Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

         Mετά τις ΗΠΑ
    αποχώρησε και η Ρωσία
  Η χτεσινή  ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, για την αποχώρηση από την συμφωνία για την Μη διάδοση των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς (ΙΝF) σε 180 ημέρες, σημαίνει επιστροφή σε ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.
  Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει επίσης, την ισχύ της Συνθήκης INF, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.
Η συμφωνία διαβεβαίωνε την ευρωπαϊκή ασφάλεια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε και είχε υπογραφεί, από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ Ρέιγκαν και ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
  Τον Οκτώβριο του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία INF, «λόγω των ρωσικών παραβιάσεών της». Είχε τότε προτείνει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν την συμφωνία για να συμπεριληφθούν και οι πυραυλικές δυνατότητες της Κίνας.
  Για ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους η Κίνα που έχει καταστεί σημαντική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον Κόσμο, θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης INF. 
  Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «σε 60 ημέρες θα πρέπει η Ρωσία να έχει υπακούσει πλήρως στους όρους της συμφωνίας, αλλιώς οι ΗΠΑ ενημερώνουν πως θα αποχωρήσουν στις 2 Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η επίσημη αποχώρηση κάποιου μέρους από τη συμφωνία γίνεται έξι μήνες μετά την επίσημη προειδοποίηση.
Ανησυχίες
  «Κατευθυνόμαστε σε πορεία που δεν υπήρχε πριν 40 χρόνια: Χωρίς περιορισμούς στους εξοπλισμούς ή κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν και τα δύο μέρη-κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», επισημαίνει ο Lynn Rusten, υπεύθυνος στην διεύθυνση του ελέγχου των εξοπλισμών επί διακυβέρνησης Ομπάμα, και τωρινός αντιπρόεδρος  της «Πρωτοβουλίας για Πυρηνική Αποτροπή».
Η αμερικανική απόφαση δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες στην Ευρώπη, όπου κορυφαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτή θα ευνοήσει την Ρωσία να αυξήσει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων με άμεση απειλή τον ευρωπαϊκό χώρο, όπου υπάρχουν πολλές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
 Αμερικανοί στρατιώτες και πύραυλοι Pershing-II στη γερμανική βάση της πόλης Mutlangen.
  Οι Αμερικανοί απαντούν πως οι ΗΠΑ ελπίζουν να επιτευχθεί «νέα πολύ καλύτερη συμφωνία, αλλιώς θα υπάρχει απάντηση στις ρωσικές παραβιάσεις».
  Η Ρωσία επιμένει να αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία και την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov, είχε δηλώσει στο TASS πως «δυστυχώς ως τώρα οι διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, δεν είχαν αποτέλεσμα επειδή οι ΗΠΑ απαντούσαν με τελεσίγραφα».
Δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη πυραύλων ή πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη INF, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
  Οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για την ανάπτυξη πυραύλων ή συστημάτων με πυρηνικά στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση από τη Συνθήκη INF, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Τραχτενμπέργκ.
  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανάφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συνθήκη INF διότι θέλουν να επιβάλουν παγκοσμίως μια σειρά κανόνων που ικανοποιούν τις ευκαιριακές ανάγκες εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.
Πύραυλος Κρουζ με συμβατική και πυρηνική γόμωση.
    Η συνθήκη INF υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.
  Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο ρωσικός πύραυλος 9Μ729 παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, ισχυρισμούς που η Μόσχα έχει αρνηθεί. Αντιθέτως, η Ρωσία έχει διοργανώσει ενημέρωση για τον επίμαχο πύραυλο με προσκεκλημένους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους, εκπροσώπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.
  Το ρολόι του Πεπρωμένου υποστηρίζει πως φτάσαμε στο τέλος του Κόσμου που γνωρίζαμε.Δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Κι αυτό δεν είναι ευχάριστο.
  Η αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία INF, αποτελεί άμεσο πλήγμα στο πρόγραμμα για τον έλεγχο των εξοπλισμών, επισημαίνουν σχολιαστές οι οποίοι επίσης υποστηρίζουν ότι «στριμώχνονται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη γωνία».
  Ο Konstantin  Kosachev, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Γερουσίας, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους υποστήριξε: «Οι ΗΠΑ προτίμησαν την συνδιαλλαγή με τελεσίγραφα. Αλλά και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αγνόησαν τις  προειδοποιήσεις της Μόσχας για την τύχη της συνθήκης INF, όταν αναφέροντας στις συναντήσεις του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας».
  Συνθήκη «INF»: Κενό ασφαλείας στην Ευρώπη με κίνδυνο επιστροφής του «Ψυχρού Πολέμου» (sputniknews.gr))
Η Ουάσιγκτον, το Σάββατο, έθεσε σε ισχύ την απόφαση αναστολής τήρησης των υποχρεώσεων της συνθήκης «INF». 
