Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Το Ιράν στριμωγμένο ανάμεσα 

στην αμερικανική ιμπεριαλιστική
ψύχωση και την ευρωπαϊκή δειλία 
Tο Ιράν πιέζεται μεταξύ της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής ψύχωσης και των Ευρωπαίων δειλών.
Πριν από ένα χρόνο, η Angela Merkel και ο Emmanuel Macron πραγματοποίησαν ταπεινωτικές επισκέψεις στην Ουάσινγκτον για να καλέσουν μάταια το Trump να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά απορρίφθηκε.
  Από τότε οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει με επιτυχία  οικονομική πίεση στο Ιράν
  Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό όχημα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά οι προσπάθειές τους ήταν συμβολικές. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι, εν πάση περιπτώσει, πολύ φοβισμένες από την οργή του αμερικανικού θησαυρού για να επωφεληθούν από αυτά τα μέτρα.
  Κατά τη διάρκεια των πρώτων 75 ημερών της διακυβέρνησης του Trump, ο Λευκός Οίκος έχει κάνει πολλά βήματα για να αυξήσει την πιθανότητα ενός πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν. Το άγχος περιλάμβανε το Ιράν τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη μουσουλμανική απαγόρευση ταξιδιών. Το Τράμπ αποσυναρμολόγησε επίσης την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
  Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο ανέλαβαν ότι η Τεχεράνη δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να εγκαταλείψει το JCPOA, ακόμη και αν δεν έλαβε καμία από τις υποσχεθείσες οικονομικές ανταμοιβές. Τώρα η ΕΕ3 αντιμετωπίζει την ώρα της αλήθειας
  Οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο σε κομμάτια. η απόρριψη του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης είναι μόνο η τελευταία περίπτωση. Δεν έχει σημασία ότι η Τεχεράνη έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία - σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
 Μόλις η ηγεσία στην Τεχεράνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις για το τσουνάμι είναι πιο έντονες από ποτέ, αποφάσισε να αρχίσει να αποσύρεται εν μέρει από τη συμφωνία.
  Τα μέτρα της Τεχεράνης είναι νόμιμα στο πλαίσιο των άρθρων 26 και 36 της JCPOA - και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν εκ των προτέρων. Είναι όμως σαφές ότι η ΕΕ3 (η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία), οι οποίες ανέκαθεν επέμειναν στην φωνητική τους στήριξη για το JCPOA, πρέπει να εργαστούν σοβαρά για να ανακουφίσουν την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε το Ιράν στο Ιράν εάν η Τεχεράνη έχει κίνητρο να συνεχίσει να συμμορφώνεται .
Αυτές είναι οι τελευταίες κινήσεις στο πολύπλοκο πολιτικό παιχνίδι σκακιού μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, το οποίο συνεχίζεται από την ανατροπή του Σάχη το 1979. Αυτή είναι η σύγκρουση - και όχι η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία έχει κλιμακωθεί δραματικά - η οποία πιθανότατα θα καθορίσει οποιαδήποτε νέα ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο που καθιερώθηκε κατά την εποχή του ατού. Είναι τόσο σημαντικό γιατί - αντίθετα με τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας - οι επιλογές περιλαμβάνουν την ρεαλιστική πιθανότητα αλλαγής καθεστώτος και πολέμου.
 Οι γκανγκστερικοί ελιγμοί των Πομπέο-Μπόλτον θυμίζουν  το «Realpolitik» του Bismarck.   Απειλούν και πιέζουν αδιάκοπα την Τεχεράνη ώστε να κάνει κάποιο λάθος, οποιοδήποτε λάθος, όσον αφορά στην «παραβίαση» των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο του JCPOA, ώστε να μπορεί να πωληθεί στην δύσπιστη αμερικανική κοινή γνώμη ως την παροιμιώδης «απειλή» ακόμη και ως casus belli.
  Οι ανεξάρτητοι έμποροι πετρελαίου του Περσικού Κόλπου απέρριψαν την ιδέα ότι ο «Τζάρεντ της Αραβίας»- ο ο,τιδήποιτε Mohammed bin Salman, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, κρατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως εφεδρική ικανότητα ικανή να αντικαταστήσει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια εξαγωγών του Ιράν (από 3,45 εκατομμύρια συνολικής ημερήσιας παραγωγής).  
  Ο πιο έντονος λόγος για το παράλογο μίσος  είναι το γεγονός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι από τα ελάχιστα έθνη στον πλανήτη που αψηφούν συνεχώς τον θεωρούμενο παγκόσμιο ηγεμόνα - εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
  Ο δεύτερος λόγος  είναι ότι το Ιράν, όπως ακριβώς και η Βενεζουέλα - και αυτό είναι ένα συνδυασμένο πολεμικό μέτωπο - έχει διαπράξει το υπέρτατο ανάθεμα της διαπραγμάτευσης στην ενέργεια παρακάμπτοντας το πετροδολάριο, το θεμέλιο λίθο της ηγεμονίας των Η.Π.Α.
Τι συμβαίνει λοιπόν; 
  Ο καθηγητής Mohammad Marandi στη Σχολή Παγκόσμιων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης προσφέρει την απογοητευτική προοπτική: «Μετά από 60 ημέρες, το Ιράν θα προωθήσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο. Δεν νομίζω ότι οι Ιρανοί μπλοφάρουν». 
  Ο Marandi, με αξιοσημείωτο τρόπο, βλέπει "περαιτέρω κλιμάκωση" μπροστά:
