Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

  SIPRI: «Πάρα πολλά χρήματα 

    επενδύθηκαν στον πόλεμο»
  Tι χρειάζονται είναι όλα αυτά τα νέα όπλα; Είναι πραγματικά σημαντικό αν κάποια από τις πυρηνικές δυνάμεις να βασίζεται σε σύστημα υπερηχητικό αντί να εξαρτάται από το παλιό αξιόπιστο βαλλιστικό πυραυλικό; Φυσικά και όχι. 
  Είχαμε την τύχη να έχουμε αποφύγει πυρηνικό πόλεμο εξαιτίας της ηλικιωμένης παλαιάς αντίληψης της αποτροπής. Άρα προς τι κάποιο έθνος να ασχολείται με πιο σύγχρονα όπλα; Ρωτήστε την πολεμική βιομηχανία των υπερδυνάμεων.
Η απαίσια σύγκρουση στην Υεμένη έφερε στο προσκήνιο τα ηθικά ζητήματα των διεθνών πωλήσεων όπλων. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει έντονη αντίδραση πολλές δυτικές χώρες, οι οποίες είδαν τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να χρησιμοποιούν τα προηγμένα οπλικά συστήματα εναντίον και αμάχων στην Υεμένη.
"Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήσαν σημαντικοί εισαγωγείς όπλων ούτως ή άλλως", λέει ο Pieter Wezeman του SIPRI. "Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα - στην Υεμένη".
 
