Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Δελτίο Τύπου ΥΠΕΘΑ

Φορώντας την αεροπορική κάσκα θα κάνει πλέον ενημέρωση ο υπουργός Άμυνας, μέσω ενδοεπικοινωνίας… στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Άμυνας

Για να επικοινωνούν μαζί του οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να φορούν την κάσκα του Αρχηγού της Αεροπορίας ώσπου να πωληθεί κι αυτή στη δημοπρασία των θυμάτων για το τσουνάμι.

 

Σπηλαιώδης άποψη για την ενημέρωση

 

 

Του  Κώστα Μπετινάκη

Η ιστορία είναι απλή. Ο υπουργός Άμυνας, αφού επί δέκα μήνες δεν θέλησε να δει τους διαπιστευμένους στο υπουργείο συντάκτες νομίζοντας ότι είναι ορντινάτσες που θα κουβαλούν τις ανακοινώσεις του, και αφού είδε να χάνει επικοινωνιακά μετά από μια σειρά γκάφες (επιεικής έκφραση), φώναξε κάποιους αναρμόδιους, να κάνουν χρέη επικοινωνιακού συμβούλου.

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Κατόπιν, πήρε σειρά περιοριστικών για την ενημέρωση μέτρων, με αποκορύφωμα τον σταδιακό αποκλεισμό των συντακτών από τον τέταρτο όροφο, όπου και το γραφείο του, περιορίζοντάς τους σε «παράγκα ενημέρωσης» στο ισόγειο. Αρχικά μάλιστα είχε σκεφτεί να τους μεταφέρει και εκτός του κυρίως κτιρίου του Πενταγώνου, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε. Είναι γνωστή η παμπάλαια μέθοδος για το μη χείρον βέλτιστον.

 

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ τον είχε επισκεφτεί στο Πεντάγωνο όπου και συμφωνήθηκε να «παγώσουν οι αλλαγές» - να μην αλλάξει δηλαδή το ισχύον σύστημα ενημέρωσης αλλά να βρεθούν τρόποι  βελτίωσής του, ώσπου να συναντηθεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με τους διαπιστευμένους στο υπουργείο Άμυνας συντάκτες και να γίνει νέα συνάντηση με τον υπουργό.

Η σύσκεψη με τους «στρατιωτικούς» συντάκτες – όπως συνηθίζεται να  αποκαλούνται συναδελφικά- έγινε αλλά ο υπουργός εκώφευσε σε πρόσκληση νέας συνάντησης με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Αντ’ αυτής μάλιστα πληροφορηθήκαμε πως προχώρησε στην «χωροταξική ρύθμιση» της ενημέρωσης…..

Η αντίδραση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν άμεση. Κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους συντάκτες του Υπουργείου Άμυνας και ομόφωνα κατέληξαν στην απόφαση:

 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την απαράδεκτη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας απέναντι στο δικαίωμα της ενημέρωσης, αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνεται καμία αναφορά από τα Μ.Μ.Ε. στα ονόματα και στις δραστηριότητες όλων των μελών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ στις τηλεοράσεις να μην προβάλλεται η εικόνα τους.
Ο αρμόδιος υπουργός καταπάτησε τη συμφωνία που είχε κάνει με την αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ, στις 23 Δεκεμβρίου, όπου είχε δεσμευθεί ότι θα "παγώσουν" όλες οι αλλαγές σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών, που ο ίδιος είχε μεθοδεύσει.
Η ΕΣΗΕΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτές τις αλλαγές επειδή δημιουργούν συνθήκες περιορισμού της ενημέρωσης και χειραγώγησής της.
Το Δ.Σ. είχε θέσει το θέμα και στον υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στις 14/1/05.
Οι συντάκτες που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ομόφωνα συντάχθηκαν με την απόφαση του Δ.Σ.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν η ΠΟΕΣΥ, όλες οι περιφερειακές δημοσιογραφικές ενώσεις, η ΕΣΠΗΤ αλλά και το Διασωματειακό, προκειμένου η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα έντυπα, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
Αίτημα της ΕΣΗΕΑ είναι να σεβαστεί ο υπουργός το δικαίωμα της ενημέρωσης, να "παγώσουν" όλες οι αλλαγές που έχει δρομολογήσει και να συναντηθεί με το Δ.Σ.

 

Η απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

 

Η  Π.Ο.Ε.ΣΥ. διαμαρτύρεται έντονα για τις αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών που μεθόδευσε και επέβαλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το δημοσιογραφικό σώμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τις αλλαγές αυτές και θεωρεί ότι οδηγούν σε περιορισμό της ενημέρωσης και στη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησή της. Η Ομοσπονδία ζητά να κατοχυρωθούν στους συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ όλα τα δικαιώματα ανεμπόδιστης πρόσβασης που είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη ή αντικειμενική ενημέρωση.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. στηρίζει ανεπιφύλακτα την κινητοποίηση και τα αιτήματα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και των στρατιωτικών συντακτών και απαιτεί από την κυβέρνηση να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

 

Το σύνολο (σχεδόν) του δημοσιογραφικού Χώρου τήρησε την απόφαση του συνδικαλιστικού τους σωματείου. Πλην δύο  μόνον εξαιρέσεων. Και οι δύο από εφημερίδες προσκείμενες στη ΝΔ. Της «Απογευματινής» και της «Χώρας».

«Στρατιωτικός νόμος», από την ΕΣΗΕΑ στο Πεντάγωνο», είναι ο τίτλος ανυπόγραφου άρθρου στην «Απογευματινή», ενώ   εκδότης εφημερίδων και ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού που θεωρεί σπίτι του την Ενωση Συντακτών, (όχι όταν απολύει συναδέλφους) χαρακτηρίζει «εν θερμώ την απόφαση του συλλογικού οργάνου».

Μέχρι και συνέντευξη Τύπου συγκάλεσε (σήμερα Τετάρτη), ο υπουργός Άμυνας χτες (στη θέση της αναβληθείσας την 3η Δεκεμβρίου) στην οποία όμως αρνήθηκαν να παραστούν  οι διαπιστευμένοι συντάκτες (πλην ενός).

Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, επαναβεβαιώθηκε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον υπουργό είναι ανοικτοί, αλλά η πρωτοβουλία  ανήκει πλέον στον ίδιο.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me