Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Η Τυπογραφία της Αναγέννησης 

     συναντά την Κρητική Λογοτεχνία
      μέσα από την Τέχνη του Δρόμου
Ημερίδα με θέμα “Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, Σούδα.
Στην ημερίδα, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν περισσότερα για την ιστορία της ελληνικής γραφής και τυπογραφίας, της Κρητικής λογοτεχνίας της Αναγέννησης αλλά και την πορεία της τέχνης του δρόμου, του γκράφιτι. Επίσης, σχολεία από όλη την Κρήτη που συμμετείχαν στο ομώνυμο περιφερειακό δίκτυο την περασμένη χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους. 
Την ημερίδα διοργανώνουν το Μουσείο Τυπογραφίας, η  ΔΔΕ Χανίων, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΑΤΕΙ Αθήνας,
 Εφέτος είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που μαθητές της Κρήτης συναντούν τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη, γνωρίζουν την πρώιμη Ελληνική Τυπογραφία και εκφράζονται μέσα από την τέχνη του δρόμου χάρη στο δίκτυο που δημιούργησαν η ομάδα σπουδαστών «Τυποτρόπιον» του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Λασιθίου με την υποστήριξη του Μουσείου Τυπογραφίας.
 Στόχος του εγχειρήματος είναι η σύνδεση δύο διαφορετικών μέσων οπτικής επικοινωνίας, της πρώιμης τυπογραφίας και του δημιουργικού γκράφιτι, με τα αξεπέραστα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας, έτσι ώστε η πολιτισμική παράδοση, η εκπαίδευση και η καλλιτεχνική έκφραση να επικοινωνήσουν εποικοδομητικά το χθες, το σήμερα και το αύριο. 
 Εμπνεόμενοι από τις δυναμικές διεθνείς καλλιτεχνικές αναζητήσεις οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως να τις μπολιάζουν με τον πλούτο της τοπικής παράδοσης και έτσι να μεταφέρουν στο παρόν τα διαχρονικά επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού. 
Εφόσον η προσπάθεια αυτή ευδοκιμήσει θα δούμε την ερχόμενη άνοιξη την Κρήτη να “ανθίζει” από άκρη σε άκρη με δίστιχα της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου. Σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά.
Σημείωση styx.gr: Άλλο δημιουργικό γκράφιτι κι άλλο μπουρδολογία και ξενικά γραφικά σχήματα-μουντζούρες.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
10.00 – 10.30    Προσέλευση Εγγραφές
10.45 – 11.00     Χαιρετισμοί
11:00-12:00 “Ιστορία ελληνικής Γραφής και Τυπογραφίας”, Γιώργος Ματθιόπουλος Τμήμα Γραφιστικής  ΑΤΕΙ Αθήνας        12:00-12:15 «Η Τέχνη του Δρόμου (Street Art): Η πορεία στο χρόνο», Όλγα Βερυκάκη (ΠΕ08) ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
12:15-12:30  «Ο Κρητικός Σαίξπηρ και ο Ερωτόκριτος», Φιλίτσα Πεδιαδίτη ΥΣΔ ΔΔΕ Λασιθίου  
12:30  Διάλειμμα 
12:45-14:00 Παρουσίαση Προγραμμάτων Λυκείων 2016-2017  
14:00-15:00 Αξιολόγηση Δικτύου Παρουσίαση των στόχων του προγράμματος για το 2017-2018,                 Συντονισμός Συζήτησης Αρετή Μαρματάκη ΥΣΔ ΔΔΕ Χανίων
15:00-15:45 Διάλειμμα
15:45-16:30 Ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας, Έλια Κουμή Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων
16:30-17:00 Εργαστήρι: Τεχνικές εφαρμογής της γραμματοσειράς Grecs du roi στην Τέχνη του Δρόμου, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου - Ομάδα Σπουδαστών Τυποτρόπιον-ΑΤΕΙ
(Το εργαστήρι μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο όσοι θα συμμετέχουν στο Δίκτυο και θα πάρουν μέρος στις δράσεις διάχυσης των στόχων του).
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me