Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Έστειλε λογοκριτές

στην Ζαμάν για να γράφονται

αυτά που θέλει


  Η  τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση 2.000 και πλέον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη μεγαλύτερη εφημερίδα της γειτονικής χώρας, μετά την απόφαση των αρχών ν’ αναλάβουν τον ελέγχό της διοριμένοι λογοκριτές. Δικαστήριο, με απόφασή του χθες, διόρισε κρατικό υπάλληλο αναθέτοντάς του τον έλεγχο της εφημερίδας “Zaman,” αλλά και της αγγλόφωνης έκδ
οσής  της “Today’s Zaman”.
  Η απόφαση για το διορισμό κρατικού λειτουργού στην αναφερόμενη εφημερίδα πάρθηκε μετά από απαίτηση του εισαγγελέα που διερευνά πιθανή διασύνδεση του θρησκευτικού κινήματος του Γκιουλέν, με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
  Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία της εφημερίδας τα μεσάνυχτα με τη χρήση δακρυγόνων, αλλά και αντλιών νερού, ενώ με τη χρήση βίας έσπασαν μία πόρτα για να μπουν στα γραφεία της, σύμφωνα με ζωντανή βιντεοσκόπηση.Διεθνείς αντιδράσεις
  Έντονες διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο απηνής διωγμός που υφίσταται η ελευθεροτυπία στην Τουρκία.
  Κατόπιν εισαγγελικού αιτήματος, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε χθες να διοριστούν προσωρινοί διαχειριστές επικεφαλής του ομίλου της Ζαμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
 Το χτεσινό ουσιαστικά κλείσιμο των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων  “Zaman”  και «Today’s Zaman» που με εισαγγελική απόφαση τέθηκαν «υπό κυβερνητικό έλεγχο» αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να κλείσει το στόμα σε όσους αντιδρούν στην πολιτική του για περισσότερη εξουσία, με την μετατροπή σε προεδρικού συστήματος αντί της ισχύουσας προεδρικής Δημοκρατίας στην Τουρκία.
  Ιδιαίτερα το συγκρότημα «Ζαμάν»  κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι στήριζε τις απόψεις του -άλλοτε «πνευματικού πατέρα» του Ερντογάν- ιμάμη Φετχιουλάχ Γκιουλέν, που πλέον ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999. Ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι προσπαθεί να αποσπάσει μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Πέρυσι είχε γίνει δίκη ερήμην, εναντίον του με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης.
Τομ Οκτώβριο το καθεστώς Ερντογάν, είχε θέσει άλλες τέσσερις εφημερίδες σε «καθεστώς επιτήρησης» λόγω των αντιπολιτευόμενων άρθρων τους. Τώρα πλέον αρθρογραφούν όλες αυτές με φιλοκυβερνητικές θέσεις.
  Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του 6oυ Ποινικού Ειρηνοδικείου της Κωνσταντινούπολης να επιβάλει «κυβερνητικό έλεγχο» (Τι άλλο από λογοκριτές) στον όμιλο που εκδίδει την Ζαμάν, στο πλαίσιο της δίωξης της «τρομοκραιτκής οργάνωσης των Φετιουλιστών» (FETÖ).  
  Όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu Agency”, η τουρκική αστυνομία επενέβη για να διαλύσει εκδήλωση διαμαρτυρίας που σχηματίστηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, από συντάκτες και αναγνώστες που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.
  Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η διεύθυνση του εκδοτικού οργανισμού και των εφημερίδων θα αντικατασταθεί από τριμελές συμβούλιο που θα διορίσει το δικαστήριο.

   
  Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διευθυντικά στελέχη της Ζαμάν

  Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman, Abdülhamit Bilici δήλωσε στους συγκεντρωμένους πως «η Δημοκρατία θα εξακολουθήσει και ότι ο ελεύθερος Τύπος δεν πρόκειται να φιμωθεί.
  Αλλά και ο διευθυντής της “Today’s Zaman”, Sevgi Akarçeşme, αποκάλεσε τη χτεσινή ημέρα «ντροπή για την ελευθεροτυπία στη χώρα».
  Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους ενώ στην συνοικία Yenibosna, όπου και τα γραφεία της Ζαμάν, δημιουργήθηκε γενική αναστάτωση και ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Ο ηγέτης του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως θα δώσει κάθε δυνατή υποστήριξη στην υπόθεση των εφημερίδων.
 
  Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 «Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη σε μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση στοχοποιώντας Μέσα Ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.
  Η αμερικανική διπλωματία, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «εγγυηθούν ότι οι ενέργειές τους τηρούν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο σύνταγμά τους, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και ειδικά η ελευθερία του Τύπου».
 
  Ο όμιλος Ζαμάν—ο οποίος, τυπώνει και την αγγλόφωνη έκδοση, (Today’s Zaman)  ενώ διαθέτει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Cihan—θεωρείται προσκείμενος στον ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο που μετατράπηκε στον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ερντογάν μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στα τέλη του 2013.
  Εδώ και μήνες, η τουρκική αντιπολίτευση, ΜΚΟ που προασπίζονται την ελευθεροτυπία και πολλές δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για αυταρχική εκτροπή στη χώρα, η οποία κατατάσσεται 149η στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.
Δήλωση της Τουρκικής Δημοσιογραφικής  Ομοσπονδίας (TGC) αναφέρει ότι «η τοποθέτηση τοποτηρητή αποτελεί ένα νέο μέσο για την φίμωση του τουρκικού Τύπου».
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), που εδρεύει στη Βιέννη χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ ενοχλητικό».
O Παγκόσμιος Σύνδεσμος εκδοτών εφημερίδων (WAN-IFRA) με ανακοίνωσή τους στέκεται αλληλέγγυος «με τους φίλους και συναδέλφους της Ζαμάν» και χαρακτηρίζει επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, την απόφαση που επιβλήθηκε.
Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muižnieks κάλεσε τις τουρκικές αρχές να άρουν το περιοριστικό μέτρο.


Νέα τουρκική επίθεση εναντίον Κούρδων στη Συρία
  Εκπρόσωπος των κουρδικών Ομάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), δήλωσε σήμερα ότι ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε κατά Κούρδων πολιτοφυλάκων κοντά στην πόλη Καμισλί στα βορειανατολικά της Συρίας.
  Η πόλη Καμισλί βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία. “Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μελών του YPG, κοντά στην πόλη Καμισλί, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό ενός πολιτοφύλακα, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ των δύο πλευρών.
   Από το επεισόδιο αυτό, έχει προκληθεί ένταση στην περιοχή,” δήλωσε ο Ρεντούρ Ξελίλ.
 Τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει δράση  κατά των συριακών κουρδικών ανταρτικών ομάδων στη βορειοδυτική Συρία, σε μικρή απόσταση από το Χαλέπι. Οι δυνάμεις του YPG έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
   Η Τουρκία όμως, έχει χαρακτηρίσει τις Κουρδικές Ομάδες Λαϊκής Προστασίας, ως “τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις στους κόλπους του ΡΚΚ”.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me