Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

    Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος

«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι παρά η μισή ιστορία», υποστηρίζει στο κεντρικό του θέμα ο «Εκόνομιστ».
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αμφισβητούν κάθε τομέα, από ημιαγωγούς έως υποβρύχια και από κινηματογραφικές ταινίες μέχρι τη σεληνιακή εξερεύνηση. 
Οι δύο μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την παρούσα αντιπαλότητα για να αναζητήσουν έναν κόσμο πλέον κερδοφόρο. Η νίκη σήμερα, φαίνεται να περιλαμβάνει την ήττα του άλλου μέρους - κατάρρευση που παραπέμπει μόνιμα στην Κίνα από την αμερικανική κυβέρνηση.
  Από την άλλη, η ταπεινωμένη Αμερική που υποχωρεί από το δυτικό Ειρηνικό. Πρόκειται για ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου που δεν θα μπορούσε να βγάλει κάποιους νικητές.
  Όπως εξηγεί η ειδική έκθεσή που παραθέτει σε αυτό το τεύχος το βρετανικό περιοδικό, οι  σχέσεις των δύο δυνάμεων, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
 Η Αμερική διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι «η Κίνα κλέβει το δρόμο της προς την κορυφή, κλέβοντας την τεχνολογία και με τη διείσδυσή της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
 Η Κίνα βρίσκεται ανάμεσα στο όνειρο να ξανακερδίσει τη νόμιμη θέση της στην Ασία και τον φόβο ότι η κουρασμένη, ζηλιάρη Αμερική θα εμποδίσει την άνοδό της, επειδή δεν μπορεί να δεχτεί τη δική της παρακμή.
  Το περιοδικό υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε πάλι σε ατμόσφαιρα  δυναμικής ;αντιπαράθεσης ενόψει της καταστροφής, θυμίζοντας ότι υπό τον Κάιζερ, η Γερμανία έσυρε τον κόσμο σε πόλεμο.
  Η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση είχαν φλερτάρει με τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Αλλά υπσοτηρίζει πως «τώρα που η Κίνα με την Αμερική δεν σταματούν τη σύγκρουση, ο κόσμος θα επιβαρυνθεί με το κόστος, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα προβλήματα αφήνονται να αποδυναμωθούν λόγω έλλειψης συνεργασίας».
  «Και τα δύο μέρη πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή, αλλά και να μαθαίνουν να ζουν μαζί σε έναν κόσμο με χαμηλή εμπιστοσύνη. Ουδείς πρέπει να πιστεύει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορεί να επιτευχθεί εύκολα ή γρήγορα.
  Ο πειρασμός είναι να αποκλεισθεί η Κίνα, καθώς η Αμερική είχε αποκλείσει με επιτυχία τη Σοβιετική Ένωση - όχι μόνο τη Huawei, η οποία προμηθεύει στοιχεία τηλεπικοινωνιών ‘5G’ και αυτή την εβδομάδα μπλοκαρίστηκε από δύο παραγγελίες- αλλά σχεδόν όλη την κινεζική τεχνολογία.
 Ωστόσο, με την Κίνα, που κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής, που επιδιώκει να αποφύγει, οι παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού ψάχνουν να βρουν τρόπους για να παρακάμψουν την Κίνα, αλλά αυτό αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο κόστος».
  Η διευθέτηση του προβλήματος με την Κίνα σημαίνει επίσης την εύρεση τρόπων δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. 
  Οι ενέργειες τις οποίες η Αμερική σχεδιάζει ως αμυντική πολιτική,  μπορεί να εμφανιστούν στα κινεζικά μάτια ως επιθετικότητα που έχει σχεδιαστεί για να την περιορίσει. 
  Εάν η Κίνα αισθάνεται ότι πρέπει να πολεμήσει, η ναυτική σύγκρουση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να κλιμακωθεί. Ή ο πόλεμος θα μπορούσε να ακολουθήσει ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν από μια θυμωμένη, υπερεθνικιστική Κίνα.
  Υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας των δύο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, κανόνες για το διαστημικό και κυβερνοχώρο και, αν ο κ. Trump αντιμετώπιζε το πρόβλημα της κλιματολογικής αλλαγής.
  Αυτή η ατζέντα απαιτεί όμως αλλαγή κρατικής νοοτροπίας και οράματος. Ακριβώς τώρα, αυτά είναι που λείπουν.
  Ο Τραμπ σκοντάφτει στο παγκόσμιο καλό και η βάση του είναι κουρασμένη με την Αμερική να ενεργεί ως αστυνομικός του κόσμου. 
  Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει ως πρόεδρο εκείνον που θέλει να αξιοποιήσει το όνειρο του εθνικού μεγαλείου ως μέθοδο για  να δικαιολογήσει τον απόλυτο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι μελλοντικοί ηγέτες μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στη φωτισμένη συνεργασία, αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια εγγύηση.
  Η Αμερική αντιμετωπίζει ως τεράστιο αντίπαλο  την Κίνα που σίγουρα φιλοδοξεί να αποτελέσει εκείνη το νούμερο ένα στον κόσμο. 
  Η Αμερική,χρειάζεται απελπισμένα να δημιουργηθούν κανόνες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ραγδαία εξελισσόμενης εποχής του ανταγωνισμού της υπερδύναμης. 
  Κανόνες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ραγδαία εξελισσόμενης εποχής του ανταγωνισμού της υπερδύναμης.
  Μόνον που τώρα, και οι δύο χώρες βλέπουν τους κανόνες να έχουν διαρραγεί.
 
economist.com
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me