Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ποιος φοβάται τους Δημοσιογράφους στη δίκη της 17Ν;

 

Αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ

(από αριστερά:) Δημήτρης Τσαλαπάτης, Γιώργος Κορκόβελος, Νανά Νταουντάκη και Πάνος Σόμπολος, μαζί με την ΓΓ Τύπου Δ. Σπηλιοπούλου, παρόντες στην έναρξη της Δίκης.

 

Του Κώστα Μπετινάκη

 

"Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία είναι σκλαβίά. Η άγνοια είναι δύναμη"-  Τα τρία ψέματα (του υπουργείου Αλήθειας) από το 1984 του George Orwell

 

Καθημερινά η εξουσία θέλει να προβάλλεται το έργο της. Σε μια αυταρχική Πολιτεία, τα Μέσα υπάκουα ακολουθούν το γεμάτο αγκάθια μονοπάτι της υπακοής.

Στη Δημοκρατική Κοινωνία όμως, οι Δημοσιογράφοι έχουν σκοπό να ελέγχουν τις πράξεις της κυβέρνησης και να υπεραμύνονται των αρχών της Ελεύθερης Διακίνησης Ειδήσεων και Ιδεών.

Πριν δύο αιώνες, Ο Μοντεσκιέ είχε ξεκαθαρίσει τα περί διακρίσεων των εξουσιών.

Ωστόσο χαριτολογώντας, μάλλον, ακούμε να λένε 4η Εξουσία, ακόμα, όταν αναφέρονται στον Τύπο. Αναμφισβήτητα είναι μια δύναμη που αποκτήθηκε από τις δυνατότητες των Μέσων να ανατρέπουν κυβερνήσεις με την άσκηση πολεμικής ή δριμείας κριτικής -ακόμα και με αθέμιτο τρόπο- αν το θελήσει ο ιδιοκτήτης τους.

 

Στην αυταρχική διάθεση που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ, με την ανατολή του 21ου αιώνα, σε θέματα χειραγώγησης των Μέσων και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στο εσωτερικό της χώρας το έχει πετύχει η αμερικανική κυβέρνηση με έναν συμβιβασμό των  Μέσων του Συρμού (Mainstream Media) ενώ μόνο ορισμένα έντυπα και ιστοσελίδες εναλλακτικής πληροφόρησης αντιστέκονται ακόμα.

Στο εξωτερικό,  επιδιώκει –τουλάχιστον στις δορυφορικές χώρες- οι ΗΠΑ να πετύχουν ανάλογα αποτελέσματα.

Με τους γνωστούς εκβιασμούς (ταξιδιωτικές οδηγίες κλπ) αφού πείσθηκε η κυβέρνηση να εφαρμόσει έναν «Αντιτρομοκρατικό Νόμο», τώρα περνά και σε περιορισμούς στην άσκηση των δημοσιογραφικών καθηκόντων όσον αφορά την πληροφόρηση γύρω από την δίκη των μελών της «17 Ν».

 

 

Σε μια στιγμή, που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ερωτηματικά γύρω από τις ομολογίες των κατηγορούμενων τρομοκρατών, και ενώ ελάχιστοι έχουν πεισθεί ότι ΑΥΤΑ είναι όλα κι όλα τα μέλη της «17Ν» εύλογα δημιουργείται αντίδραση στον τρόπο κάλυψης της Δίκης.

 

Τι έχει να κρύψει η κυβέρνηση; Ή μήπως αληθεύουν οι κατηγορίες, ότι ο τρόπος κάλυψης της δίκης υπαγορεύτηκε από το Μεγάλο Αδελφό; Επειδή είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ, απαγορεύεται η τηλεοπτική και φωτογραφική  κάλυψη της διαδικασίας στα δικαστήρια, και γιαυτό εκεί στις δίκες τα Μέσα χρησιμοποιούν σκιτσογράφους.

Η μήπως κρίθηκαν «αρνητικά» τα αποτελέσματα  στο προηγούμενο της δίκης  για το Σκάνδαλο Κοσκωτά, με πρωθυπουργό και πολιτικούς κατηγορούμενους, η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά ζωντανά, και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε οι τηλεοπτικές κάμερες, οι φωτογραφικές μηχανές τα μαγνητόφωνα και τα κινητά σ’ αυτή τη δίκη ….;

Η αρνητική διάθεση που προκαλεί η απαγόρευση και οι δυσκολίες στο έργο των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη δίκη, βάζει στο νου σκέψεις, ότι κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν φόβους γύρω  από τις διαφανείς διαδικασίες. Ή έχουν δεσμευτεί αλλιώς.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me