Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ματριόσκα

η αξιοπρεπής κυρία

Η  πολύχρωμη ξύλινη κουκλίτσα με το ροδαλό πρόσωπο, που κρύβει μέσα της πολλές άλλες κουκλίτσες μπορεί να θεωρείται ως ρωσικό σύμβολο, αλλά δεν είναι ρωσική αποκλειστικότητα. Και είναι πολύ νεότερη από όσο κάποιος φαντάζεται. Η πρώτη κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Η ιστορία της ωστόσο κρύβει μερικές εκπλήξεις. Το όνομα matryoshka προέρχεται από το Matryonaπου μεταφράζεται ως  «αξιοπρεπής κυρία», «μητέρα οικογενειάρχης» ή και λαϊκότερα «μανούλα».

 Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι δημιουργοί της κούκλας  εμπνεύσθηκαν από την μυθολογική Αφροδίτη, αλλά και από κινεζικές και ινδικές κούκλες που χρησιμοποιούσαν παρόμοιες τεχνικές.

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Μόσχας, φιλοξενείται αυτές τις ημέρες έκθεση με Ματριόσκες,  πρωτότυπα του 19ου αιώνα, αλλά και Μολδαβές όπου επίσης υπάρχει παράδοση.

Σύμφωνα με ιστορικούς τους Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, η προέλευση της Ματριόσκα ανήκει στον  βουδιστή μοναχό Bodhidharma, έναν από τους ιδρυτές του Μοναστηριού Σαολίν. Στα ιαπωνικά υπάρχει παρόμοια κούκλα που ονομάζεται Νταρούμα και κατασκευάζεται από σκληρό χαρτί..

Σύμφωνα με την ίδια άποψη, η Ματριόσκα έφτασε στη Ρωσία από την Ιαπωνία στα 1800. την είχε φέρει η σύζυγος ενός σπουδαίου μελετητή Τέχνης, της εποχής εκείνης, του SavvaMamontov.

 Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, ο Μαμόντοφ,  ζήτησε από τον καλλιτέχνη SergeiMalyutinνα φτιάξει κάτι αντίστοιχο.

Σύμφωνα με την YelenaTitovaπανρωσικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης   πάντως, δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η Ματριόσκα, προέρχεται από την ιαπωνική χάρτινη κούκλα.

 Σύμωνα με την ίδια, ξ πρώτη ρωσική Ματριόσκα, εμφανίζεται στα τέλη του 1890 σε εργαστήρι παιχνιδιών στη Μόσχα. Ως δημιουργοί φέρονται οι καλλιτέχνες VasilyZvezdochkinκαι SergeiMalyutin.

Στα 1900 το δημιούργημά τους μεταφέρθηκε στη παγκόσμια  έκθεση στο Παρίσι και είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο, στα βραβεία για το καλύτερο παιχνίδι.

(RBTH)

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me