Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Στα Καλάβρυτα

  Ηρακλής Πετιμεζάς

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηρακλής Πετιμεζάς γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα. Γιος του πολιτικού δημοσιογράφου και λογοτέχνη Νικολάου Πετιμεζά-Λαύρα και απόγονος  της μεγάλης οικογένειας των αγωνιστών  του εθνικο-απελευθερωτκού αγώνα του 1821, από τα Καλάβρυτα.

 

Με την έναρξη της χιτλερικής κατοχής στην Ελλάδα το 1941, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΔΕΣ το Σεπτέμβριο του 41 πρόσφερε εξαιρετικές πράγματι υπηρεσίες. Όταν ανέβηκε ο φίλος του Ναπολέων Ζέρβας στα βουνά, ο  Ηρ. Πετιμεζάς παρέμενε ως εκπρόσωπός του στην Αθήνα, με το ψευδώνυμο Νικήτας, οργανώνοντας παράλληλα την ομώνυμη αντιστασιακή ομάδα δράσης, για τη συγκέντρωση πληροφοριών, πραγματοποίηση δολιοφθορών, οργάνωση παράνομου Τύπου κλπ.

 

Σε συνεργασία με τη σύζυγό του Φωτεινή εξέδιδε την αντιστασιακή εφημερίδα «Ελληνικός Αγών» και άλλα έντυπα, μεταξύ των οποίων και γερμανόφωνη εφημερίδα που ασκούσε συμμαχική προπαγάνδα στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

 

Το Μάρτιο του 1944 συνελήφθη και βασανίστηκε από τα SS, για να παραμείνει φυλακισμένος ως τις παραμονές της Απελευθέρωσης. Κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών είχε διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τους Βρετανούς και μετά από πρωτοβουλία του συναντήθηκαν οι Πορφυρογένης και Σκόμπι.

 

Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε πρώτος γενικός διευθυντής του ΕΙΡ, απέρριψε βρετανική πρόταση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και πήρε μέρος στην κυβέρνηση Σοφούλη (1945-46) ως υπουργός Τύπου.

Κατά τον Εμφύλιο, διετέλεσε αντιπρόεδρος  της υπό τον στρατηγό Οθωναίο Ένωσης των Δημοκρατικών Συλλόγων, περιοδεύοντας σ΄ όλη τη χώρα προασπίζοντας  τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.

 

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες (Ελευθερία, Ακρόπολις, Ελεύθερος Κόσμος κλπ) ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44. Είχε τιμηθεί με το βρετανικό μετάλλιο ανδρείας, παράσημα και άλλες διακρίσεις.

Ο Ηρακλής Πετιμεζάς, πήρε τ' όπλο του κι έφυγε, στις 15 Ιουλίου 1998, σε ηλικία 95 χρόνων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύνολο χάλκινων πνευστών

MELOS BRASS

 

 

1.     Samuel Scheidt:  Galliard Battagia

 

 2.     Johann Sebastian Bach:  Joy of Man’s desiring (arr. Tom Kennedy)

 

3.     Νικόλαος Σκαλκώτας:  Τέσσερις ελληνικοί χοροί (arr. Σ. Ρουβάς)

         α) Ηπειρώτικος 

         β) Μαζωχτός

         γ) Νερατζοφίλημα

         δ) Κλέφτικος

                                                                                   

4.     Διονύσιος Βισβάρδης:  Ζακυνθινός χορός

 

5.     Παραδοσιακό:  Μακεδονικός χορός

      (arr. Αλέξανδρος Κάτσιος)

 

6.     Leonard Bernstein:  West Side Story

           a) Maria

           b) America

 

7.     Manuel Rodriguez:  La cumparsita

 

8.     John Lennon – Paul Mac Cartney: 

      a) Yesterday

      b) Hey Jude

 

9.     Μάνος Χατζιδάκις:  Επιλογή

 

10. Παραδοσιακό:  The saints’ Hallelujah

 

 

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me