Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Το Διεθνές Δικαστήριο 
θα απορρίψει τα εγκλήματα 
πολέμου στην Παλαιστίνη  
Την περασμένη εβδομάδα οι υποστηρικτές των Παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) ότι αποφάσισε να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ. Στην έρευνα περιλαμβάνεται το  τρέχον σχέδιο διευθέτησης στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίθεση το 2014 με την ονομασία Operation Protective Edge. 
Διερευνά επίσης τη Χαμάς και τις παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες για εγκλήματα πολέμου.
"Υπάρχει εύλογη βάση για να πιστεύουμε ότι έχουν διαπραχθεί ή πρόκειται να διαπραχθούν εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας", δήλωσε η εισαγγελέας Fatou Bensouda.
Όπως λέει όμως ο Norman Finkelstein, (ειδικός σε ζητήματα του ICC) "Έχει περάσει Ρουβίκονας. Ή για να το θέσουμε με άλλους όρους, έχει περάσει η αμερικανική κόκκινη γραμμή, επειδή οι Η.Π.Α. έχουν ανακοινώσει: "Αρχίστε   έρευνα και θα  σας καταστρέψουμε".
Λόγω της διεθνούς πολιτικής του θέματος, ο Finkelstein υποστηρίζει ότι οι ελπίδες για επίσημο αποτέλεσμα είναι πιθανό να διαψευσθούν από το δικαστήριο. Πιστεύει ότι η υπόθεση θα απορριφθεί σε τεχνικό επίπεδο, κάτω από την τεράστια πίεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Η Bensouda αντιμετώπισε δριμεία κριτική για αυτή την απόφαση, λέει ο Finkelstein - από αξιωματούχους του ICC, από την κοινότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από άρθρο του John Dugard, καθηγητή διεθνούς δικαίου με μεγάλη μόνιμη θέση, και από την επικείμενη δημοσίευση του βιβλίου του Finkelstein με τίτλο J'Accuse.
Η τελευταία απόφαση της Bensouda στις 20 Δεκεμβρίου ήταν να ξεκινήσει έρευνα σε δεύτερη υπόθεση, μια παραπομπή της Παλαιστίνης το 2015, και ο Finkelstein την βλέπει ως μια προσπάθεια να «βελτιώσει» την απώλεια της φήμης της για την απόφαση στην υπόθεση της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της νηοπομπής  Mavi Marmara.
Information Clearing House
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me