Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Καλό ταξίδι φίλε μου Θανάση…

του Δημήτρη Τσαλαπάτη

Ιούλιος 2006, Βρυξέλλες, σ’ ένα στενό κοντά στην «Γκραντ Πλας».
Μόλις έχει τελειώσει η διαδικασία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους συμβασιούχους.
Η απόφαση είναι ομόφωνη υπέρ των συναδέλφων. Βγαίνει και ανακοίνωση και το Κοινοβούλιο στέλνει «νότα» διαμαρτυρίας στην Ελληνική Κυβέρνηση.
Ανάμεσα σε δυό γουλιές καφέ, ο συνάδελφος εκεί πιο κάτω στο μικρό καφενεδάκι ρίχνει την ιδέα.
«Είναι καιρός να βγει και μια έκδοση από την Π.Ο.Ε.ΣΥ. …». Συζητήστε το με τον Θανάση τον Αντωνόπουλο.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε το εκδοτικό εγχείρημα για τις «Ημέρες Τύπου», με τη συμβολή της Βουλής των Ελλήνων.
Μια έκδοση ντοκουμέντο της Ομοσπονδίας με καταγραφή που θυμίζει, χωρίς να ξεχνάει. Δίνει τα επιχειρήματα που χρειάζεται η σημερινή γενιά, για να σταθεί όρθια η αξιοπρέπεια στην δημοσιογραφική λειτουργία. Δίνει απαντήσεις στο διευθυντικό, εργοδοτικό (και συχνά εργολαβικό) δικαίωμα, που θέλει να τα ισοπεδώνει όλα, γιατί αυτό «πουλάει».
Με την σφραγίδα την πολιτική, την δημοκρατική και τη συνέπεια του Θανάση.
Το ίδιο ακριβώς, όπως με τις έρευνές του στα «ΝΕΑ», στις πολιτικές αναλύσεις, σε μια σπουδαία διαδρομή.
Και τώρα σήμερα, φτάσαμε στην ώρα του αποχαιρετισμού.

Ο Θανάσης Αντωνόπουλος του Ανδρέα, γεννήθηκε το 1942 στους Λαπαναγούς Καλαβρύτων Αχαΐας.
  Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από τις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ» και «ΑΘΗΝΑΪΚΗ» και από το 1975 μέχρι το 2000 εργάστηκε στις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», ως πολιτικός, κοινοβουλευτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Εργάστηκε και στο δημοσιογραφικό στίβο της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και τελευταίως κρατούσε τη στήλη «Συναξαριστής (Δαμωνίδης)» στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Ε πί μια 20ετία ήταν, παράλληλα, αρχισυντάκτης του ΑΠΕ και με εισήγησή του δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα πολιτισμού του ΑΠΕ, της οποίας ανέλαβε τον σχεδιασμό και καθόρισε τους στόχους της, στην προσπάθεια να αποτελέσει η ιστοσελίδα αυτή ένα παράθυρο στον κόσμο για τον ελληνικό πολιτισμό. Ειδικότερα, έγινε προσπάθεια να ανθολογηθεί το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής Γραμματείας (Όμηρος-Σήμερα), ώστε οι απανταχού της γης Έλληνες και ελληνιστές, καθώς και οι φοιτητές που σπουδάζουν τον ελληνικό πολιτισμό σε 350 και πλέον Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, να έχουν τη δυνατότητα μιας εύκολης και γρήγορης πρόσβασης σε όλο το εύρος του ελληνικού πολιτισμού.
  Ειδικότερα, ήταν ο ιστορικός, ο ερευνητής, που με την προσωπική του σφραγίδα ανέσυρε σπουδαία κείμενα, υποστηρίζοντας με μοναδικό τρόπο πολιτικές θέσεις και ιδεολογικής καθαρότητας κείμενα, με αντικειμενική πάντα καταγραφή και υπεύθυνο σχολιασμό ντοκουμέντων:
•    Στην έκδοση «Ημέρες Τύπου» της ΠΟΕΣΥ, που κυκλοφόρησε το 2007 παρουσιάζοντας τη μακρά πορεία των διακοσίων και πλέον ετών του Ελληνικού Τύπου.
•    Στην εβδομαδιαία ειδική έκδοση «Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ‘21» της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που τα τεύχη της συνθέτουν ήδη δύο τόμους μοναδικών κειμένων, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των πραγματικών ιστορικών γεγονότων της επανάστασης του ’21. Αναδεικνύοντας, με ιδιαίτερο τρόπο, την ιστορική αλήθεια για όλα με ευαισθησία, σεβασμό και συνέπεια και πάνω απ’ όλα τηρώντας αποστάσεις από μια φθηνή τηλεοπτική καρικατούρα του Αγώνα ή από τη ρητορική ενός «συνωστισμού». Και βέβαια απαντώντας σε όλα και σε όλους πάντα και με ένα ντοκουμέντο.
Ο Θανάσης Αντωνόπουλος, από τα επιφανή μέλη της ελληνικής δημοσιογραφίας, διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση, την επαγγελματική του αρτιότητα και το άτεγκτο ήθος του. Άφησε σε όλους όσοι στάθηκαν τυχεροί που τον γνώρισαν, δημοκρατικές, πολιτικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες και θα μείνει στη μνήμη μας ως ο Ευγενής, ο Υπερήφανος και ο Άξιος ο Συνάδελφος.
    Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον καλό συνάδελφο και άνθρωπο, που τίμησε με τη δράση του την ελληνική δημοσιογραφία και τον ελληνικό πολιτισμό.
    Καλό ταξίδι φίλε μου Θανάση…

Subscribe in a reader Facebook page Follow me