Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

            O Λευκός Οίκος 

    κρούει τα τύμπανα του πολέμου   
  Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, «ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή - αν αυτό απαιτείται. Κι αυτό θα πράξουν οι ΗΠΑ στην Βενεζουέλα».
  Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Τραμπ παραδέχεται πως εξακολουθεί να διατηρεί την προοπτική επίθεσης στη Βενεζουέλα, μια και εδώ και τρεις μήνες δεν έχει κατορθώσει να ανατρέψει το καθεστώς Μαδούρο, ο εκλεκτός αχυράνθρωπος της Ουάσινγκτον Χουάν Γουαϊδό.
  Το παράδοξο είναι πως αυτή την στιγμή δεν διακυβεύονται ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα στην Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλα δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 Δεν υπάρχει τρόπος κάτω από αυτές τις συνθήκες που να δικαιολογεί ότι η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να είναι "απαραίτητη".   Οπότε όταν ο Πομπέο προτείνει ότι μπορεί να συμβεί, τότε σαφώς αναφερόμαστε σε πόλεμο επιλογής χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.
 Θα είχαμε να κάνουμε με πόλεμο που έχει αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη αλλαγής καθεστώτος και ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θα το διαπράξουν θα είναι ώστε να δικαιολογήσουν την αχρείαστη διορατικότητα της κυβέρνησης Ντόνλαντ Τραμπ να πάρει μέρος σε εσωτερική πολιτική διαμάχη. 
 Ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλα δεν θα ήταν μόνον τρομερό λάθος αλλά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 Θα αποτελούσε καταστροφή για τον λαό της Βενεζουέλα, ο οποίος θα επιβαρυνόταν πολύ με το κόστος της μετατροπής της εσωτερικής κρίσης σε διεθνή πόλεμο και θα προκαλούσε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
  Οι περισσότεροι σχολιαστές επισημαίνουν πως θα  ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολος και δαπανηρός πόλεμος από όσο οι περισσότεροι περίμεναν, και θα ήταν τεράστια σπατάλη των πόρων των ΗΠΑ αλλά και ανθρώπινου δυναμικού σε αδικαιολόγητο και περιττό πόλεμο. 
  Μη εξουσιοδοτημένος πόλεμος εναντίον της Βενεζουέλα  αποτελεί  επίσης γεγονός εντελώς παράνομο σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ. 
Ο αμερικανικός λαός ουδεμία  επιθυμία δείχνει να έχει για νέο πόλεμο για αλλαγή καθεστώτος οπουδήποτε στον κόσμο και δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη γι 'αυτό, ακόμη και στο Κογκρέσο.
  Όσο επικρατούσε χάος στη Βενεζουέλα την Τρίτη, ο πρόεδρος Τρόμπ απειλούσε να επιβάλει και άλλες κυρώσεις "πλήρες οικονομικό εμπάργκο" στην Κούβα, εάν η κυβέρνησή της δεν τερματίσει αυτό που ο Τράμπ ονομάζει «θανατηφόρα παρέμβαση στη Βενεζουέλα».
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει την Κούβα ότι ελέγχει την πολιτική ελίτ της Βενεζουέλας, τον στρατό της και τις υπηρεσίες πληροφοριών της. Η Αβάνα αρνείται τους ισχυρισμούς και κάλεσε την Ουάσινγκτον να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία.
  Όπως επισημαίνει σε κεντρικό άρθρο της η ‘Washington Post’ «όλοι αναμένουν από σημαντικούς ανθρώπους να αλλάξουν πλευρές»:  «Το χάος στο Καράκας έδειξε ότι, ενώ ένα σχέδιο ήταν σε εξέλιξη, μπορεί να μην έχει εξελιχθεί όπως αναμενόταν».
  Σε προφανή απόπειρα διαίρεσης της κυβέρνησης του Μαδούρο, ο Μπόλτον δήλωσε ότι ανώτεροι υπάλληλοι της Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Βλαδίμιρ Παδρίνο Λόπεζ, είχαν μυστικές συνομιλίες με τον Γκουαδό και τους κάλεσε να «ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους» για να βοηθήσουν στην ανατροπή του Μαδούρο.
  Η κυβέρνηση Tραμπ, η οποία υποστηρίζει τις κινήσεις του Γουαϊδό από τότε που αμφισβήτησε αρχικά την εξουσία του Μαδούρο πριν από περίπου τρεις και πλέον μήνες, πίστευε ξεκάθαρα ότι η ημέρα θα εξελισσόταν διαφορετικά.
  Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση γιατί η κυβέρνηση Τραμπ πίστευε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του Χουάν Γουαϊδό και του Λεοπόλδο Λόπεζ. 
  Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις αλλά μόνο εκ του αποτελέσματος δημιουργούνται υποθέσεις πως η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο είχε στήσει παγίδα. 
