Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

   Λαβρόφ: Στρατιωτική δράση 
      των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα,
       θα είναι 'καταστροφική' 
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε αυτό το σχόλιο μετά από την σπάνια προσωπική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Φινλανδία.
 Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του από τον Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο στη Φιλανδία την Δευτέρα και μετά προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα θα ήταν καταστροφική και αδικαιολόγητη.
  Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο  διάσκεψης του Αρκτικού Συμβουλίου στη Φινλανδία.
  Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντησή του ήταν εποικοδομητική και ότι οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες είχαν κάνει αξιοπρεπή πρόοδο όταν συζητήθηκε η στρατηγική πυρηνική σταθερότητα.
  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ήταν βέβαιος ότι οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τράμπ θα έχουν και άλλη ευκαιρία να συναντηθούν πάλι μετά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν στο Ελσίνκι πέρυσι.
Αμερικανο-ρωσικές διαβουλεύσεις για την Βενεζουέλα
 Έντονες οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ με την Ρωσία, για το διεθνές ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την πολιτική αναταραχή που έχουν προκαλέσει οι αμερικανικές απειλές εναντίον της Βενεζουέλα. 
  Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν για την κλιμακούμενη πολιτική σύγκρουση τηλεφωνικά την Παρασκευή. Ενώ η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο, η Μόσχα υποστηρίζει τον εκλεγμένο Νικολάς Μαδούρο.
  Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν "πολύ θετική συζήτηση".
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι χειροτερεύουν τα βαθιά οικονομικά δεινά της Βενεζουέλας. Κατηγορούν επίσης η μια την άλλη ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας καθώς  ο Πομπέο έθεσε ακόμη και την προοπτική της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.
  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήδη συναντήθηκε το Σάββατο, με τον Βενεζουελάνο  ομόλογό του στη Μόσχα.
 Η Ρωσία έχει αυξήσει την υποστήριξή της προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Κάτι που οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει.
  Η Ρωσία παρότρυνε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ "να εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδια τους" για τη Βενεζουέλα.
"Καλούμε τους Αμερικανούς και όλους τους υποστηρικτές τους να εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδια τους και να ενεργήσουν αποκλειστικά εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα την Κυριακή.
 Ο Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρρεάζα, (ο οποίος ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη προς το καθεστώς Μαδούρο) είπε ότι οι δεσμοί «έχουν γίνει πιο σημαντικοί όχι μόνο για τις δύο χώρες μας αλλά για τον κόσμο».
  Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ασυνείδητη» πίεση στην κυβέρνηση στο Καράκας με στόχο την «ανατροπή των νόμιμων αρχών στην Βενεζουέλα».
  Ο Μαδούρο κάλεσε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας το Σάββατο ότι είναι έτοιμη για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ, καθώς ο Γουαϊδό προέτρεψε τους υποστηρικτές του να κάνουν πορείες προς τις στρατιωτικές βάσεις.
  Με τη υποστήριξη περισσότερων από 50 χωρών στην προσπάθειά του για κατάληψη της ηγεσίας, ο Γουαϊδό προσπαθεί να ανατρέψει το Mαδούρο από την εξουσία από τον Ιανουάριο. Ως αρχηγός της Εθνικής Συνέλευσης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος αρχηγός του κράτους.
  Καθώς ο Μάικ Πομπέο προετοιμαζόταν  να συναντηθεί με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να εξετάσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει "πλήρη εξουσία" να παρεμβαίνει κατά βούληση.
  Μιλώντας στην  εκπομπή «Η Εβδομάδα» του ABC την Κυριακή, ο Πομπέο επανέλαβε την γνωστή ‘γραμμή’ «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» όταν πρόκειται για την στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
«Ο πρόεδρος διαθέτει πλήρες δικαίωμα που του δίδει το  ‘Άρθρο  2’ και είμαι πολύ σίγουρος ότι οποιαδήποτε ενέργεια που λάβαμε για την Βενεζουέλα θα ήταν νόμιμη", δήλωσε ο Πομπέο όταν ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος Τρούμ θα μπορούσε να παρέμβει στον αγώνα εξουσίας της χώρας εκείνης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. 
  Το ‘άρθρο 2’ του αμερικανικού συντάγματος παρέχει στον πρόεδρο το δικαίωμα να κηρύξει τον πόλεμο και να ενεργεί ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
  Ο Πομπέο προειδοποίησε επίσης την Ρωσία να σταματήσει την υποστήριξη της συμμάχου της στη Λατινική Αμερική. «Οι Ρώσοι πρέπει να φύγουν», είπε στον ABC. «Κάθε χώρα που παρεμβαίνει στο δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας να αποκαταστήσει τη δική του δημοκρατία πρέπει να φύγει».
AP, dpa, Reuters, RT
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me