Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο «Θεόδωρος...ντι Πιέτρο», ο «χωροφύλαξ» και οι «αγωνιστικές-συσπειρωμένες όχθεις»... σε μια επιχείρηση «καθαρά δημοσιογραφικά χέρια»....

 

 

Του  Κώστα Ντελέζου, πρώην μέλους του Δ. Σ της ΠΟΕΣΥ

Η πλειονότητα του κλάδου των επαγγελματιών δημοσιογράφων παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγανάκτηση και καταδικάζει το πρωτοφανές-οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να «ενοχοποιήσει» την εργασία των συναδέλφων που νόμιμα απασχολούνται σε τομείς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα (Ε.Ρ.Τ.-Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε.-Γραμματεία Ενημέρωσης κ.λ.π.) και να βάλει φίμωτρο στην ενημέρωση.

Η ξεδιάντροπη απόπειρα τρομοκράτησης και χειραγώγησης των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, η οποία ξεκίνησε πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για το φωτογραφικό νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου», με το κρέμασμα των ονομάτων τους στα «μανταλάκια» των περιπτέρων, είχε ένα και μοναδικό στόχο: Να υπάρξει ρύθμιση που θα περιορίζει τη δημοσιογραφική λειτουργία και να αδειάσουν κάποιες δημοσιογραφικές θέσεις για να βολευτούν τα «δικά μας παιδιά»!

Η «επιχείρηση καθαρά χέρια στη δημοσιογραφία», που περιβάλεται υπό τον μανδύα δήθεν του ανοίγματος ενός γενικότερου διαλόγου για τη λειτουργία των δημοσιογράφων, δεν είναι τυχαίο ότι ακολούθησε αμέσως μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μαύρου χρήματος» και «μυστικών κονδυλίων».

Ο πρώην δημοσιογράφος Θ. Ρουσόπουλος, ως άλλος ντι Πιέτρο, με πρόσχημα την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όσους ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα», έσπευσε να αναζητήσει αμέσως διακομματική και δημοσιογραφική συναίνεση, για να οριοθετήσει «την επαγγελματική σχέση του δημοσιογραφικού κόσμου με το κράτος»! Ομως, αυτό που δεν τόλμησε να πει ανοιχτά, είναι ότι ουσιαστικά επιδιώκει να βάλει στο γύψο τη δημοσιογραφική λειτουργία!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσα από το δίλημμα για επιλογή «μιας θέσης στο δημόσιο», χωρίς όμως σκοπίμως να διευκρινίζει εάν η θέση αυτή θα είναι μόνιμη, με ασφάλιση ή χωρίς ασφάλιση, με δίμηνη ή τρίμηνη σύμβαση εργασίας, επειχειρεί να οδηγήσει εκατοντάδες συναδέλφους σε οικειοθελή έξοδο από τη δουλειά τους! Κι αυτό, καθώς από τον ερχόμενο Ιούνιο θα είναι πλέον ασυμβίβαστο να είναι κάποιος, για παράδειγμα, ανταποκριτής του ΑΠΕ στην επαρχία με 250 ευρώ το μήνα και την ίδια στιγμή να δουλεύει σε ένα δημοτικό ραδιόφωνο, παίρνοντας άλλα 500 ευρώ!...

Αρωγό στα σχέδιά του αυτά ο Θ. Ρουσόπουλος βρήκε την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, που έσπευσε να του «στρώσει το χαλί» για να «καθάρει» με νέες ρυθμίσεις τον κλάδο! Στο όνομα της «κάθαρσης» αυτής, η ίδια πλειοψηφία του Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ, αβασάνιστα και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη παρέδωσε βορά στην κοινή γνώμη 1.044 νομίμως εργαζόμενους συναδέλφους, εμφανίζοντάς τους το λιγότερο ως διαπλεκόμενους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, που στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας διακρίθηκε στο ρεπορτάζ της «Χωροφυλακής», έσπευσε φαίνεται να διευκολύνει τον «περισπούδαστο» Θ. Ρουσόπουλο στο να επιτύχει τα σχέδιά του. Στην προσπάθειά του δε να επιδείξει καλή διαγωγή και να του ξαναδοθεί το χρίσμα του «δεξιού» υποψηφίου στο χώρο της ΕΣΗΕΑ -και αργότερα, ενδεχομένως και σε άλλους πολιτικούς στίβους- έσπευσε με συνοπτικές διαδικασίες να ανοίξει το διάλογο που οδηγεί άμεσα στη χειραγώγηση του κλάδου από πολιτικούς και εισαγγελείς!

Και το έκανε αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους μαχόμενους δημοσιογράφους που πεθαίνουν κάθε μέρα στο πεζοδρόμιο, αλλά και τους βετεράνους μας αφού συμφώνησε με την κυβέρνηση να τους δοθεί ένα μικρό φιλοδώρημα  αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Δεν μπήκε καν στον κόπο να συγκαλέσει το Μεικτό Συμβούλιο και να ζητήσει να γίνουν γενικές συνελεύσεις συντακτών στους χώρους δουλειάς, ώστε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Και δεν δεν το έκανε αυτό, παρότι η θητεία του σημερινού Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ και του ιδίου εκπνέει σε δύο μήνες!

