Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

       Το εθνικιστικό Vox 
   μπήκε στην τοπική Βουλή 
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ακροδεξιό υπερεθνικιστικό κόμμα Vox κέρδισε 12 έδρες στις ισπανικές περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, παρά τις προβλέψεις που του έδιναν έως πέντε.
 Για τους πολιτικούς παρατηρητές, η εκλογική αυτή εμφάνιση της ισπανικής ακροδε4ξιάς, αντικατοπτρίζει το αυξανόμενο κλίμα που παρουσιάζουν οι εθνικιστές στην Ευρώπη.
Η εντύπωση για την άνοδο των ακροδεξιών στην Ισπανία προκαλείται από τις καθησυχαστικές απόψεις ότι ελάχιστοι ήταν πλέον οι νοσταλγοί της μακρόχρονης  φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο.
Στις πρόσφατες προεκλογικέ συνεντεύξεις του ο ηγέτης του κόμματος Vox Santiago Abascal, υποστήριζε πως τις απόψεις τπου συμμερίζονται εκατομμύρια Ισπανοί. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, ήταν ισχυρή ένδειξη.
  Το Σοσιαλιστικό κόμμα που κυβερνά στην Ανδαλουσία εδώ και 36 χρόνια, ήρθε και πάλι πρώτο με 33 έδρες που δεν είναι όμως αρκετές για αυτόνομη διακυβέρνηση. Θα ερευνήσει έτσι –όπως ανακοινώθηκε – να βρει εταίρους προσκείμενους σε αριστερή ιδεολογία.
Το Vox ιδρύθηκε το 2014, με κύρια συνθήματα εναντίον της μετανάστευσης και του Ισλάμ, αλλά από τότε δεν είχε κατορθώσει να κερδίσει έδρες στα τοπικά κοινοβούλια.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (Popular Party -PP) ήρθε δεύτερο αλλά και αυτό με σημαντικές απώλειες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε και ο εθνικιστής ηγέτης Pablo Sasado εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ενδεχόμενο συνασπισμού του Vox με το κεντροδεξιό Cuidadanos (κόμμα των Πολιτών) που επίσης σημείωσε κέρδη με την δεξιά, διότι διαθέτουν πλειοψηφία εδρών.
 Στην Ανδαλουσία, τη νοτιότερη περιοχή της Ισπανίας όπου και καταφθάνουν οι πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσσόγειο, υπάρχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις  και στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσες, ο οποίος είχε στο νου του να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη
% των ψήφων που έχουν κερδίσει τα Εθνικιστικά Κόμματα στις πλέον πρόσφατες εκλογές, ανά χώρα.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me