Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Καλό  στερνό ταξίδι

στον «βασιλιά» των μπλουζ

 Πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου 2015 στο Λας Βέγκας της Νεβάδα των ΗΠΑ

 Ο κόσμος των μπλουζ,  αλλά και η σύγχρονη μουσική σκηνή γενικότερα, έχασε μια εμβληματική μορφή:    Ο B. B. King, δεν θα εμφανισθεί πλέον επί σκηνής οριστικά.

Ο Riley B. King, καλύτερα γνωστός ως B. B. King (Μπι Μπι Κινγκ) που έφυγε για πάντα χτες, είχε γεννηθεί 16 Σεπτεμβρίου 1925  και σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ήταν «Αμερικανός κιθαρίστας των μπλουζ και τραγουδοποιός». 
Ήταν από τους πιο γνωστούς μουσικούς της λαϊκής μουσικής των αφροαμερικανών, της μπλουζ , στον κόσμο. 
Τα τραγούδια του όμως θα μας συνοδεύουν,  ιδιαίτερα τους λάτρεις της  μουσικής Rhythm and Blues και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο χειριζόταν την κιθάρα του. 
Ο ίδιος ήθελε να τον αποκαλούν «κιθαρίστα κι όχι τραγουδιστή». 
Σήμα κατατεθέν του B. B. King ήταν η κιθάρα του με το προσωνύμιο Lucille, μια "ειδικής κατασκευής" Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες "Lucille" από τα χέρια του, αλλά ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη. 
Είχε άδεια πιλότου, ήταν γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, ουδέποτε έπινε  αλκοόλ ούτε κάπνιζε.
Το 1949 ο B. B. King ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους στην εταιρεία RPM Records η οποία έδρευε στο Λος Άντζελες. Πολλές από τις πρώτες δουλειές του καλλιτέχνη ηχογραφήθηκαν από τον περίφημο Sam Phillips, ο οποίος αργότερα ίδρυσε την θρυλική Sun Records και ανακάλυψε τον Elvis Presley. Ο King ήταν επίσης disc jockey στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.
Την δεκαετία του '50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, (Rythm and Blues) θέση στην οποία οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, "Sneakin' Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love. Το 1962 υπέγραψε με την εταιρεία ABC-Paramount Records.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν το κομμάτι The Thrill Is Gone το οποίο ήταν επανεκτέλεση, με πρώτο εκτελεστή τον Roy Hawkins. Το τραγούδι έγινε επιτυχία στα τσαρτς της R&B αλλά και της ποπ, κάτι πρωτόγνωρο για έναν R&B καλλιτέχνη. 
Τα βλέμματα όλων κέρδισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Η επιτυχία του King συνεχίστηκε τη δεκαετία του '70 με τραγούδια όπως τα To Know You Is to Love You και I Like to Live the Love. Από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, του '80, του '90 και του 2000, ο B. B. King ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια. Αντ' αυτού, αφιερώθηκε σε εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και δίνοντας ρεσιτάλ, σχεδόν επί 300 νύχτες κάθε χρόνο. 
  Το 1988 δημιούργησε μια νέα γενιά θαυμαστών με την κυκλοφορία του single When Love Comes To Town, συνεργαζόμενος με το ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ Rattle and Hum. 
Το 2000, ο B. B. King συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.
Έως και σήμερα περισσότερες από 100 συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση σε πολλές χώρες.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 29 Νοεμβρίου 2006 στο Σάο Πάολο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον καλλιτέχνη αν αυτή θα είναι η πραγματική αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Όπως απάντησε "ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ένας άνθρωπος από την Σκωτία με το όνομα Σον Κόνερι. Πολλοί θα τον ξέρετε σαν τον James Bond 007. Έπαιξε σε μια ταινία με τον τίτλο Never Say Never Again".
Δισκογραφία
Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε σε βινίλιο 45 στροφών (σινγκλς) ήταν:
"Miss Martha King" (1949, Bullet)
"Got the Blues" (1949)
Τα άλμπουμ του:
King of the Blues (1960)
My Kind of Blues (1960)
Live at the Regal (Live, 1965)
Lucille (1968)
Live and Well (1969)
Completely Well (1969)
Indianola Mississippi Seeds (1970)
B.B. King In London (1971)
Live in Cook County Jail (1971)
Lucille Talks Back (1975)
Midnight Believer (1978)
Live "Now Appearing" at Ole Miss (1980)
There Must Be a Better World Somewhere (1981)
Love Me Tender (1982)
Why I Sing the Blues (1983)
B.B. King and Sons Live (Live, 1990)
Live at San Quentin (1991)
Live at the Apollo (Live, 1991)
There is Always One More Time (1991)
Deuces Wild (1997)
Riding with the King (2000)
Reflections (2003)
The Ultimate Collection (2005)
B.B. King & Friends: 80 (2005)
 
Με πληροφορίες από την Wikipedia
 

 

  

Subscribe in a reader Facebook page Follow me