Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

  Απέναντι στους δημοσιογράφους πάλι, 

ο τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Τον τυποκτόνο νόμο

κραδαίνει ο Ρ. Κεδίκογλου

  Ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου, αξιοποιώντας και αυτός τον γνωστό ως «τυποκτόνο νόμο», στρέφεται με αγωγές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ για κριτική που άσκησαν σε πράξεις ή παραλείψεις του υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

  Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ...
  ...Αναμφισβήτητα, η προστασία του ατόμου είναι απολύτως σεβαστή. Δεν μπορεί, όμως, σε καμία περίπτωση να θέτει φραγμούς στην ελευθερία της έκφρασης, στη δημοσιογραφική έρευνα και την κριτική.

  Τα ΜΜΕ είναι φορείς δικαιωμάτων, αλλά και φορείς σημαντικής εξουσίας, που λειτουργούν ως μέσο ελέγχου της πολιτικής εξουσίας. Γι’ αυτό και η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση του πολιτικού πλουραλισμού, απαραίτητο στοιχείο του οποίου είναι η ελευθερία της έκφρασης. Μιας ελευθερίας που δεν συμβιβάζεται με την απειλή εξοντωτικών χρηματικών προστίμων και τη δικαστική ομηρία των λειτουργών του Τύπου με το πρόσχημα της προστασίας από προσβολή της προσωπικότητας. Η αναγωγή, όμως, της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγεί στην υποτίμησή της, όταν ως κύριο μέσο προστασίας αυτής επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα.

  Ο τέως Πρόεδρος του Α.Π. γνωρίζει, ότι οι υφιστάμενες διατάξεις πάσχουν και κατά το θεωρητικό τους υπόβαθρο και κατά τον τρόπο εφαρμογής τους. Γεγονός που επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την από 5/7/2007 απόφασή του, μετά την προσφυγή του Νικήτα Λιοναράκη, το οποίο δέχθηκε:

• Ότι τα δημοσία πρόσωπα είναι περισσότερο δεκτικά κριτικής από οποιονδήποτε άλλον και,
• Ότι οι αναφερόμενοι κατά την άσκηση της κριτικής χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να υποβληθούν σε απόδειξη αληθείας, καθώς εκφράζουν αξιολόγηση και δεν αποτιμούν γεγονότα.

  Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κεδίκογλου επέλεξε «την αποκατάσταση της τιμής του» -που κατ’ αυτόν εθίγη από την κριτική των συναδέλφων- δια της «χρηματικής ικανοποιήσεώς» της. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την αντιδημοσιογραφική του στάση, η οποία τον είχε οδηγήσει ως και την έξωση των δημοσιογράφων από τον Άρειο Πάγο!!!

 Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων: 

  Σε μόνιμη απειλή για δημοσιογράφους και ΜΜΕ εξελίσσεται η «βιομηχανία των αγωγών», που παίρνει τελευταία ανησυχητικές διαστάσεις.

  Στην επιδρομή αυτή δεσπόζουσα θέση διεκδικούν τώρα, μεταξύ άλλων, και οι διαδοχικές αγωγές για αστικές αποζημιώσεις του τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου.

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με εγκύκλιό της προς όλες της Ενώσεις Συντακτών κοινοποιεί το επίσημο κείμενο της τελευταίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπόθεση του αείμνηστου Νικήτα Λιοναράκη), επισημαίνοντας ότι αποτελεί επιπλέον επιχείρημα για την άμεση τροποποίηση του “τυποκτόνου νόμου”.

    Θέση του κλάδου είναι η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος  νομικού συστήματος, με ένα άλλο το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης του θιγέντος.

 

  Σε επιστολή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος και ο γγ της ΠΟΕΣΥ, επισημαίνουν:

Η μόνιμη απειλή για δημοσιογράφους και ΜΜΕ με τη «βιομηχανία των αγωγών» παίρνει τελευταία ανησυχητικές διαστάσεις.

 

Στην επιδρομή αυτή δεσπόζουσα θέση διεκδικούν τώρα, μεταξύ άλλων, και οι διαδοχικές αγωγές για αστικές αποζημιώσεις του τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου.

