Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Αρνούνται να δεσμευθούν  για τα κεκτημένα του κλάδου…

 

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, ήδη από τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, δημοσιοποίησε την καθαρή της πρόταση («ώστε να μην μπορεί να διαστρεβλωθεί») για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας την εκκρεμότητα με τεράστιες αρνητικές συνέπειες της έλλειψης προεδρείου.

       

Χαιρετίζουμε με ειλικρίνεια τις προσπάθειες όσων συνέβαλαν στην συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου στην ΠΟΕΣΥ, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. Επιθυμούμε να συμβάλουμε στην άμεση συγκρότηση ΕΝΩΤΙΚΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΥ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ προεδρείου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ και στην ΕΣΗΕΑ και όχι να καλλιεργήσουμε εντυπώσεις. Για το λόγο αυτό (και επειδή ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ συνάδελφος Δημήτρης Τσαλαπάτης προέρχεται από την παράταξή μας, καθώς αναγνωρίστηκε τελικά απ΄ όλους η εντολή των δημοσιογράφων στις κάλπες) απευθυνόμαστε κατευθείαν στα μέλη της Ένωσης Συντακτών, δηλαδή σ’ αυτούς που ψήφισαν κι εμάς, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων.

 

Επειδή δεν συμμετέχουμε σε παζάρια και συνδιαλλαγή για καρέκλες στην ΕΣΗΕΑ ή στην ΠΟΕΣΥ, πιστεύουμε ότι η κάθε θέση του προεδρείου, είναι δέσμευση και ευθύνη για προσφορά. Όχι αξίωμα και τίτλος ευγενείας. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ οφείλει να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των δημοσιογράφων και δεν είναι αξιωματούχος.

 

Ήδη από τον Ιούλιο προτείναμε τέσσερα σημεία στα οποία πρέπει να δεσμευθεί το ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ προεδρείο που θα εκλεγεί ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων στις κάλπες, ώστε να είναι ΕΝΩΤΙΚΟ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ. Τα τέσσερα αυτά σημεία δεν δεσμεύουν καμία παράταξη σε οτιδήποτε. Είναι κατακτημένα ζητήματα από προηγούμενες διοικήσεις. Δεν εφαρμόζονται όμως στην πράξη επειδή τα προηγούμενα προεδρεία δεν ήταν ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ και ΕΝΩΤΙΚΑ.

 

Τα τέσσερα σημεία αφορούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο προεδρείο της Ένωσης:

 

Α) Μέτρα για την  άμεση μείωση της ανεργίας. (Προτείνουμε συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης)

 

Β) Μέτρα «για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης των συναδέλφων στον δημόσιο τομέα». (προτείνουμε συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης)

 

Γ) Μέτρα για την άμεση και αυστηρή εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. (Ζητάμε την πιστή τήρηση όσων προβλέπουν οι ΣΣΕ, αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης (πχ ηλεκτρονικά μέσα, οικονομικές εφημερίδες, απογευματινές, αθλητικές κλπ) και κυρίως την πληρωμή ολόκληρης της αμοιβής της εργασίας για Κυριακή, Σάββατο, αργίες, αντικαταστάσεις και με πρόταση ωραρίου)

 

Δ) Μέτρα για «την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλα τα ΜΜΕ». (Ζητάμε τη δημιουργία τριμελών επιτροπών δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε κάθε μέσο ενημέρωσης. Τα δύο μέλη θα ορίζονται από τον εργοδότη (π.χ. ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης) και το τρίτο μέλος θα εκλέγεται από τους εργαζόμενους).

 

Αν οποιοδήποτε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, διαφωνεί έστω και σε ένα σημείο, έστω και σε μία πρόταση ή λέξη, παρακαλούμε να μας το πεί. Αν δεν καταδέχεται να το πεί σε μας, παρακαλούμε τα μέλη της ΕΣΗΕΑ που τους ψήφισαν να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ να τους το εξηγήσουν. Όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να ξέρουν, τι ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να δεχτούν πίσω από τις κλειστές πόρτες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους.

 

Εμείς, όσο κι αν προσπαθήσαμε (επί δύο μήνες) δεν καταφέραμε να τους πείσουμε να μας πουν πού διαφωνούν και αρνούνται ακόμα και να θέσουν σε ψηφοφορία την πρότασή μας. (Προφανώς δεν θέλουν να εκτεθούν στα μάτια σας, καταψηφίζοντας ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των μελών της ΕΣΗΕΑ).

 

Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουμε όλους να δεχθούν ως ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ την πρότασή μας, απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ και σας καλούμε όλους να επικοινωνήσeτε με όποιον ψηφίσατε και να του ζητήσετε εξηγήσεις για την άρνησή του.

 

Αυτά είναι κεκτημένα. Ας εξηγήσουν στους δημοσιογράφους, όσοι δεν τα ψηφίζουν, γιατί τα αρνούνται.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me