Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

“Εορτή εορτών και 

πανήγυρις πανηγύρεων” 
για την Τυπογραφία
Ο εκδότης των "Χανιώτικων νέων" και ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, η διευθύντρια του Μουσείου Έλια Κουμή και ο διευθυντής των "Χανιώτικων νέων" Παρασκευάς Περάκης
του Βαγγέλη Κακατσάκη
  “Εορτή εορτών και πανήγυρις πανηγύρεων” για την Τυπογραφία, το διεθνές τριήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
 Για «εξαιρετική διοργάνωση» και για «τρεις υπέροχες μέρες» που έζησαν οι σύνεδροι στον τόπο μας, έκανε λόγο, κλείνοντας τις εργασίες του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Alan Marshall, για να αποδώσει στη συνέχεια, σαν «ιστορικός αναλυτής», όπως είπε, φόρο τιμής στους “αμφιτρύωνες” του Συνεδρίου, στο Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη που δημιούργησαν το Μουσείο τους, («έργο πάθους» και «προϊόν δημιουργικής περιέργειας», το χαρακτήρισε) «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν τους».
 «Ολα αυτά είναι μεγαλειώδη», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του, έμπλεος χαράς και ικανοποίησης γι’ αυτά που έγιναν, έτσι όπως άρτια οργανωτικά, αγαπητικά και διανθισμένα με το μοναδικό άρωμα της κρητικής φιλοξενίας. 
 Εμφανής η συγκίνησή του, όπως και όλων των συνέδρων άλλωστε. Απίστευτα γι’ αυτούς όλα όσα, προπάντων, στο περιθώριο του Συνεδρίου έζησαν…
«Μάνα, σαν έρθουν οι φίλοι μου
κι αν έρθουν οι εδικοί μας
 να μη τους πεις κι απόθανα να τους βαροκαρδίσεις
 Στρώσε τους τάβλα να γευτούν, κλίνη να κοιμηθούνε,
 στρώσε τους παραπέζουλα να θέσουν τ’ άρματά τους,
 και σαν ξυπνήσουν το πρωί και σ’ αποχαιρετούνε,
 πες τους το πως απόθανα». 
  Με σπασμένη απ’ τη συγκίνηση φωνή, απ’ τον Γιάννη Γαρεδάκη η ανταπάντηση, σ’ αυτά που είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας. Αφού πρώτα έκανε μια σύντομη εισαγωγή στην “ιστορία” των στίχων του γνωστού ριζίτικου τραγουδιού και εξήγησε ότι στην Κρήτη η φιλοξενία είναι παράδοση και παραμένει τρόπος ζωής. «Τιμή και χαρά για μας να σας υποδεχθούμε και να σας φιλοξενήσουμε», υπογράμμισε.
  «Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν ακόμα σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι, που επιμένουν να προτιμούν τον ρόλο του δημιουργού σε αντίθεση με τους πολλούς που προτιμούν τον ρόλο του προπέτη», είχα γράψει χρησιμοποιώντας τα λόγια του Κοπέρνικου, πριν από 5 χρόνια με αφορμή τα εγκαίνια της πτέρυγας του Μουσείου που φιλοξένησε τη συλλογή του Αντώνη Παπαντωνόπουλου για την Ιστορία της Γραφής. 
  Να το επαναλάβω και μάλιστα δυο φορές σήμερα. Και επειδή οι άνθρωποι αυτοί επιμένουν πλουτίζοντάς το (τρανό παράδειγμα η αίθουσα που φιλοξένησε τη συλλογή του Κώστα Τζωρτζάκη) και διευρύνοντας τις δραστηριότητές του, να προβάλλουν και αποφανίζουν τον τόπο μας, τα Χανιά, την Κρήτη, μα και όλη την Ελλάδα, και να μοιράζονται τη χαρά τους γι’ αυτό με τους φίλους τους. Μα, και προπάντων, επειδή έχουν μπολιάσει με το “πάθος” τους, αλλά και με το “πνεύμα” τους, τους συνεχιστές τους: την διευθύντρια του Μουσείου Έλια Κουμή, όπως και τον Παρασκευά Περάκη και τον Μανόλη Γαρεδάκη, διευθυντή και εκδότη των “Χανιώτικων νέων”, αντίστοιχα…
 