  Αρκετοί άνθρωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλα  έδωσαν ψευδείς υποσχέσεις ότι θα ενταχθούν στην πλευρά του πληρεξουσίου των ΗΠΑ. Έπαιξαν άσχημο παιχνίδι στον Γκουαϊδό να ξεκινήσει το πραξικόπημά του για να το  αφήσουν να αποτύχει.
  Ο Elliott Abrams, ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν ότι ο Παδρίνο μαζί με τον επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου και τον επικεφαλής της εθνικής φρουράς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το σύνταγμα της Βενεζουέλας, και γιατί όχι, τον Γουαϊδó».
Άσυλο στον μέντορα του Γουαϊδό
  Η πλήρης αποτυχία του πραξικοπήματος είναι προφανής όταν εξετάζουμε τι συνέβη με τον Λεοπόλδο Λόπεζ, μέντορα και  σύμβουλο του Γουαϊδό. Βτισκόταν σε κατ 'οίκον περιορισμό επειδή ήταν επικεφαλής στις βίαιες διαδηλώσεις και τις θανατηφόρες ταραχές το 2014. Το πρωί της Τρίτης, οι φρουροί τον άφησαν ελέυθερο. Ενώ οι περιστάσεις δεν είναι σαφείς, ο αρχηγός της αστυνομίας που είναι υπεύθυνος για τους φρουρούς έχει απολυθεί. Ο Λόπεζ υποσχέθηκε στους οπαδούς του ότι θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο Miraflores. Αλλά δεν κατάφερε να φύγει από το ανατολικό Καράκας. Το απόγευμα της Τρίτης, ο López, με τη γυναίκα και την κόρη του, κατέφυγαν στην πρεσβεία της Χιλής. Φαίνεται ότι δεν τους άρεσαν τα καταλύματα και η διθατροφή. Δύο ώρες αργότερα μετακόμισαν στην ισπανική πρεσβεία. 
  Ενώ το φαγητό της πρεσβείας μπορεί να είναι καλό, θα είναι μια εντελώς διαφορετική ζωή από ό, τι στο δικό τους άνετο αρχοντικό.
  Μερικοί από τους στρατιώτες που υποστήριξαν τον Γουαϊδó κατέφυγαν στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Ο Γουαϊδó πάντως, είναι ακόμη ελεύθερος.
Τι ακριβώς επιτέλους θέλει ο Τραμπ;
  Οι στρατηγοί στο Πεντάγωνο δεν δείχνουν να συμφωνούν με τη ρητορική των αξιωματούχων. 
Θα εξετάσουν τους χάρτες τους και θα διαπιστώσουν ότι η Βενεζουέλα είναι διπλάσια του Ιράκ και κατά 30% μεγαλύτερη από το Αφγανιστάν.
 Έχει αδιαπέραστες ζούγκλες, βουνά και παραγκουπόλεις που ακόμη και τα στρατεύματα της Βενεζουέλας δεν τολμούν να μπουν. 
Διαθέτει λειτουργικό στρατό και αμυντικές δυνατότητες που πρόσφατα αναβαθμίστηκε από Ρώσους ειδικούς.
  Είναι απίθανο ότι το Trump θελήσει να ξεκινήσει πόλεμο στη Βενεζουέλα. 
  Πιθανότατα γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για απλό περίπατο και ότι θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την επανεκλογή του.
Πραξικόπημα ή εξέγερση; Ανάλογα ποιους υποστηρίζετε 
  Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου εκφράζει τη θέση ότι «επειδή αποδείχθηκε πως ο πρόεδρος Μαδούρο δεν είναι εύκολος αντίπαλος και διαθέτει ακόμη αντοχές, ο Χουάν Γουϊδό σπρώχνεται να προκαλέσει εξωτερική επέμβαση ως μοναδικό τρόπο για να καταλάβει στην εξουσία».
«Ανεύθυνη η πολιτική Γουαϊδό»  
«Περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, αναγνώρισαν τον Γουαϊδό ως ‘μεταβατικό πρόεδρο’. Ωστόσο γίνεται ολοένα και πιο σαφές πόσο λάθος και παράλογο είναι… Η ΕΕ και εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες που απερίσκεπτα έκαναν αυτό το βήμα, αυτοαποκλείσθηκαν ως δυνητικοί διαμεσολαβητές και ακόμη χειρότερα, τίθενται θέλοντας και μη στο πλευρό της αμερικανικής κυβέρνησης που μαζί με δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις της περιοχής, θέλουν να επιβάλλουν αλλαγή εξουσίας στη Βενεζουέλα. Αυτό θυμίζει την ατέλειωτη σειρά αμερικανικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική που όχι μόνο στήριξαν δικτάτορες αλλά τους έφεραν στην εξουσία». 
  Και ο σχολιαστής καταλήγει: «Ο Γουαϊδό γνωρίζει καλά ότι μόνο μέσω της ξένης επέμβασης έχει πιθανότητες να καταλάβει την εξουσία. Με τις κινήσεις του δείχνει ότι επιζητεί την κλιμάκωση, θέλει να προκαλέσει την υπερβολικά βίαιη αντίδραση της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει παρόμοια επέμβαση. Η πολιτική του είναι ανεύθυνη. Έφτασε ο καιρός να αποσυνδεθεί η ΕΕ από τον Γουαϊδό».
 
"American Conservative" - "Moon Of Alabama" - 'DW'
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me