Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ανεργία: Κι όμως υπάρχει λύση

ΟΧΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ1. Η ανεργία είναι η σκληρότερη μορφή καταπίεσης των δημοσιογράφων όπως και των άλλων εργαζόμενων. Η ΕΣΗΕΑ πρέπει να υιοθετήσει πιο επιθετική δράση για την καταπολέμηση της ανεργίας (πέρα από τις αντιδράσεις κατά των απολύσεων οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν) και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στα μέλη της που έχασαν τη δουλειά τους. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν συμβατική υποχρέωση να τηρούν την αναλογία 80-20 μελών και μη μελών της ΕΣΗΕΑ, στους δημοσιογράφους που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρούν αυτή τη συμβατική υποχρέωση τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 100 μέλη της ΕΣΗΕΑ χωρίς καμιά απασχόληση.

2. Τα μέσα ενημέρωσης διευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά από δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ και οπωσδήποτε έχουν τη δυνατότητα επηρεασμού των ιδιοκτητών τόσο για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων όσο και για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας στα άνεργα μέλη της Ένωσης Συντακτών. Πολύ συχνά έχουν μεσολαβήσει στην ΕΣΗΕΑ και πάντοτε η ΕΣΗΕΑ τους αντιμετωπίζει ως συναδέλφους και όχι ως εκπροσώπους της εργοδοσίας. Διατηρώντας την ιδιότητα του μέλους, οίκοθεν νοείται ότι οφείλουν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους απέναντι στην σκληρότερη μορφή καταπίεσης των δημοσιογράφων που είναι η ανεργία. Άλλωστε σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν και προσωπική εμπειρία και λόγο να δείξουν ευαισθησία.

3. Η εξασφάλιση εργασίας στους  ανέργους δημοσιογράφους μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι χρέος για την Ένωση Συντακτών, συμβατική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις, ένδειξη συναδελφικής αλληλεγγύης για τα μέλη που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και απόδειξη της ευαισθησίας τους και αναφαίρετο δικαίωμα για τους δημοσιογράφους που ασφαλώς χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας ή και σε μακρόχρονη ανεργία. Οι αριθμοί λένε ότι αν κάθε μέσο ενημέρωσης καλύπτει έστω το 1% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων του από τον πίνακα των ανέργων που τηρεί η ΕΣΗΕΑ, (κι αυτό γίνει σε ετήσια βάση) σε πολύ λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ένας άνεργος.

4. Πολύ περισσότερο αν τα κρατικής ιδιοκτησίας μέσα ενημέρωσης (στα οποία έχουν προσληφθεί πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι τους τελευταίους 12 μήνες) πράξουν το χρέος τους, μεγάλο μέρος του προβλήματος δεν θα υπάρχει. Ακόμα περισσότερο, αν ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης Θόδωρος Ρουσόπουλος (μέλος της ΕΣΗΕΑ) δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει με λόγια (ή έστω το έχει δείξει σε ποσοστό που αναλογεί) επιλέγοντας για τις θέσεις δημοσιογράφων του δημοσίου από τον κατάλογο των ανέργων, ένα μέρος του προβλήματος θα έχει επιλυθεί κατόπιν ενεργειών του. Θα δείξει έτσι και ευαισθησία, αλλά και θα φανεί στην κοινή γνώμη ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται νομίμως στο δημόσιο δεν είναι άτομα με ροπή προς τη διαφθορά, αλλά εργαζόμενοι με δικαιώματα και ανάγκες και απασχόληση σύμφωνα με τη ΣΣΕ και με ασφάλιση στα ταμεία μας.

5. Επιπλέον το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οφείλει να διαβεβαιώσει όλους τους άνεργους δημοσιογράφους οι οποίοι τυχόν θα προσληφθούν στο δημόσιο με απόφαση του υπουργού Επικρατείας, ότι δεν πρόκειται να διαγραφούν από μέλη της Ενώσεως (όπως εισηγείται η πλειοψηφία της επιτροπής που συνεστήθη για να εισηγηθεί μέτρα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής) και η εργασία τους στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης θεωρείται από όλους αξιοπρεπής, αξιέπαινη, νόμιμη και ηθικά δεοντολογικά άμεμπτη όπως και η εργασία σε οποιονδήποτε ιδιώτη κεφαλαιούχο, εργοδότη, επιχειρηματία εκδότη.

6. Σε υλοποίηση της απόφασης αυτής το προεδρείο του ΔΣ θα πρέπει να απευθύνει μέσα στην εβδομάδα επιστολή σε όλους τους διευθυντές όλων των μέσων ενημέρωσης  που εδρεύουν στην Αθήνα και θα τους καλέσει να προσλάβουν άμεσα με αμοιβή που προβλέπεται από την ΣΣΕ ή μεγαλύτερη, αναλόγως προσόντων και κατά την ελεύθερη κρίση τους, από τον κατάλογο των ανέργων συναδέλφων που τηρεί η γραμματεία της Ένωσης. Εννοείται ότι σταδιακά πρέπει να τηρηθεί η αναλογία 80-20. Η αρχή πρέπει να γίνει με την πρόσληψη ενός ανέργου δημοσιογράφου ανά  Μέσο. Στην επιστολή θα πρέπει να τονίζεται ότι το ΔΣ θα προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση στις 8 και 9 Ιουνίου σε Μέσα Ενημέρωσης τα οποία:

α/ Δεν τηρούν τη συμβατική τους υποχρέωση της αναλογίας 80-20

β/ Επέβαλαν απλήρωτη εργασία με την υπόσχεση της πρόσληψης το τελευταίο δωδεκάμηνο

γ/ Δεν απάντησαν θετικά στην πρόσκληση για πρόσληψη ενός ανέργου δημοσιογράφου

 

 

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Subscribe in a reader Facebook page Follow me