Τί άραγε φοβήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος τηης ΕΣΗΕΑ; Μήπως ότι θα χανόταν «πολύτιμος χρόνος» στο εγχείρημα του Ρουσόπουλου ή ότι οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι θα έβαζαν φραγμό στα σχέδια του ιδίου και της κυβέρνησης;

Εξίσου τεράστια συνδικαλιστική ευθύνη φέρει και η υπόλοιπη συνδικαλιστική ηγεσία του λεγόμενου «αριστερού χώρου», που συγκροτεί την πλειοψηφία του Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ, η οποία συμμετέχει στο «θέατρο σκιών» του κ. Ρουσόπουλου.

Η ετερόκλητη συμμαχία των «συν-τρίμηδων» και των άλλων «αγωνιστικών» και «συσπειρωμένων» παρατάξεων που βρίσκονται σε διάφορες «όχθες», έσπευσε να συνταχθεί αμέσως με τις θέσεις του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, καθώς θεώρησε ότι βρήκε μια καλή ευκαιρία να κατατροπώσει την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ). Ατύχησαν όμως…

Βλέπετε, η ΚΕΔ, η μοναδική δημοσιογραφική παράταξη που διαφώνησε ανοιχτά με όλη αυτή την άθλια μεθόδευση της δημόσιας διαπόμπευσης και της χειραγώγησης -μέσω της τρομοκράτησης- των δημοσιογράφων, είναι η παράταξη την οποία οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν πρώτη δύναμη στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Ταυτοχρόνως, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η ΚΕΔ θα είναι το μεγάλο εμπόδιό τους στις επερχόμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

Επαναλήφθηκε δηλαδή, σε μικρογραφία, αυτό που έκανε η Συνασπισμένη Αριστερά το 1989 όταν συγκρότησε κυβέρνηση με τη Ν. Δ για να «καθάρει» το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να το λεηλατήσει (η ιστορία επαναλαμβάνεται...).

Αλήθεια, γιατί και οι προοδευτικοί «σύντροφοι» δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να ενημερώσουν πλατιά το δημοσιογραφικό σώμα για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα; Ομως, τί να περιμένει κανείς από «προοδευτικούς» συνδικαλιστές που ενώ υποτίθεται ότι κόπτονται για τη διαφάνεια και την κάθαρση στον κλάδο, αρνούνται να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ την αντίθετη άποψη που εκφράστηκε στο Δ. Σ της Ενωσης;

Το σύνολο των επαγγελματιών δημοσιογράφων, έπειτα από την ολοκλήρωση του παζλ των κυβερνητικών επιδιώξεων για τον κλάδο, όπως αυτό διατυπώθηκε από το Θ. Ρουσόπουλο στην τελευταία συνάντηση του Ζαππείου, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος:

-Δεν θα επιτρέψει άλλο τον διασυρμό των συναδέλφων που νόμιμα εργάζονται.

-Δεν θα ανεχτεί καμία νομοθετική ρύθμιση για τη δημοσιογραφική λειτουργία και το επάγγελμα.

-Δεν θα χαρίσει σε κανέναν τις νόμιμες δημοσιογραφικές θέσεις απασχόλησης.

Οι Ενώσεις Συντακτών και η ΠΟΕΣΥ καλούνται να περιφρουρήσουν τις θέσεις αυτές, δεδομένου ότι νόμοι για τη δημοσιογραφική λειτουργία στο Δημόσιο υπάρχουν -και δεν χρειάζονται άλλοι- και πως τις ευθύνες για την τήρησή τους (πολυθεσία κ.λ.π.) έχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Επίσης, το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, οι φορείς του κλάδου και ΠΟΕΣΥ θα πρέπει να αναλάβουν ουσιαστική πρωτοβουλία για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας (με τα ασυμβίβαστα που προβλέπει και κάποτε πρέπει να τηρηθούν), με ταυτόχρονη ενίσχυσή του για την ποιοτική αναβάθμιση της πληροφόρησης, την θωράκιση της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας του επαγγέλματος με νέο «συμβόλαιο αυτοδέσμευσης και αυτορύθμισης» που θα απαντά σε κάθε έξωθεν επέλαση στη δημοσιογραφική λειτουργία.

-Επειδή, έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της πλειονότητας του δημοσιογραφικού κόσμου απέναντι στη σημερινή πλειοψηφία του Δ. Σ της ΕΣΗΕΑ...

-Επειδή, κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που δεν είναι συνταξιούχοι κι έχουν μέλλον ακόμα μπροστά τους...

-Επειδή, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ μπορεί μεν να είναι μικρό -δυο μήνες- αλλά αρκετό για φέρει περισσότερα δεινά στον κλάδο...

... Οι ετερόκλητες συμμαχίες της ΕΣΗΕΑ, το μόνο καλό που μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή προσφορά στον κλάδο, είναι να παραιτηθούν και να γίνουν άμεσα εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ. Μιας διοίκησης που με νωπή τη βούληση του δημοσιογραφικού κόσμου, θα προασπίσει το αγαθό της απρόσκοπτης ενημέρωσης του ελληνικού λαού και την ελεύθερη λειτουργία των δημοσιογράφων, ενώ θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει στο χώρο μας.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me