Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Γιατί η εισβολή των Η.Π.Α.
στο Ιράκ έχει σχεδόν ξεχαστεί
Ενώ ο κόσμος ασχολείται αποκλεισστικά ται με την πανδημία του κοροναϊού, η 19η Μαρτίου σηματοδοτεί την 17η επέτειο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ ενισχύοντας τη σύγκρουση εκεί.
 Όλα ξεκίνησαν με ισραηλινή πολιτοφυλακή που φέρεται να έπληξε προβοκατόρικα αμερικανική βάση κοντά στη Βαγδάτη στις 11 Μαρτίου. Αμέσως ο αμερικανικός στρατός αντέδρασε πλήττοντας πέντε εργοστάσια όπλων της πολιτοφυλακής και ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο ακόμη αεροπλανοφόρα  στην περιοχή, καθώς και συστήματα του νέου πυραύλου Patriot και εκατοντάδες άλλα στρατεύματα για να τα λειτουργούν. 
Όλα τούτα σε αντίθεση με την ψηφοφορία του ιρακινού κοινοβουλίου τον Ιανουάριο που κάλεσε τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με το συναίσθημα των περισσότερων Αμερικανών, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε να γίνει, και ενάντια στην υπόσχεση εκστρατείας του Donald Trump για τον τερματισμό των ατελείωτων πολέμων.
Πριν από δεκαεπτά χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν και εισέβαλαν στο Ιράκ με δύναμη άνω των 460.000 στρατιωτών από όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους, υποστηριζόμενες από 46.000 βρετανικά στρατεύματα, 2.000 από την Αυστραλία και μερικές εκατοντάδες από την Πολωνία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Δανία. 
Ο αεροπορικός βομβαρδισμός "σοκ και δέος" εξαπέλυσε 29.200 βόμβες και πυραύλους στο Ιράκ κατά τις πρώτες πέντε εβδομάδες του πολέμου. 
Εκατομμύρια Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν
Ακόμη, προκάλεσε κύμα προσφύγων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους σε 60 χώρες στις 15 Φεβρουαρίου 2003, για να εκφράσουν τη φρίκη τους ότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί την αυγή του 21ου αιώνα. 
Ο Αμερικανός ιστορικός Arthur Schlesinger Jr., ο οποίος ήταν συνομιλητής του Προέδρου John F. Kennedy, συνέκρινε την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ στην προληπτική επίθεση της Ιαπωνίας στο Pearl Harbour το 1941 και έγραψε: «Σήμερα είμαστε Αμερικανοί που ζούμε την αναστάτωση».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me