Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Πώς η λιτότητα και η πολιτική
κατά της μετανάστευσης
άφησαν την Ιταλία εκτεθειμένη
  Καθώς ο «ιός blitzkrieg» κυλάει ανάμεσα στα ευρωπαϊκά σύνορα, φαίνεται να έχει συγκεκριμένη εχθρότητα για την Ιταλία. Ο φόρος του θανάτου της χώρας έχει ξεπεράσει την Κίνα, και οι σκηνές από τα νοσοκομεία μοιάζουν με κάτι από τη φαντασία του Dante.
Γιατί;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Ιταλία έχει πληγεί τόσο σκληρά, αλλά ένας μεγάλος μπορεί να βρεθεί στα πόδια του πρώην υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini του ξενοφοβικού ακροδεξιού Κόμματος της Λέγκας του Βορρά και των συμμάχων του για «πρώτα τα ιταλικά δικαιώματα», συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.
Η Ιταλία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη καθώς και στον κόσμο. Δεν έτυχε λοιπόν έτσι το ατύχημα. 
Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν στοχεύσει από καιρό τους μετανάστες, παρόλο που ο πληθυσμός των μεταναστών - λίγο περισσότεροι από 600.000 - δεν είναι μεγάλος με βάση τα διεθνή πρότυπα. 
Οι μετανάστες ως "απειλή για τις ευρωπαϊκές αξίες" έχουν διαμαρτυρηθεί για τά δικαιώματά τους στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Βρετανία.
Στις τελευταίες ιταλικές εκλογές, η Λέγκα και ο τότε σύμμαχός της, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, βάσισαν τις εκστρατείες τους γύρω από την αντίσταση στη μετανάστευση. 
Τα αντι-μεταναστευτικά κόμματα πήγαν επίσης καλά στην Ισπανία και σίγουρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να απομακρυνθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ.
Η αντίσταση στη μετανάστευση διαδραματίζει μείζονα ρόλο στο "γκριζάρισμα" του πληθυσμού. Η Ιταλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο, εκτός από την Ιαπωνία. Τα δημογραφικά αποτελέσματα αυτού του γεγονότος είναι " αποκάλυψη" σύμφωνα με την πρώην ιταλή υπουργό Υγείας Beatrice Lorenzin. 
"Σε πέντε χρόνια, έχουμε λιγότερες από 66.000 γεννήσεις [ανά έτος]" ίσο με τον πληθυσμό της πόλης της Σιένα. «Αν συνδέσουμε αυτό με αυτούς τους όλο και πιο ηλικιωμένους και με χρόνιες ασθένειες ανθρώπους, έχουμε την εικόνα έρημης χώρας».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιδανικός λόγος αντικατάστασης γέννησης-θανάτου σε προηγμένες χώρες είναι 2,1. Στην Ιταλία είναι 1,32, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο τον ηλικιωμένο πληθυσμό αλλά και λιγότερους εργαζόμενους να πληρώνουν τους φόρους που χρηματοδοτούν την κοινωνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.
Όσο δεν υπάρχει σοβαρή κρίση για την υγεία, οι χώρες προχωράνε, όμως, όταν προκαλείται κάτι σαν τον ιό Covid-19, εκθέτει τις αδυναμίες του συστήματος.
Περίπου το 60% των Ιταλών είναι πλέον 40 και το 23% είναι άνω των 65 ετών. 
Είναι όμως το δημογραφικό όπως της Ιταλίας που κάνουν το Covid-19 τόσο θανατηφόρο; Από την ηλικία των 10 έως 39 ετών, ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,2%, πιο θανάσιμος από τη γρίπη, αλλά όχι υπερβολικά. 
Ωστόσο, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών, το ποσοστό θνησιμότητας αρχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας το 8% για τους ενήλικες ηλικίας 70 έως 79 ετών, και έπειτα άλμα σε 14,8% πάνω από 80. Η μέση ηλικία των θανάτων από ιό Corona στην Ιταλία είναι 81.
Όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ευρώπη το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε θεσπίζοντας επώδυνα μέτρα λιτότητας που στόχευαν ακόμη και την υγειονομική περίθαλψη. Τα τελευταία 10 χρόνια η Ιταλία έχει περικόψει περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύστημα υγείας της. 
Oι υποδομές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κρίση της υγείας όπως ο Covid-19 ήταν έωλη, έτσι ώστε όταν η ασθένεια χτύπησε,   δεν υπήρχαν αρκετά ιατρικά μέσα ή πόροι για να του αντισταθούν.
Προσθέστε σε αυτό την ηλικία των Ιταλών, και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αναπότρεπτο.
Τα ζητήματα στις εκλογές της Ιταλίας το 2018 ήταν αρκετά απλά: Ή αργή ανάπτυξη, ή υψηλή ανεργία των νέων
 Αντί για την αποτυχημένη στρατηγική λιτότητας της ΕΕ, κύριο θέμα των εκλογών έγινε η μετανάστευση, θέμα που ουδεμία σχέση είχε με την οικονομική κρίση της Ιταλίας, τον προβληματικό τραπεζικό τομέα ή το επαχθές δημόσιο χρέος.
Ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του δεξιού Κόμματος Forza Italia, δήλωνε: "Όλοι αυτοί οι μετανάστες ζουν πράττοντας περίπλοκες και εγκληματικές πράξεις". Η Forza συμφωνούσε με τους φασίστες «Αδελφούς της Ιταλίας», της οποίας η ηγέτης, , Giogia Meloni, καλούσε να σταματήσει τους μετανάστες με "ναυτικό αποκλεισμό".
Η κύρια φωνή της ξενοφοβικής εκστρατείας, ωστόσο, ήταν ο Salvini και η Λέγκα. Οι μετανάστες, έλεγε, φέρνουν "χάος, θυμό, εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές, βιασμούς και βία" και αποτελούν απειλή για την "λευκή φυλή".
Ο ηγέτης του κινήματος πέντε αστέρων Luigi Di Mario προσχώρησε στην αποδοκιμασία των μεταναστών, αν όχι με το βιτριόλι του Μπερλουσκόνι, του Σαλβίνι και του Μελώνι. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αντιμετώπισε το ζήτημα, αφήνοντας το πεδίο στα δεξιά.
Το αποτέλεσμα ήταν προβλέψιμο: το Δημοκρατικό Κόμμα διακινήθηκε και η Λέγκα των Πέντε Αστέρων σάρωσαν την εξουσία. Ο Σαλβίνι ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και ουσιαστικά έθεσε ναυτικό αποκλεισμό, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το  Νόμο της Θάλασσας του 1982.
Τελικά η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια σημείωσαν πτώση, και ο Σαλβίνι απομακρύνθηκε από τη θέση του, αλλά η ζημιά είχε γίνει. 
Οι απολύτως αναγκαίες επισκευές στην υποδομή και οι επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη απομακρύνθηκαν. Όταν ο Covid-19 φούντωσε, η Ιταλία ήταν απροετοίμαστη.
Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου περισσότερο από δεκαετία πολιτικών λιτότητας έχουν αποδυναμώσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την ήπειρο.
Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν, οι μετανάστες γίνονται αναγκαιότητα. Όχι μόνο χρειάζεται νέο αίμα για να καλύψει τις εργασιακές ανάγκες των οικονομιών, διευρύνοντας τη φορολογική βάση που πληρώνει για να στηρίξει την υποδομή, αλλά και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται φροντίδα, όπως έδειξαν οι Ιάπωνες. 
Μετά από αιώνες ξενοφοβικών πολιτικών που κατέστησαν σχεδόν αδύνατη τη μετανάστευση στην Ιαπωνία, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να δεχτούν μεγάλο αριθμό μεταναστών για να στελεχωθούν ακόμη και ανώτεροι υπάλληλοι.
Στους βιβλικούς "Tέσσερις ιππότες της Αποκάλυψης" - τoν Κατaκτητή, τον Πόλεμο, τον Λιμό και τον Θάνατο - μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους δύο: Αυτούς που εκπροσωπούν τα κέρδη και την λιτότητα.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me