Ο κόσμος δαπάνησε πλέον των 1,8 τρισ. δολάρια για τους εξοπλισμούς το 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Ερευνών της Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).
 Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ - αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας - δαπάνησαν περισσότερο από το ήμισυ αυτού του εκπληκτικού ποσού.
Ο πρόεδρος Τραμπ στην Lockheed Martin μπροστά σε F-35
  Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται, για δεύτερη συνεχή χρονιά και έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, από τα αξιόπιστα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το 1988. 
Αυτό υποστηρίζει νέα  έκθεση  από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης SIPRI. Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 76% από το χαμηλό του «μεταψυχροπολεμικού» 1998.
1) USA  2) China  3) Saudi Arabia 4) India  5) France 
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Γαλλία δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά στον κόσμο για στρατιωτικές δαπάνες, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών δαπανών το 2018. 
   Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε επτά χρόνια, κατά 4,6% δισεκατομμύρια.
  Οι Η.Π.Α. είναι "μακράν ο πλέον σπάταλος στους εξοπλισμούς στον κόσμο", αντιπροσωπεύοντας το 36% του συνόλου, ξοδεύοντας σχεδόν όσο οι επόμενες οκτώ χώρες μαζί, επισημαίνουν οι ερευνητές. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν $ 649 δισ. το 2018. Η Κίνα, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα, δαπάνησε 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
  Μαζί, οι Η.Π.Α. και η Κίνα δαπανούν τα μισά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τον υπόλοιπο κόσμο. 
  Οι «σημαντικές αυξήσεις των δαπανών» από τις δύο χώρες οδήγησαν τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο να σημειώνουν αύξηση 2,6% από το 2017, σύμφωνα με τους ερευνητές του SIPRI.
«Πολλές από αυτές τις δαπάνες, ειδικά στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, έγιναν για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Michael Maloof, πρώην αναλυτής της πολιτικής ασφαλείας στο Πεντάγωνο. «Το Νέο Δελχί και το Ριάντ επιδιώκουν την εύνοια της Ουάσινγκτον αγοράζοντας   αμερικανικά όπλα με την ελπίδα για παραχωρήσεις σε άλλους τομείς», εξήγησε.
  Στην πρόθεσή της να «ταΐσουν» το πάντα πεινασμένο εγχώριο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στη διεθνή σκηνή, προειδοποιούν οι αναλυτές.
 Τα γεράκια της Ουάσινγκτον συνήθως δικαιολογούν την ανάγκη συνεχώς αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών με κάποιες δήθεν απειλές από την Ρωσία ή την Κίνα, χώρες τις οποίες η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως «πολεμοκάπηλες».
  «Δεν υπάρχει κάποιος δικαολογημένος λόγος  για μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο Ted Seay, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο British American Security Information Council (BASIC). «Ο φόβος της Δύσης από την θεωρητική ‘ρωσική απειλή’  οδήγησε πράγματι στην αποσταθεροποίηση στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε.
  Και το ΝΑΤΟ;
  Δεν υπάρχει στρατιωτική κατάσταση που να δικαιολογεί χώρες όπως η Λετονία ή η  Πολωνία να καταφεύγουν σε μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. 
  Υπάρχουν όμως άνθρωποι που φαίνεται να έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν αντιπαράθεση και να ενθαρρύνουν τις χώρες του ΝΑΤΟ να δαπανούν περισσότερα χρήματα χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο.
  Ωστόσο, ακριβώς η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών με τις υψηλότερες ετήσιες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
  Η Κίνα είναι πλέον ο μοναδικός αντίπαλος της Ουάσινγκτον που βρίσκεται στους πρώτους πέντε με μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες από το 2018. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός άμυνας του Πεκίνου αντιπροσωπεύει μόνον κλάσμα του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού και αντιπροσώπευε το 14% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.
  «Πάντως, οι αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι ο κόσμος είναι απίθανο να δει σύντομα να μειώνονται οι εντάσεις στη διεθνή σκηνή», προειδοποιεί ο Seay.
Πόσοι όμως αναφέρονται στους κινδύνους από τον αγώνα των εξοπλισμών;
 Από τους κυριότερους τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και πιθανώς άλλα έθνη ανταγωνίζονται τώρα με μεγάλη δύναμη είναι το κυνήγι για υπερηχητικά όπλα. Υπερηχητικά, είναι  φανταστικός όρος για βλήματα που προωθούνται πολλές φορές περισσότερο από την ταχύτητα του ήχου. 
  Σήμερα τόσο οι Η.Π.Α. όσο η Κίνα και η Ρωσία πειραματίζονται σε αεροσκάφη μεπυραύλους που δεν ακολουθούν βαλλιστική πορεία, αλλά κατευθύνονται στους επιδιωκόμενους στόχους με υπερηχητικές ταχύτητες.
  Οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί εργάζονται όλοι για αγωνιστική υπεροχή εναντίον ραντάρ αντίχνευσης υψηλών ταχυτήτων και μαχητικά αεροπλάνα (που σχεδιάζονται πρωτίστως για αποστολές επίγειας επίθεσης) που είναι γρήγορα, δεν ανιχνεύονται και προκαλούν πολύ θανατηφόρες προσβολές. Ευρωπαϊκή κοινοπραξία διαμορφώνεται τώρα για να παράγει παρόμοιο τύπο αεροσκάφους. Οι μικρότερες χώρες αγοράζουν λιγότερο προηγμένα, αλλά πολύ ισχυρά αεροσκάφη σε μικρότερους αριθμούς, λίγες δεκάδες αντί για εκατοντάδες ή χιλιάδες (στην περίπτωση του αμερικανικού σχεδιασμού μαχητικού F-35).
 Το  νέο  αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Gerald R. Ford, (100.000 τόνων) ήδη πραγματοποιεί δοκιμές στη θάλασσα. 
Τα πλοία της κατηγορίας Ford προορίζονται να αντικαταστήσουν μια μέρα τους ήδη τεράστια αεροπλανοφόρα της κατηγορίας Nimitz.
 Οι Βρετανοί έχουν ολοκληρώσει τη ναυπήγηση του πρώτου  από τα δύο αεροπλανοφόρα της κατηγορίας Queen Elizabeth 65.000 τόνων το καθένα και οι Κινέζοι έχουν ήδη κατασκευάσει αεροπλανοφόρο 50.000 τόνων και έχουν σχέδια για άλλα τρία.
 Η Ιαπωνία έχει δύο αεροπλανοφόρα 27.000 τόνων - μικρότεροι σε σύγκριση με τους Αμερικανούς γίγαντες αλλά πολύ θανατηφόρα όταν εξοοπλίζονται με τα  F-35B, τα οποία ήδη αποκτά.
  Όλα αυτά εξηγούν το γιατί ακμάζει εκπληκτικά η παγκόσμια βιομηχανία εξοπλισμών, με το συνολικό διεθνές εμπόριο όπλων σήμερα να ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως είπε στο BBC ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri).
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me