Πολλοί οι ωσεί παρόντες…
Πολλοί, σίγουρα, οι ωσεί παρόντες, σαν σύνεδροι, στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας κι όχι μόνον ο και σπουδαίος λόγιος και αγωνιστής των Κρητικών Επαναστάσεων, εκδότης του Ραδάμανθυ, «της πρώτης κρητικής εφημερίδας (το δεύτερο φύλλο της οποίας εκδόθηκε το 1841 με φορητό τυπογραφείο στον Βαφέ Αποκορώνου)» Εμμανουήλ Βυβιλάκης. 
Και γιατί σίγουρα θα βρεθούν αρκετοί, και δεν μιλώ αποκλειστικά μόνο για τους εισηγητές, που μνημόνευσαν, τα έργα και τις ημέρες τους και θα "κουβέντιασαν” την προσφορά τους γενικότερα στην Τυπογραφία αλλά και ειδικότερα στο στήσιμο του Μουσείου Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. 
Ωσεί παρόντες για παράδειγμα ο Ζαχαρίας Καλλέργης, ο Νικόλαος Βλαστός, ο Μάρκος Μουσούρος και οι άλλοι συντελεστές, που επιμελήθηκαν το εκδοθέν εν έτει 1499 στη Βενετία αποκλειστικό από Κρήτες, λεξικό “ετυμολογικόν Μέγα” και στο οποίο αναφέρεται, στο επίγραμμά του ο τρίτος: 
«Κρητικός είναι αυτός που τα σκάλισε
Κρητικός αυτός που τα κέντησε ένα ένα,
Κρητικός αυτός που τα έχυσε μολύβι
 και Κρητικός κάνει τα έξοδα,
 εκείνος που έχει το όνομα της νίκης
Κρητικός κι αυτός που κάνει τούτο το εγκώμιο», 
σε μετάφραση. Και, βέβαια, από κοντά ο αξέχαστος Μιχάλης Γρηγοράκης, ο “μίγρης” των Χανιώτικων νέων, που στάθηκε όσο λίγοι στον Γιάννη Γαρεδάκη στη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας, που, όπως έχω ξαναγράψει, είναι στολή και στολίδι του τόπου μας και αποτελεί εξ αδιανεμήτου πλούτο για όλους τους Χανιώτες, για όλους τους Κρητικούς μα και για όλους τους Έλληνες. 
  Ατέλειωτος ο κατάλογος εκείνων, των επωνύμων και των ανωνύμων, που παρακολουθούν, ωσεί παρόντες, απ’ το επουράνιο σπίτι της Γιαγιάς Τυπογραφίας, όπου βρίσκονται, το φετινό ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας. Και σαν εκδήλωση μνήμης μπορεί να “ιδωθεί”…
“Μουσειοτυπογραφικές πολιτισμού παντιέρες”
«Ξεχωριστές για τα Χανιά τρεις συνεδρίου μέρες
μουσειοτυπογραφικές πολιτισμού παντιέρες».
  Η πρώτη απ’ τις τέσσερις μαντινάδες που μου έστειλε μέσω κινητού, ο και καλός μου φίλος γνωστός δάσκαλος, μαντιναδολόγος, ριμαδόρος Κωστής Λαγουδιανάκης, μισή ώρα μόλις μετά την πληροφόρηση που του έκανα για το Μεγάλο Πανευρωπαϊκό των Μουσείων Τυπογραφίας Συνέδριο. 
«Αλλοτες Γουτεμβέργιου τα κινητά στοιχεία
σήμερο τυπογραφικά μπαινάμικα μουσεία», 
η δεύτερη. 
«Τυπογραφίας μάζωξη τσ’ Ευρώπης τα μουσεία,
 ξετρέχουνε συνέδριο γράφοντας ιστορία», η τρίτη. 
«Και το Μουσείο τω Χανιώ στέκει στο μετερίζι
 τυπογραφίας ξέτελα τιμά και τα πρεπίζει», η τέταρτη. 
  Τα λέει όλα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο εκ των κορυφαίων διαλεκτοφώνων κρητικών ποιητών. 
Όντως “ξεχωριστές” για τα Χανιά οι τρεις μέρες του Συνεδρίου που διοργανώνουν τα “μπαινάμικα” (άξια κάθε επαίνου) μουσεία, στο Μουσείο Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στο Μουσείο “τω Χανιώ”, που “τιμά” και “πρεπίζει” τα “ξέτελα” της τυπογραφίας. 
Και από τη γνωστή συνεργάτιδά μου “Στα πεταχτά”, καλή Χανιώτισσα μαντιναδολόγο, Νεκταρία Θεοδωρογλάκη δυο μαντινάδες για το περί ου ο λόγος Συνέδριο, που μπορούν να “ιδωθούν”, όπως κι αυτές του Λαγουδιανάκη, άλλωστε και σαν ρίμα:
 «Μουσεία τυπογραφικά υπάρχουν στην Ευρώπη
 με πάθος τα υπηρετούν πνευματικοί ανθρώποι.
 Υπάρχουν Τυπογραφικά Μουσεία στον Πλανήτη
 το Διεθνές Συνέδριο το κάνουνε στην Κρήτη». 
Κατάπολλα ευχαριστώ κι εσένα, όπως και τον Κωστή, Νεκταρία!
(ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ νεα)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me