Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

      Γιατί και ποιους ενοχλεί

   το παναραβικής εμβέλειας
           τηλεοπτικό κανάλι
Η  διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, έχει προκληθεί κυρίως, από τις καλές σχέσεις της Ντόχα με το αντίπαλο του οίκου Σαούντ, το Ιράν, αλλά και ορισμένους άλλους γεωπολιτικούς λόγους
Στο επίκεντρο της διαμάχης, βρίσκεται το «αγκάθι» για τον πλέον φιλελεύθερο τρόπο χειρισμό των γεγονότων – εντελώς αντίθετο με την επικρατούσα απόλυτα ελεγχόμενης ειδησεογραφίας στον αραβικό κόσμο – τηλεοπτικό κανάλι διεθνούς εμβέλειας «Al Jazeera Media Network».
Το Al Jazeera (AJA), το πρώτο κρατικό αλλά παναραβικής εμβέλειας (και όχι μόνον) ειδησεογραφικό κανάλι, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα για τις κυβερνήσεις αλλά και τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής.
Αλλά πρώτ΄ απ΄ όλα το Al Jazeera αποτελεί επίκεντρο στην διαμάχη ανάμεσα στη Ντόχα και τα άλλα απολυταρχικά αραβικά καθεστώτα, επειδή κατηγορείται πως, ως κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Κατάρ «έχει αιματοβαμμένα χέρια, δίνοντας πλατφόρμα σε επώνυμους επικίνδυνους παγκοσμίως τρομοκράτες». 
Το δίκτυο, με έδρα τη Ντόχα του Κατάρ, προβάλλει στον αραβικό κόσμο εντελώς διαφορετικό ύφος ειδήσεων, ανήκουστο για την περιοχή πριν κάνει την εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες πριν 22 χρόνια.
  «Η κάλυψη από το Al Jazeera  της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011,(γράφει άρθρο του ‘atlanticcouncil.org’  δημιούργησε ιστορία προβάλλοντας την επαναστατική διαδικασία για θεσμικές αλλαγές -πρωτάκουστα πράγματα για τις αραβικές κοινωνίες- ιδιαίτερα στο αφήγημα ‘ανθρώπινα δικαιώματα’».
  Στα μάτια πολλών στον αραβικό κόσμο, το Al Jazeera αποτελεί τον «φύλακα άγγελο της δημοκρατίας» που δίνει φωνή στου άφωνους καλύπτοντας γεγονότα που θέλουν να ακούσουν οι Άραβες αλλά δεν τους τα λένε τα άλλα αραβικά κανάλια.
  Ενοχλεί όμως, επειδή με προωθημένες ισλαμικές θέσεις, επισημαίνει τα κακά επακόλουθα της θρησκευτικής διαμάχης αλλά και δίνοντας το μικρόφωνο σε κάποιους που για ορισμένα αραβικά καθεστώτα θεωρούνται εξτρεμιστικά στοιχεία.
 Διανύοντας την έκτη εβδομάδα στην κρίση γύρω από το Κατάρ που έχει δημιουργήσει κυρίως η Σ. Αραβία με συνεργάτη την Αίγυπτο και «αντίπαλα» για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους εμιράτα του Κόλπου, (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν) έχουν ως αποτέλεσμα να τρίζουν συθέμελα οι δομές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου 'Gulf Cooperation Council’ (GCC).
Ένας από τους 13 όρους που προσπαθούν να επιβάλλουν στο Κατάρ, είναι «να κλείσει το Al Jazeera Arabic (AJA), χωρίς να διευκρινίζεται αν θα πρέπει να σταματήσει εκπομπές και το Al Jazeera English (AJE).
Απαίτηση που σθεναρά δεν αποδέχεται η διακυβέρνηση στην Ντόχα, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και πολλών οργανώσεων προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 
  Η απαίτηση για το κλείσιμο του Al Jazeera   «αποτελεί απαράδεκτη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και άποψης», δήλωσε ο ανώτερος επίτροπος των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, Zeid Ra'ad al-Hussein, εκφράζοντας την ανησυχία του για την απαίτηση αυτή από τη Σ. Αραβία.
  Θυμίζουμε πως το 2014 η Ντόχα είχε υποχωρήσει στις πιέσεις και είχε διακόψει τη λειτουργία του Al Jazeera Mubasher Misr (δηλαδή του Al Jazeera Live Egypt).
 Η κρίση που έχει προκαλέσει η απαίτηση για το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου, έχει προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, παρά οι άλλες απαιτήσεις, όπως η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Κατάρ, ή οι σχέσεις  της Ντόχα με την Τεχεράνη.
  Εκείνο που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της Σαουδικής Αραβίας , είναι πως το «AJA» είναι πως από τη Ντόχα, δημοκράτες ακτιβιστές και πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος Καΐρου και του Ριάντ, (όπως εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής αδελφότητας) επικρίνουν τον Οίκο Σαούντ και τους πραξικοπηματίες της Αιγύπτου. Προκαλώντα φόβο μήπως προκληθεί νέα «Αραβική Άνοιξη». 
  Το πώς βλέπουν τα κράτη αυτά την  ελευθερία του Τύπου, αντικατοπτρίζεται από τη δήλωση του πρεσβευτής των Ην. Αρ. Εμιράτων στη Ρωσία Omar Ghobash στην Guardian:
«Δεν προωθούμε την ιδέα της ελευθεροτυπίας. Ενδιαφερόμαστε για τον υπεύθυνο λόγο».
Subscribe in a reader Facebook page Follow me