Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Tου Κώστα Μπετινάκη

 

Slobo

 

Η υπόθεση υπ’ αριθμόν  ΙΤΟ254Τ, εισαγγελέας εναντίον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς έφτασε στο τέλος της την Τετάρτη. (Ως προς το σκέλος του Κοσσυφοπεδίου).

Και οι αξιωματούχοι του αποκαλούμενου διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επιμένουν ότι παρόλο  που ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει  τη νομιμότητα της δίκης, συμβιβάστηκε με την δικαστική διαδικασία.

Τόσο κατά το εξάμηνο που κράτησε η διαδικασία πριν διακοπεί τον Αύγουστο για ένα μήνα, όσο και μετά την επανάληψη της δίκης την περασμένη βδομάδα, ο Μιλόσεβιτς  βρισκόταν  καθημερινά στη θέση του για να αμφισβητήσει τις καταθέσεις των μαρτύρων που προσήγαγε η διορισμένη εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε.

Που ως τώρα δεν ακτόρθωσε να επείσει πωςο Μιλόσεβιτς έδωσε τις εντολές, ή τουλάχιστον απέφυγε να αποτρέψει  τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Κατά την διάρκεια των 95 πρώτων ημερών της δίκης,  ο Μιλόσεβιτς είχε μετατρέψει την άμυνα σε επίθεση κατηγορώντας το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ότι κινείται από πολιτικά κίνητρα έχοντας «στημένες κατηγορίες», γράφει ο Πολ Γκάλαχερ στην Washington Post.

«Ο κ. Μιλόσεβιτς δεν εμφανιζόταν ως κατηγορούμενος αποδεχόμενος τις κατηγορίες, αλλά ως κατήγορος με πολιτικές επιθέσεις που έφερναν σε δύσκολη θέση το δικαστήριο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Βρετανός δικαστής Μέη δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να του κλείσει το μικρόφωνο», λεει ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, που παρακολουθούσε τη δίκη για την οργάνωση Human Rights Watch.

Στη μάχη των εντυπώσεων πάντως, κέρδιζε ο Μιλόσεβιτς, και γιαυτό υποχρεώθηκαν να μην συνεχίσουν τις ζωντανές αναμεταδώσεις της δίκης.

Ένας από τους ισχυρότερους μάρτυρες κατηγορίας θεωρήθηκε ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία λόρδος Ασντάουν, που καταθέτοντας το Μάρτιο είπε: «Του είχα πει πως κατά την άποψή μου  αν συνεχίζονταν εκείνες οι επιχειρήσεις θα ήταν δυνατόν να κατηγορηθεί  για εγκλήματα πολέμου, λόγω της προσωπικής του ευθύνης ως ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας».

Οπως επισημαίνει όμως ο Τιμ Φρανκς ανταποκριτής του BBC στη Χάγη, μετά από την παρέλαση 124 μαρτύρων κατηγορίας, και την εμφάνιση 300 στοιχείων δεν βρέθηκε  το «όπλο που κάπνιζε». Ακόμα και ο άνθρωπος που αποτελούσε για την εισαγγελέα τον κύριο μάρτυρα κατηγορίας, ο πρώην επικεφαλής  της σερβικής μυστικής αστυνομίας  που εμφανίστηκε στο δικαστήριο τον Ιούλιο, κατέθεσε πως «οι σερβικές δυνάμεις είχαν ρητές εντολές να προστατευτούν οι πολίτες».

«Στο σημείο αυτό της δίκης είναι ο Μιλόσεβιτς που έχει το πάνω χέρι»,  δήλωσε στο BBC ο Ολλανδός  ειδικός σε ζητήματα Διεθνούς Δικαίου  Τζέραρντ Στρίγιαρντς. «Δίνει μαθήματα στο δικαστήριο και αυτό μπορεί να φανεί  από τις εκφράσεις στο πρόσωπο του δικαστή Μέη. Και ακόμα ο Μιλόσεβιτς δεν έχει αρχίσει την επίσημη υπεράσπισή του. Που θα γίνει αφού ακουστούν και οι κατηγορίες για τη Βοσνία και την Κροατία κάπου κοντά στο επόμενο καλοκαίρι. Αλλά για την εισαγγελική αρχή το Κοσσυφοπέδιο, ήταν το ισχυρό χαρτί...Επειδή τα γεγονότα ήταν πιο πρόσφατα και στον πόλεμο εναντίον των αλβανόφωνων ανταρτών έπαιρνε μέρος ο Γιουγκοσλαβικός στρατός, ενώ στα γεγονότα στη Βοσνία, συμμετείχαν οι δυνάμεις των σερβοβοσνίων.

Αλλά στη συνέχεια της δίκης η κατηγορούσα αρχή έχει να φέρει μάρτυρες προσωπικότητες του επιπέδου του προέδρου της Κροατίας Στίπε Μέσιτς του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς και τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

«Οταν αρχίσουμε την υπεράσπισήμ ας και για τις τρεις κατηγορίες εναντίον μας, πιστεύω πως με τα στοιχεία μας θα καταρρεύσει το κατηγορητήριο»,  δήλωσε στην Washington Post ο Ντραγκοσλάβ Ογκνιάνοβιτς, από τους δικηγόρους του Μιλόσεβιτς.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me