Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η Τουρκία επικρίνει
το αμερικανικό νομοσχέδιο
για την άμυνα ως κυρώσεις
 Καθώς οι νομοθέτες στην Ουάσινγκτον εξετάζουν την μομφή εναντίον του προέδρου Donald Trump, αξιωματούχοι στην Άγκυρα ζυγίζουν κατά πόσον ο τελευταίος αμερικανικός νόμος για την άμυνα θα επηρεάσει την Τουρκία.
Με 86-8 ψήφους, η Γερουσία ψήφισε την Τρίτη ύψους 738 δισεκατομμυρίων δολαρίων νόμο  για την Εθνική Άμυνα (NDAA), στέλνοντας τη νομοθεσία στον Πρόεδρο, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο και αναμένεται να το  υπογράψει.
Ενώ η μοίρα του Τραμπ παραμένει να καθοριστεί, οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το NDAA σηματοδοτεί διμερή υποστήριξη του Κογκρέσου για κυρώσεις στην Άγκυρα με λίγες παραλαγές. Το Καπιτώλιο  θα αλλάξει την πορεία ως προς την τιμωρία της Τουρκίας (μεταξύ των μακροχρόνιων συμμάχων του ΝΑΤΟ) για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400,.
Με την ψήφιση του αμυντικού σχεδίου, οι νομοθέτες των ΗΠΑ «προοιωνίζουν τι θα ακολουθήσει και αποδεικνύουν τη δύναμη του αντιτρομοκρατικού κλίματος στο αμερικανικό Κογκρέσο» δήλωσε στον ιστότοπο Al-Monitor ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του Γερμανικού Ταμείου Marshall στην Άγκυρα.
Όπως πρόσθεσε, «νομίζω ότι σε λίγες εβδομάδες η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πραγματικές κυρώσεις».
Μέτρα στο NDAA εμποδίζουν την παράδοση αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, δημιουργώντας το πλαίσιο για την αποθήκευση και ενδεχομένως την επαναχρησιμοποίηση των πολεμικών αεροπλάνων για χρήση στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
 Η κίνηση έρχεται σε απάντηση στην αγορά ρωσικών πυραύλων της Άγκυρας στις αρχές του έτους, οι οποίες χρησιμοποιούν συστήματα ραντάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς του ΝΑΤΟ.
Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το NDAA «αποδεικνύει ότι το Κογκρέσο εξακολουθεί να παραβιάζει τις κυριαρχικές αποφάσεις της Τουρκίας και υιοθετώντας παράλογη εχθρική συμπεριφορά, εμποδίζοντας αθέμιτα τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα F-35, παρά την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Τουρκίας».
Η νομοθεσία που εμποδίζει τη μεταφορά της F-35 στην Τουρκία συμπεριλήφθηκε στο NDAA, εν μέρει λόγω της άρνησης του Trump να επιβάλει κυρώσεις που περιγράφονται από τον νόμο αντιποίνων κατά των κυρώσεων (CAATSA), όπως απαιτεί ο αμερικανικός νόμος, δήλωσε ο Aaron Stein, διευθυντής του προγράμματος Middle East στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.
Η αδράνεια του Trump όσον αφορά στην αγορά S-400 της Τουρκίας, η οποία αποδίδεται ευρέως στις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών, οδήγησε επίσης τους νομοθέτες της Ουάσιγκτον να εισαγάγουν τις κυρώσεεις στην Τουρκία. 
Στις 11 Δεκεμβρίου, μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε ξεχωριστή νομοθεσία που τιμωρεί την Τουρκία, η οποία προωθήθηκε από τους Sens, Jim Risch, Επουμπλικάνο του Idaho και Bob Menendez, Δημοκρατικό του Νιού Τζερσι-N.J.
 Και επί του παρόντος αναμένει την πλήρη ψηφοφορία στη Γερουσία.
Το νομοσχέδιο του Risch-Menendez, γνωστό και ως "Προώθηση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και πρόληψη της αναζωπύρωσης της πράξης ISIS του 2019", απαιτεί επίσης την επιβολή κυρώσεων CAATSA, αλλά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 30 ημερών από την ψήφισή του. 
Προσθέτει επίσης μέτρα όπως μερικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Άγκυρας και απαιτούμενη επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν και την οικογένειά του.
Επιπλέον, το NDAA περιλαμβάνει νομοθεσία για την άρση του παλαιού εμπάργκο όπλων από την Αμερική για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 Αν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει «επικίνδυνη κλιμάκωση» στο διαιρημένο νησί, οι αναλυτές δήλωσαν ότι αποτελεί συμβολική επιβεβαίωσης της αμερικανικής υποστήριξης για την ευθυγράμμιση της δημοκρατίας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο με την οποία αναπτύσσει από κοινού ανοικτά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Stein είπε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αποδώσουν την άρση του εμπάργκο όπλων στις συνεχιζόμενες και μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά «πολλά από αυτά που είναι εφαρμοσμένα στην Κυπριακή πραγματικότητα και αφορούν στη Ρωσία», δήλωσε ο Stein στο Al-Monitor.
"Η  NDAA αναγνωρίζει ότι η Κύπρος είναι υπό ρωσική επιρροή και αρχίζει να κάνει  παιχνίδι για να προσπαθήσει να την ανατρέψει μέσω [κοινών ασκήσεων κατάρτισης και αμυντικών δαπανών]".
 Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν διαβάσει τη νομοθεσία της NDAA για την επιβολή κυρώσεων στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 - που συνδέει τη Ρωσία και τις αγορές της ΕΕ - ως πιθανό προηγούμενο για τις μελλοντικές κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται να ανοίξει τον αγωγό αερίου TurkStream με τη Ρωσία τον Ιανουάριο. Δεν υπήρχαν στοιχεία κατά τη στιγμή της δήλωσης ότι το TurkStream θα υπόκειται σε κυρώσεις μέσω του NDAA.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me