τους που αποτελεί η συνεχής υποστήριξη του Ισραήλ από τους αμερικανούς πολιτικούς.
  Όπως καταμετρήθηκε από 29 νομοσχέδια και προτάσεις που είχαν υποβληθεί για την υποστήριξη του Ισραήλ, την προηγούμενη θητεία του Κογκρέσου, τας 20 έγιναν νόμοι του κράτους, τα περισσότερα σχεδόν ομόφωνα.
  Στα νομοσχέδια αυτά υπήρξαν 3.300 χορηγοί.
  Οι ισραηλιτικές οργανώσεις που εντάσσονται στην AIPAC, επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική εδώ και πλέον των δέκα χρόνων, υποστηρίζει ο ιστότοπος «theamericanconservative.com».
  Όπως έγραφε το περιοδικό Newsweek στις 16-9-16, επικαλούμενο το site του «Brookings Institution», «οι ΗΠΑ μόλις υπέγραψαν μία χωρίς προηγούμενο στρατιωτική συμφωνία βοήθειας με το Ισραήλ, ύψους $38 δις, διευκρινίζοντας πως θα συνεχίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Ισραήλ για τα επόμενα δέκα χρόνια». 
Πίνακας που δείχνει τα 29 νομοσχέδια που ευνοούν το Ισραήλ και είχαν επιχορηγηθεί από την AIPAC.
 
  Αντίθετα, μόλις ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε και υποστήριζε παλαιστινιακές θέσεις (και αφορούσε στην αντίθεση για φυλάκιση ανηλίκων από τις ισραηλινές αρχές), είχε μόλις συγκεντρώσει 29 χορηγούς.
  Οι Αμερικανοί πολίτες, μέσω της φορολογίας τους συνεισφέρουν στο ένα τέταρτο του ισραηλινού αμυντικού προϋπολογισμού. Κι όλα αυτά παρ΄όλο που έξι στους δέκα Αμερικανούς αισθάνονται πως αυτό «είναι πάρα πολύ».
  Ακόμη έξι από τα νομοσχέδια έδιναν την έγκριση του Κογκρέσουστο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», εναντίον των άοπλων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα ή  την Ιερουσαλήμ. Άλλες  έξι καταδίκαζαν αποφάσεις του ΟΗΕ που εξασφάλιζαν δικαιώματα των Παλαιστίνιων. 
 To “Aljazeera” δημοσίευσε τρία ντοκυμαντέρ που αποδεικνύουν την άμεση ανάμειξη της επιρροής των οργανώσεων ισραηλιτών στις ΗΠΑ  στην προεκλογική εκστρατεία.
  Τα ντοκυμαντέρ δημοσιοποιήθηκαν επίσης από το παρισινό Orient XXI με γαλλικούς υπότιτλους.
Τ  α ντοκυμαντέρ είχαν γυρισθεί από το Al Jazeera αρχίζοντας το 2016 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2017.
  Μεγάλη προσπάθεια να εμποδιστεί η προβολή τους είχε γίνει από το Κατάρ, το πετρελαιοφόρο εμιράτο του Κόλπου που αποτελεί βασικό χρηματοδότης του Al Jazeera μετά από πιέσεις που είχαν ασκηθεί από το Ισραήλ.
  Αν και ο γενικός διευθυντής του Al Jazeera Μουσταφά Σουάγκ είχε υποστηρίξει τον περασμένο μήνα ότι «υπήρχαν νομικά προβλήματα» γύρω από τα ντοκιμαντέρ, οι δηλώσεις του είχαν αμφισβητηθεί από δημοσιογράφους του καναλιού.
 
 
 
 
 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me