Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Θέλει να τους συνδέσει

με το αποτυχόν
στρατιωτικό πραξικόπημα  
Σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διεξάγεται εδώ και δύο ημέρες η δίκη πολλών γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. 
  Υπόθεση που έχει εντείνει τις ανησυχίες των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου- όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συνολικά 17 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν και της χρονογράφου Ναζλί Ιλιτζάκ, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».
Το ανώτατο δικαστήριο ενισχύει την  απόφαση Ερντογάν 
  Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε χτες την πρώτη προσφυγή ιδιώτη για μακράς διάρκειας κράτηση των υπόπτων που συνελήφθησαν  ως ύποπτοι συμμετοχής  στο (στημένο σύμφωνα με κάποιων απόψεις) αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
  Η προσφυγή είχε γίνει από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό της TÜRKSAT που έχει συλληφθεί και κρατείται με την κατηγορία πως «κατευθύνθηκε στα γραφεία της εταιρίας με σκοπό να διακόψει τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις».
  Στην προσφυγή του ο Aydın Yavuz, υποστηρίζει πως η σύλληψή του ήταν παράνομη, η περίοδος της κράτησής του ξεπερνά τα χρονικά όρια και περιορίζει τα τις προσωπικές του ελευθερίες.
  Επειδή έχουν υποβληθεί περί τις 100.000 ανάλογες προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοινώθηκε πως θα ληφθούν «πιλοτικές αποφάσεις».
Η δημοσιογράφος Nazlı Ilıcak αρνείται τις κατηγορίες  
Η Nazlı Ilıcak οδηγείται στο δικαστήριο
  «Οι κατηγορίες που μου έχουν απαγγελθεί είναι προσβλητικές για μένα», κατέθεσε η Ilıcak την πρώτη ημέρα της δίκης της στις 19 Ιουνίου.
  Στις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί περιλαμβάνονται «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και «εγκλήματα ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης»  –της οποίας δεν ήταν μέλος».
  Η Ιλιτζάκ, (κατηγορούμενη στη δίκη 17 γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων) στην απολογία της υποστήριξε:
«Δεν είμαι εχθρός του προέδρου Ερντογάν, αλλά απλή πολιτική αντίπαλός του. Είναι λοιπόν έγκλημα η πολιτική αντιπαράθεση;» κατέθεσε στο 26ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Κατέθεσε στο δικαστήριο σειρά δημοσιευμάτων που την υποστηρίζουν.
  Επίσης ερώτησε το δικαστήριο, ποια είναι τα άρθρα της που δικαιολογούν ότι υποστήριξε το πραξικόπημα,  ή τις σχέσεις της με την οργάνωση των Γκιουλενιστών ’FETÖ’.
  Ο δημόσιος κατήγορος είχε ζητήσει την καταδίκη τριών δημοσιογράφων σε ισόβια δεσμά, την καταδίκη της Ιλιτζάκ σε 15 χρόνια κάθειρξη καθώς και των Ahmet Altan και Mehmet Altan επειδή “παρεμπόδισαν τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης και της κυβέρνησης να διεξάγουν τα καθήκοντά τους».
Αναμένεται η απολογία των αδελφών Αλτάν.
  Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
  Η Ιλιτζάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία εργαζόταν ως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου.
  Ο Αχμέτ Αλτάν είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφους που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet και Milliyet, ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf. Ο Μεχμέτ Αλτάν είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.
  Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Γκιουλέν, του Can Erzincan.
Με αυτή τη δίκη «φθάνει σε νέα ύψη ο αυξανόμενος παραλογισμός των κατηγοριών που απαγγέλλονται εναντίον δημοσιογράφων», κατήγγειλε η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontières, RSF) σε ανακοίνωσή της.
  Η δίκη, στην οποία κατηγορούνται πολλοί δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, εντείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, η οποία έχει περιορισθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
 Σύμφωνα με τον ιστότοπο «P24», ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
  Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση — από τις συνολικά 180 χώρες που εξετάστηκαν από την RSF — της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου.
H Εταιρεία Συγγραφέων στο πλευρό των συληφθέντων διανοούμενων  
  Η Εταιρεία Συγγραφέων ενώνει τη φωνή της με δεκάδες διανοούμενους και ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο για να καταγγείλει τη σύλληψη, στην Τουρκία, της βραβευμένης συγγραφέως Ασλί Ερντογάν, του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν και του αδελφού του, Μεχμέτ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
  Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρει:
«Η Εταιρεία Συγγραφέων ενώνει τη φωνή της με ανθρώπους των γραμμάτων στην Τουρκία και άλλες χώρες για την άμεση απελευθέρωση των Toύρκων συγγραφέων, Ασλί Ερντογάν και Αχμέτ Αλτάν, καθώς και όλων των πνευματικών ανθρώπων που διώκονται για τις απόψεις τους».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me