 

Σημειώνεται ότι πριν ένα χρόνο (26.10.2007) το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. σε διάβημά του προς τον τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, βρέθηκε αντιμέτωπο με άρνησή του να συνηγορήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας, όπως άλλωστε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Ακολούθησε, όπως γνωρίζετε, η απόπειρα έξωσης των δημοσιογράφων από το δικαστικό μέγαρο, καθώς και η παρέμβαση-εγκύκλιος του κ. Κεδίκογλου, που προέτρεπε τα δικαστήρια να υιοθετούν αρνητική στάση στα ζητήματα των συμβασιούχων που αφορούσε –μεταξύ άλλων- και δημοσιογράφους.

 

Η στροφή αυτή καυτηριάσθηκε με την από 03.05.2007 δήλωση του Προέδρου της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και την επισήμανση ότι: «Ο δημοσιογραφικός κόσμος υπό διωγμό γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου με την πρωτοφανή απόφαση του Προέδρου του Αρείου Πάγου που περιορίζει, αν δεν απαγορεύει, την ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι δικαστικές αποφάσεις.».

 

Αναφορικά με το νόμο 1178/81 για την αστική αποζημίωση οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι με τις σχετικές διατάξεις επιχειρήθηκε ο καθορισμός ενός συστήματος αστικής ευθύνης του Τύπου και προστασίας της τιμής και υπολήψεως του ατόμου. Βασική μέριμνα του νομοθέτη ήταν να υπάρξει ανασκευή των ανακριβών ή συκοφαντικών ισχυρισμών και η επανόρθωση της ζημίας που είχε επέλθει στην προσωπικότητα του προσβληθέντος, η χρηματική ικανοποίηση της οποίας όμως δεν μπορούσε να είναι κατώτερη των 10 εκ δρχ.

 

Ενώ όμως στην πράξη το σύστημα της δημοσίευσης των καταδικαστικών αποφάσεων και της ανασκευής των ανακριβών ή συκοφαντικών ισχυρισμών έχει ατονήσει κυρίως λόγω της αοριστίας των σχετικών διατάξεων, αντίθετα το σύστημα της χρηματικής ικανοποίησης, με τον ορισμό του κατωτέρου ορίου, έγινε αφορμή δημιουργίας βιομηχανίας αγωγών, συχνά προσχηματικών και καταχρηστικών, που επιδιώκουν, εν όψει των κινδύνων και ταλαιπωριών μιας δίκης, στον εξαναγκασμό σε συμβιβασμό για τον προσπορισμό ενός ποσού. Σήμερα είναι δεκάδες οι παρόμοιες αγωγές που εκκρεμούν στα Δικαστήρια με κάθε μία από τις οποίες απειλούνται, δημοσιογράφοι και εκδότης με την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης ακόμα και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, δημοσιογράφοι, είτε κινδυνεύουν άμεσα να βγει το μόνο ακίνητο που διαθέτουν, την κατοικία τους, σε πλειστηριασμό είτε υποχρεώνονται σε εξευτελιστικές ομολογίες "ενοχής".

 

Θέση του κλάδου, όπως είχαμε την ευκαιρία να τονισθεί, είναι:

 

«… η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος  νομικού συστήματος, με ένα άλλο το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης του θιγέντος. Μια λογική η οποία συνάδει με την σύγχρονη αντίληψη όπως ακριβώς η ελευθερία του Τύπου έχει τεθεί ως ελευθερία υπέρ του συνόλου, έτσι και το σύστημα προστασίας από προσβολές της προσωπικότητας δεν τίθεται μόνο υπέρ της αποκατάστασης της προσωπικής τιμής αλλά και πάλι υπέρ του γενικότερου  συμφέροντος με την έννοια του σεβασμού της προσωπικότητας ως αξίας.

 

Η αναγωγή όμως της προσωπικότητας ως αξίας και ο προς αυτήν σεβασμός είναι αυτονόητο ότι οδηγεί στην υποτίμησή της όταν ως κύριο μέσο προστασίας της προσωπικότητας επιλέγεται η αποτίμησή της σε χρήμα.

Με την ευκαιρία αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. σας κοινοποιεί το πλήρες κείμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την επίσημη από το υπουργείο των Εξωτερικών μετάφρασή του, που αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για την ανάγκη τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από προσφυγή του πρόσφατα εκλιπόντος συναδέλφου μας Νικήτα Λιοναράκη.

 

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση όλων των συναδέλφων.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me