Κενό ασφαλείας στην Ευρώπη αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη συνθήκη «INF», με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για την έλευση ενός νέου «ψυχρού πολέμου».
Την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη μονομερή αναστολή τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη απαγόρευσης ανάπτυξης και χρήσης πυρηνικών πυραύλων, μέσου βεληνεκούς.
«Σαφώς και η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF προκαλεί κενό ασφάλειας για την Ευρώπη, το οποίο καλούνται οι Ευρωπαίοι, ιδίοις πόροις και δυνάμεις, να καλύψουν» τονίζει, μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θελήσει η Ευρώπη να αποφασίσει πολιτικά και να χρηματοδοτήσει οικονομικά, στο παρόν στάδιο, ένα ανάλογο σύστημα πυρηνικής αποτρεπτικής "ομπρέλας"». 
«Η Ευρώπη ήδη ταλανίζεται από μια περιφερειακή σύγκρουση (σ.σ. ανατολική Ουκρανία), ενώ στην περιοχή των Βαλκανίων ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης» υπερθεματίζει από την πλευρά του, ο Νικόλαος Παούνης, αναλυτής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ).
Και προσθέτει: «Στο ήδη επιβαρυμένο από απόψεως προκλήσεων — απειλών κατά της ασφάλειας, περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί ο κίνδυνος ενός συμβατικού ή θερμοπυρηνικού πολέμου με όπλα υψηλής ακρίβειας και υψηλής καταστροφικής δυνατότητας. Προφανώς η απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πολλαπλώς αναβαθμισμένη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, με τη διαδικασία πλήρους αποχώρησης να ολοκληρώνεται σε διάστημα έξι μηνών.
Αναβίωση «ψυχρού πολέμου»;
Οι αναλυτές δεν παραλείπουν να προειδοποιήσουν και για τον κίνδυνο αναβίωσης του «ψυχρού πολέμου». «Ασφαλώς και θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημειώνει με νόημα ο κ. Παούνης, μιλώντας στο Sputnik.
«Και μάλιστα θα βιώσουμε χειρότερης μορφής αντιπαράθεση, εξαιτίας της αυξημένης ακρίβειας των νεότευκτων πυραυλικών συστημάτων, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης νέων αντιβαλλιστικών βλημάτων, αυξημένη επιφυλακή της αεράμυνας» συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η αντιπαράθεση δεν θα περιοριστεί στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης — αν και πάλι θα βρίσκεται στο επίκεντρο — αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο της υφηλίου».
«Το ζήτημα του κατά πόσο η αποχώρηση των ΗΠΑ από την "INF", θα οδηγήσει σε νέο "Ψυχρό Πόλεμο" δεν μπορεί να απαντηθεί μονοδιάστατα, στο βαθμό που η έναρξη ενός νέου "Ψυχρού Πολέμου" θα συνιστά την ολομέτωπη σύγκρουση των δυο υπερδυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, του οικονομικού και του ευρύτερα επικοινωνιακού» εξηγεί επίσης, ο κ. Γιαλλουρίδης.
Υιοθετώντας πιο μετριοπαθή προσέγγιση, επισημαίνει πάντως, ότι «παρά το δόγμα Τραμπ περί επιστροφής στο έθνος — κράτος και τις τάσεις απομόνωσης που εκπέμπει η ηγεσία του, οι διεθνείς διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις είναι τόσο ισχυρές, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε συνθήκες διεθνούς "μοναχικής πορείας", που θα παρέπεμπε στις αρχές του 20ου αιώνα».
Ξεκινά μια νέα κούρσα εξοπλισμών
Σε κάθε περίπτωση, ο έγκριτος καθηγητής θεωρεί ότι «οι συνέπειες από την απόφαση συνιστούν εν είδει αυτόματου πιλότου, απαρχή νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας — Ουάσιγκτον».
Συχγρόνως, ο κ. Παούνης σπεύδει να επισημάνει και την αλληλεξάρτηση της αμερικανικής απόφασης με τον κινεζικό παράγοντα, μετά και την ανάπτυξη βλημάτων «DF» από το Πεκίνο.
«Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ) έχουν ήδη εισέλθει ατύπως σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο, στην εποχή που το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, συγκροτούνται νέα περιφερειακά υποσυστήματα παγκοσμίως, αναδύονται νέες δυνάμεις (π.χ. Τουρκία, Ινδία, Ιράν κ.α.), ενώ οι προκλήσεις στα ζητήματα ασφάλειας, αυξάνονται».
Και συμπληρώνει: «Συνεπώς βρισκόμαστε ήδη σε μια διαδικασία ταχύτατου επανεξοπλισμού πολλών κεντρικών και περιφερειακών δυνάμεων, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ειρηνική συμβίωση σε ολόκληρο τον κόσμο  υπονομεύοντας ιδιαίτερα το κλίμα σταθερότητας στην Ευρώπη».
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me