Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

          Παγκόσμια ημέρα

    Ελευθερίας του Τύπου 2017
«Για την παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλώ να τερματισθούν όλα τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων –επειδή η Ελευθερία του Τύπου προωθεί την ειρήνη και την δικαιοσύνη για όλους» : António Guterres Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
 Κάθε χρόνο η 3η Μαΐου είναι η ημέρα πουε ορτάζονται οι βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου, για να προωθηθεί η ελευθεροτυπία σ΄όλο τον κόσμο να υπερασπισθούν τα Μέσα από επιθέσεις εναντίον της ανεξαρτησίας τους και να τιμηθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Η 3η Μαΐου  καθορίσθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 μετά από προτάσεις που υιοθετήθηκαν την 26η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO ρου 1991.
Πρόκειται για την ημέρα που προψθεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς όφελος της Ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΣΗΕΑ 
για την σημερινή ημέρα
 3 Μαΐου: Η Ελευθεροτυπία δεν περιορίζεται, δεν απειλείται, δεν τιμωρείται 
Ελευθερία του Τύπου με ανεργία στους δημοσιογράφους, που υπερβαίνει στην Ελλάδα το 50% μαζί με απλήρωτη εργασία και Ασφαλιστικό σε αποδόμηση, δεν συμβιβάζονται.
Εφημερίδες χωρίς συντάκτες, κανάλια δίχως δελτία ειδήσεων και μυθοπλασία, που πνίγει την ενημέρωση για να παίζει το στοίχημα, είναι ο κανόνας που θέλουν να επιβάλλουν τα νέα καρτέλ μαζί με την παλιά διαπλοκή.
Στην κατεύθυνση αυτή της διακήρυξης του ΟΗΕ για την 3η του Μάη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας, οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα συνεχίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις απέναντι σε ανάλγητους πολιτικούς, κυβερνητικούς χειρισμούς και ασύδοτους εργοδότες, που αμφισβητούν ότι η Ενημέρωση είναι δικαίωμα και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων προϋποθέτει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ΔΟΔ με ανακοίνωσή της, που εκφράζει και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνει την προτεραιότητα για την προάσπιση και την προώθηση της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο, να στηρίξουμε τις βασικές αρχές και να ξεκινήσουμε εκστρατείες ενημέρωσης για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν σε όλο τον κόσμο, για την αλήθεια.
Το εφετινό μήνυμα από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή και πρόσφατα γεγονότα, είναι το κρίσιμο εδάφιο από την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ελευθερία του Τύπου, που αναφέρει: «Το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες και απόψεις  δεν επιδέχεται απειλές, περιορισμούς και τιμωρίες.
Η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών πρέπει να τηρείται με κάθε αυστηρότητα»!!!

Τρομοκρατία για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία

  Δημοσιογράφοι στη φυλακή, εφημερίδες υποχρεώθηκαν να κλείσουν. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η πίεση σε ΜΜΕ από το καθεστώς Ερντογάν αυξάνεται.

  Όσοι διαβάζουν καθημερινά την εφημερίδα Cumhuriyet μέσω διαδικτύου έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο σοκαριστικό θέαμα. Ψηλά στη σελίδα βρίσκονται διαρκώς τα πορτρέτα των δώδεκα δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας που βρίσκονται στη φυλακή ή εκκρεμεί σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης.

 Μεταξύ αυτών ο νυν αρχισυντάκτης της Μουράτ Σαμπουντσού. Ο πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet Τσαν Ντουντάρ βρίσκεται εδώ και μήνες εξόριστος στην Τουρκία.

  Η Cumhuriyet στο μεταξύ έχει γίνει σύμβολο των ανεξάρτητων τουρκικών ΜΜΕ, που από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 μέχρι σήμερα έχουν στοχοποιηθεί από το καθεστώς Ερντογάν.

  Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, στη βάση κατηγορητήριων που δεν στοιχειοθετούνται ή ακόμη και χωρίς κατηγορητήριο. Στους φυλακισμένους δημοσιογράφους συγκαταλέγεται και ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία της προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος.

 Ο ακριβής αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων δεν έχει αποσαφηνισuθεί. Η ΜΚΟ P24  κάνει λόγο για 100 δημοσιογράφους που έχουν συλληφθεί ως τώρα και κρατούνται. Η τουρκική κυβέρνηση ωστόσο αναφέρει επίσημα ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 30. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μιλούν για 49 τουλάχιστον φυλακισμένους Τούρκους συναδέλφους τους.

  Πολλές δεκάδες όμως, είναι οι περιπτώσεις δημοσιογράφων που συνελήφθησαν αλλά οι υποθέσεις τους δεν είδαν στη δημοσιότητα.

  Ο Κρίστιαν Μιρ, γενικός διευθυντής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στη Γερμανία περιγράφει στο γερμανικό ραδιόφωνο SWR: «Τα εναπομείναντα στην Τουρκία Μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση εργάζονται σε ένα κλίμα διαρκούς φόβου μήπως συλληφθούν, λογοκριθούν ή αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως αναγκάστηκαν να κάνουν ορισμένοι συνάδελφοί τους».

  Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από την 15η Ιουλίου 2016, ημέρα του πραξικοπήματος, παρατηρείται στην Τουρκία ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων και καταπίεσης κατά απλών δημοσιογράφων.

Στην παγκόσμια λίστα για την κατάσταση της ελευθερίας του Tύπου η Τουρκία έχει υποχωρήσει στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

Μετά το πραξικόπημα έχουν κλείσει στην χώρα περισσότερα από 170 ΜΜΕ και εκδοτικοί οίκοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλά Μέσα που ασκούσαν έντονη κριτική στην πολιτική Ερντογάν.

  Πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι παραδέχονται ότι προτιμούν να λογοκρίνουν τον εαυτό τους παρά να ρισκάρουν τη δουλειά ή ακόμη και τη ζωή τους.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me