Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Υπάρχουν όμως, κάποια εμπόδια

Ο υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμός που μάχεται εναντίον των εξεγερμένων Χούθι στην Υεμένη, αποτελεί την προσπάθεια δημιουργίας του αντίστοιχου «αραβικού ΝΑΤΟ», από τις ΗΠΑ. Το οποίο όμως κινδυνεύει μετά την κρίση που έχει προκαλέσει η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κχασόγκι.
   Η δημιουργία του αποκαλούμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ», με αμερικανική πρωτοβουλία, έχει στόχο «την αντιμετώπιση των απειλών στην περιοχή του (Περσικού) Κόλπου και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Τι είναι εκείνο όμως που καθυστερεί την επίσημη δημιουργία της συμμαχίας;
Το σχέδιο για το Αραβικό ΝΑΤΟ είναι να αποτελείται από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και σε δεύτερη φάση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.
«Πρόκειται για αμερικανική ιδέα που έχει εγκριθεί από τα αραβικά κράτη του Κόλπου αλλά δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά», όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα ‘defensenews.com’.
   O υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν τον περασμένο μήνα ενημέρωσε τον διάλογο στο Μάναμα (IISS Manama Dialogue 2018) πως «το 2019 η ιδέα του Αραβικού ΝΑΤΟ θα έχει γίνει πραγματικότητα».
  Από τα προβλήματα που δημιουργούν επιπλοκές στην επισημοποίηση της αραβικής στρατιωτικής συμμαχίας αποτελούν οι άσχημες σχέσεις του Κατάρ με τις άλλες χώρες του Κόλπου, από το 2017. Οπότε η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ.
Κύριο επιχείρημα για την δημιουργία της αραβικής αυτής συμμαχίας, αποτελεί η αντιπαλότητά τους με το Ιράν. 
  «Το Ιράν εξακολουθεί να προκαλεί κινδύνους στα άλλα κράτη με την δράση του ως αποσταθεροποιητικής δύναμης στην περιοχή. Διότι έχει στόχο να παρενοχλεί την ισορροπία δυνάμεων και να προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής», υποστήριξε ο διοικητής της Κεντρικής Αεροπορικής Διοίκησης υποπτέραρχος Joseph Guastella, στο Δεύτερο Συμπόσιο Αεροπορικών δυνάμεων στη Μάναμα.
Στη ν πρόταση για την δημιουργία του Αραβικού ΝΑΤΟ ο Guastella,, πρόσθεσε την συνδρομή «συμμαχικής συνεργασίας από ΗΠΑ και Ισραήλ».
«Η δημιουργία του Αραβικού ΝΑΤΟ αποτελεί σχέδιο που συζητείται πολύ καιρό», υποστηρίζει ο Vladimir Sazhin ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Μεσανατολικών Μελετών της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Για να προσθέσει: «στο σχέδιο είναι και η προσθήκη του Ισραήλ να συμμετάσχει στη συμμαχία μαζί με τις αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, την Αίγυπτο και την Ιορδανία».
  Πάντως διευκρινίζεται πως το Ισραήλ αντί να καταστεί πλήρες μέλος της συμμαχίας θα συμμετέχει - όπως και οι ΗΠΑ –παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες αντικατασκοπίας.
  Ο Evgeny Satanovsky, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσανατολικών Μελετών, έχει αντίθετη άποχη: «Παρ΄όλο που στόχος της δημιουργίας του Αραβικού ΝΑΤΟ είναι το Ιράν - κάτι που επιθυμεί διακαώς η Σαουδική Αραβία- δεν αναμένεται να κατορθώσουν οι ΗΠΑ να πείσουν το Ισραήλ να συμμετάσχει, επειδή κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από την ισραηλινή κοινωνία».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me