Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Αμερικανο-κινεζικές διαβουλεύσεις  

 μεσούντος του εμπορικού πολέμου
Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους $ 200δις, πραγματοποιώντας ξαφνική κλιμάκωση του καταστροφικού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δασμοί για τα επηρεαζόμενα 5.700 κινεζικά προϊόντα έχουν αυξηθεί στο 25% από 10% και το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να αντιδράσει ανάλογα.
  Η Κίνα εξέφρασε "βαθειά λύπη" για την κίνηση και θα αναγκασθεί να λάβει "τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης".
  Η κίνηση έρχεται καθώς αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες προσπαθούν να συντηρήσουν την εμπορική συμφωνία που είχε γίνει στην Ουάσινγκτον.
  Η Κίνα απέρριψε τις κατηγορίες που προέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιστροφή στις εμπορικές συνομιλίες και προειδοποίησε ότι «σε ουδεμία πίεση θα υποκύψει», καθώς τα δύο μέρη βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.
  «Οι ΗΠΑ έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.
  «Η Κίνα δεν θα υποκύψει σε πίεση και έχουμε την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Γκάο, προειδοποιώντας ότι «έχει ήδη προετοιμαστεί για όλες τις πιθανές καταστάσεις».
  Μόνο πρόσφατα, οι ΗΠΑ και η Κίνα φαινόταν να πλησιάζουν στον τερματισμό των «οικονομικών εχθροπραξιών».
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα του, την νέα αύξηση των δασμών, που θα σημάνουν και αύξηση των τιμών των κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
«Ελπίζουμε ότι οι αμερικανικές και οι κινεζικές αρχές θα συνεργαστούν ... για να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσω συνεργασίας και διαβουλεύσεων», έγραφε η κινεζική ανακοίνωση.
  Η Κίνα ήταν ο συχνός στόχος της οργής του Ντόναλμτ Τραμπ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επικρίνει τις εμπορικές ανισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών και των κινεζικών κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει.
  Στην Κίνα βλέπουν τον εμπορικό πόλεμο ως μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να περιορίσουν την άνοδό της κινεζικής οικονομίας, με τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι όλο και περισσότερο νευρικές για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον κόσμο.
  Οι δασμοί 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. Δολαρίων, αναμένεται να επηρεάσουν   ευρύ φάσμα εισαγόμενων κινεζικών καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών, των αποσκευών, των επίπλων, των τσαντών, των ενδυμάτων και των υποδημάτων των δομικών υλικών, των θαλασσινών και του φωτισμού, από την αρχή του έτους.
Ένταση του εμπορικού πολέμου
 
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία το περασμένο έτος και δημιούργησε αβεβαιότητα για επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
 Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη πιο πολύ, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε επίσης ότι θα μπορούσε "να επιβάλλει" σύντομα δασμούς 25% στα κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δις.
Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ του Κνέζου αντιπροέδρου Liu He και του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και του υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin συνεχίστηκαν παρόλα αυτά την Πέμπτη.
  Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα την Πέμπτη ότι είχε λάβει ένα "ωραίο γράμμα" από τον κινέζο ομόλογό του Σι Γιπίνγκ αλλά κάποιοι σχολιαστές υποστήριζαν πως μάλλον φαίνεται να είχαν  τηλεφωνική συνομιλία.
 Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμφώνησαν με τον αντιπρόεδρο να επαναλάβουν τις συνομιλίες την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών Μέσων.
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της αύξησης των δασμών;
Αν και ο πρόεδρος Τραμπ, υποβάθμισε τις επιπτώσεις των δασμών στην αμερικανική οικονομία, η άνοδος θα προκαλέσει  πλήγμα σε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες και καταναλωτές, καθώς οι επιχειρήσεις ενδέχεται να μεταφέρουν μέρος του κόστους, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Η Deborah Elms, εκτελεστική  διευθύντρια στο Ασιατικό Κέντρο Εμπορίου, δήλωσε: "Θα είναι ένα μεγάλο σοκ για την οικονομία.
"Οι αμερικανικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν ξαφνικά 25% αύξηση του κόστους, και τότε πρέπει να θυμάστε ότι οι Κινέζοι θα κάνουν αντίποινα".
Η Κίνα δεσμεύεται να λάβει «αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης» 
 
  Η Κίνα σχεδιάζει να λάβει τα "απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης" ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς κατά 25% σε εισαγωγές αξίας 200 δις. δολάρια σε κινεζικά αγαθά.
  Απόφαση για την οποία με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας αναφέρει ότι προκαλεί  " βαθιά λύπη ".
  Το υπουργείο δεν αναφέρει ποια είναι τα αντίμετρα, αλλά στην ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αμοιβαία ικανοποιητική συμφωνία με μέσω "συνεργασίας και διαβούλευσης".
  Η ανακοίνωση του Πεκίνου έγινε επειδή η αύξηση των δασμών τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (Ανατολική  Ώρα), ενώ μεσολαβούσαν δύο ημερών   συνομιλίες που αποσκοπούσαν στη διάσωση της εμπορικής συμφωνίας που ισχύει εδώ και μήνες.
  
(BBC)
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me