Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Aυτοαπομόνωση, 

   κοινωνική απομάκρυνση

  και πλύσιμο των χεριών μας 

Είναι άγρια τα πράγματα εκεί έξω. Αλλά αν είμαστε όλοι μαζί, θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να τα αντιμετωπίσουμε.
Καλό θα ήταν αν όλοι ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και συνεργαστούν για να προσπαθήσουν στην πάλη κατά του κοροναϊού. 
ΑΛΛΑ, λυπηρό είναι ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία δείχνουν πάλι την παλιά παροιμία του «κάνετε όπως λέω κι όχι όπως κάνω».
   Ειδικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη δημοκρατία υπάρχουν τρόποι με τους οποίους όλοι μας μπορούμε να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας ακόμη και σε περίοδο κρίσης.
Επειδή, η δημοκρατία δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να θυσιάζεται στο όνομα της δημόσιας υγείας.
Αναμφίβολα, στις αρνητικές επιπτώσεις περιλαμβάνονται αναβολή των εκλογών και υπάρχουν βήματα που μπορούν να πάρουν οι δημοκρατίες για να αποφύγουν αυτή την ύστατη λύση.
Κι όμως, αυτή την εβδομάδα έγιναν κινήσεις για περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης και έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19, όχι από δημοκρατικές αλλά από καταπιεστικές κυβερνήσεις.
  Η Ουγγαρία τροποποίησε τον ποινικό της κώδικα για να συμπεριλάβει σκληρές κυρώσεις για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών». Μάλιστα, ψήφισε νόμο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που δίνει στην κυβέρνηση απεριόριστες εξουσίες να αποφασίζει με διατάγματα.
Στην Αίγυπτο διέκοψαν τα διαπιστευτήρια δημοσιογράφου της Guardian, ο οποίος ανέφερε σχετικά με τις εκτιμήσεις της εξάπλωσης του ιού στη χώρα, οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με τις κυβερνητικές στατιστικές, και καταδίκασε δημοσιογράφο της New York Times που είχε μεταδώσει τις ίδιες πληροφορίες.
   Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 410 άτομα για «προκλητικές» θέσεις σχετικά με την πανδημία.
Και ενώ η πανδημία επιμένει, ορισμένες αρχές θεσπίζουν δυσανάλογους, επικίνδυνους περιορισμούς ως απάντηση σε αυτήν. Έτσι,  οι απειλές που θέτει ο COVID-19 προκαλούν εμπνευσμένες πράξεις γενναιότητας.
  Για το λόγο αυτό θμίζουμε τον Li Wenliang, τον Κινέζο γιατρό στο Wuhan, ο οποίος προειδοποίησε τους συναδέλφους του για τον νέο κοροναϊό στα τέλη Δεκεμβρίου.
 Για τις προσπάθειές του, οι κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας επισκέφτηκαν το σπίτι του και τον επέπληξαν ότι "διαδίδει φήμες", αναγκάζοντάς τον να σιωπήσει. 
  Ο Βενλιάνγκ πέθανε στις αρχές Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον ιό και τώρα αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τη γενναιότητα και τη θυσία του. 
   Ο θάνατος του Wenliang προκάλεσε επίσης κατακραυγή στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπου το σύνθημα «Θέλουμε Ελευθερία της Έκφρασης» ξεπέρασε εν συντομία το καθεστώς λογοκρισίας των κινεζικών αρχών.
  Στις 25 Μαρτίου, καθώς ομάδα κουβανών ιατρών και ιατρικού προσωπικού εγκαθιστούσαν νοσοκομεία στην περιοχή της Λομβαρδίας της Βόρειας Ιταλίας για να θεραπεύσουν χιλιάδες Ιταλούς που είχαν προσβληθεί από το Covid-19, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε την παράλογη προειδοποίηση, μέσω Twitter, κατά της αποδοχής κουβανικής ανθρωπιστικής υποστήριξης.
  Να μην ξεχνάμε πως όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο και πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ιατρικών εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την αυτοαπομόνωση, την κοινωνική απομάκρυνση και το πλύσιμο των χεριών μας - περισσότερες φορές κι από τη Lady Macbeth και τον Πόντιο Πιλάτο.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me