Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η δημοκρατία καταβροχθίζεται 
Το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα ήταν η χρυσή εποχή της δημοκρατίας. Το 1945, σύμφωνα με έρευνα, υπήρχαν μόλις 12 δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Μέχρι το τέλος του αιώνα υπήρχαν 87.
  Αλλά στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη αντιστροφή: Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η μετάβαση στη δημοκρατία μάλλον ξαφνικά και δυσοίωνα σταμάτησε - και αντιστράφηκε.
  Οι ακαδημαϊκοί που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στη Λισαβόνα για την ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Πολιτικών Ψυχολόγων, άκουγαν ευγενικά για τέσσερις μέρες, τους συνομιλητές τους στο βάθρο ν΄ανοίγουν τα χαρτιά για τα πάντα - από την έκρηξη στις θεωρίες συνωμοσίας έως την άνοδο του απολυταρχισμού.
  Τότε, η διάθεση άλλαξε. Καθώς ένα από τα λιοντάρια του επαγγέλματος, ο 68χρονος Shawn Rosenberg, άρχισε να μιλάει και οι εκατό περίπου από εκείνουςι που τον παρακολουθούσαν  άρχισαν να μετακινούνται στα καθίσματά τους. Κάποιοι εξέφρασαν δυνατά τις αντιρρήσεις τους. 
  Τι προκάλεσε την αναταραχή; Ο Rosenberg, καθηγητής στο UC Irvine, αμφισβήτησε την βασική υπόθεση για την Αμερική και τη Δύση.
   Η θεωρία του; Η δημοκρατία καταβροχθίζεται - η φράση του - και δεν θα διαρκέσει.
  Όσο και οι φιλελεύθεροι κριτικοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελαν να βάλουν τα δεινά της Αμερικής στην πόρτα του, ο Ρόζενμπεργκ λέει ότι ο πρόεδρος δεν είναι η αιτία της πτώσης της δημοκρατίας - ακόμη και αν η επιτυχημένη λαϊκιστική εκστρατεία του Τραμπ μπορεί να ήταν ένα σύμπτωμα της παρακμής της δημοκρατίας.
  Είμαστε υπεύθυνοι, είπε ο Ρόζενμπεργκ. Όπως στο άρθρο του άγραφου συντάγματος «εμείς οι άνθρωποι των ΗΠΑ».
  Η δημοκρατία είναι σκληρή δουλειά. Και καθώς οι «ελίτ» της κοινωνίας - εμπειρογνώμονες και δημόσιες προσωπικότητες που βοηθούν τους γύρω τους να ξεπεράσουν τις βαριές ευθύνες που συνοδεύουν την αυτοδιοίκηση - έχουν παραμεριστεί όλο και περισσότερο, οι πολίτες αποδείχθηκαν διόλου εξοπλισμένοι γνωστικά και συναισθηματικά για να λειτουργήσουν μια θεωρούμενη «καλή δημοκρατία». 
  Συνέπεια: Το κέντρο κατέρρευσε και εκατομμύρια απογοητευμένοι και γεμάτοι άγχος αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν μετατραπεί από απόγνωση σε δεξιούς λαϊκιστές.
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me