«Οι Ιρανοί προετοιμάζονται για πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αμερικάνικη εισβολή το 2003 στο Ιράκ. Μετά από όσα είδαν στην Λιβύη, την Συρία,  την Υεμένη και την Βενεζουέλα, γνωρίζουν ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι απολύτως βάναυσοι. Όλη η ακτή του Περσικού Κόλπου από την μεριά του Ιράν και ο Κόλπος του Ομάν είναι γεμάτη από σήραγγες και υπόγειους πυραύλους υψηλής τεχνολογίας. Ο Περσικός Κόλπος είναι γεμάτος από πλοία εξοπλισμένα με πολύ ανεπτυγμένα βλήματα θαλάσσης - θαλάσσης. Εάν ξεσπάσει πραγματικός πόλεμος, όλες οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή θα καταστραφούν, όλα τα δεξαμενόπλοια θα βυθιστούν».
  «Οι Αμερικανοί θα εκδιωχθούν από το Ιράκ πουεξάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Θα ήταν καταστροφικό για τους Αμερικανούς. Θα ήταν καταστροφικό για τον κόσμο - και για το Ιράν επίσης. Αλλά οι Αμερικανοί απλά δεν θα κέρδιζαν».
  Στην Ισλαμική Δημοκρατία γνωρίζουν ότι "οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάνε σε πόλεμο. 
Τρελοί όπως ο Πομπέο και ο Μπόλτον ίσως το θέλουν, αλλά πολλοί στην αμερικάνικη κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν.
Το μυστηριώδες σαμποτάζ των σαουδαραβικών τάνκερς  
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι αρχικές αξιολογήσεις ενός συμβάντος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατά το οποίο τέσσερα πετρελαιοφόρα υπέστησαν ζημίες από εκρήξεις στα ύδατα των Εμιράτων, έξω από τις ακτές του Fujairah, «έδειξαν ότι εμπλεκόταν το Ιράν…».
  «Ο ισχυρισμός της Σαουδικής Αραβίας ότι δύο από τα πετρελαιοφόρα της έχουν υποστεί σαμποτάζ στα ανοικτά των Ηνωμένων αραβικών Εμιράτων - χωρίς άλλες σαφείς λεπτομέρειες – θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη κρίση στην τεταμένη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και να αποτελέσει αφορμή για στρατιωτική δράση».
  Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στην βρετανική «The Independent» ο Patrick Cockburn (*)
Οποιαδήποτε επίθεση κατά της ναυτιλίας μέσα ή κοντά στο Στενό του Ορμούζ, (κανάλι πλάτους 30 μιλίων στην είσοδο του Κόλπου), είναι πάντα σοβαρό, διότι είναι το πλέον στρατηγικό σημείο   για το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.
  Το περιστατικό του φερόμενου σαμποτάζ στις 6 το πρωί της Κυριακής παραμένει μυστήριο.
  Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλη, υποστηρίζει ότι η επίθεση «δεν οδήγησε σε απώλειες ή πετρελαιοκηλίδες αλλά προκάλεσε δομική ζημιά των πλοίων».
  Ενδεχόμενη ένοπλη δράση των ΗΠΑ ή των συμμάχων της εναντίον του Ιράν θα μπορούσε πιθανώς να προκαλέσει ιρανικές αντιποίνων στον Κόλπο και αλλού στην περιοχή.
  Παραδόξως, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν επανειλημμένα απειλήσει με πόλεμο το  Ιράν ακριβώς την ώρα που οι οικονομικές κυρώσεις το έχουν σοβαρά πλήξει.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν από 2,8 σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το τελευταίο έτος και είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο. 
 Ο πληθωρισμός στο Ιράν έχει φτάσει στο 40% και οι υποσχέσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας να επιτρέψουν στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποφύγει κυρώσεις στο πετρέλαιο και το τραπεζικό της σύστημα, δεν έχουν εκπληρωθεί. Με τις εμπορικές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν επειδή παραβιάζουν τις αυστηρές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.
Έτσι το Ιράν παραμένει οικονομικά - αλλά όχι πολιτικά - απομονωμένο.
  Η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας είναι επικίνδυνα θορυβώδης από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν πήρε στα χέριαα του ουσιαστικά την διακυβέρνηση το 2015, ξεκινώντας τον πόλεμο στην Υεμένη, συλλαμβάνοντας τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, φυλακίζοντας Σαουδάραβες επιχειρηματίες και πολιτικούς του αντιπάλους για να βρεθεί κατηγορούμενος από το αμερικανικό Κογκρέσο ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κχασόγκι στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι.
  Ο πρίγκιπας έχει επιδείξει εξαιρετική εχθρότητα προς το Ιράν από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 33 μέλη της μειονότητας των Σιιτών στις 23 Απριλίου, κατηγορώντας 11 από αυτούς ότι είναι κατάσκοποι για το Ιράν. Η Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι ουδείς από αυτούς είχε δίκαιη δίκη.
  Σ΄αυτή την εξαιρετικά εκρηκτική ατμόσφαιρα, σχεδόν οποιοδήποτε περιστατικό - αληθινό ή ψευδές - όπως το μη επιβεβαιωμένο σαμποτάζ δεξαμενόπλοιων, θα μπορούσε να προκαλέσει τη σπίθα για ν’ ανάψει  ευρύτερη σύγκρουση.
 
(*)  Ο Patrick Cockburn είναι βραβευμένος ανεξάρτητος αρθρογράφος ο οποίος ειδικεύεται σε αναλύσεις γύρω από το Ιράκ, τηνΣυρία και των πολέμων στη Μέση Ανατολή. Γράφει στην The Independent από το 1990. Το 2014 πρώτος πρόβλεψε την άνοδο της Isis. 
 
 
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me